Atacul din Siria, declarat de americani "un succes". Al-Assad riscă noi raiduri dacă foloseşte arme chimice
Forțele Statelor Unite sunt pregătite pentru noi raiduri dacă Siria folosește din nou arme chimice. Adică "au armat și încărcat", după cum a avertizat aseară ambasadorul american la ONU.
În raidurile din noaptea de vineri spre sâmbătă, rachetele lansate de forțele militare a trei state - America, Franța și Marea Britanie - au lovit trei obiective care au legătură cu programul de arme chimice al regimului sirian. Pe de altă parte, Donald Trump, Emmanuel Macron și Theresa May au vorbit la telefon și au căzut de acord că atacul a fost un succes. Sau "misiune îndeplinită" - după cum se lăudase, deja, președintele american.
Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU: "Timp de o săptămână am discutat despre oroarea fără egal pe care o reprezintă armele chimice. Timpul discuțiilor s-a încheiat noaptea trecută (n.r.: vineri noaptea). Imaginile cu copii morți nu sunt "știri false", sunt rezultatul barbarei lipse de umanitate a regimului sirian și faptului că Rusia nu s-a alăturat eforturilor internaționale de eliminare a oricăror arme chimice din Siria. Regatul Unit, Franța și Statele Unite au acționat. Nu în semn de răzbunare, nu ca o pedeapsă, nu că o demonstrație simbolică de forță. Am acționat pentru a descuraja folosirea din nou, în viitor, a armelor chimice. Dacă regimul sirian folosește din nou acest gaz otrăvitor, forțele americane "au armat și încărcat". Când președintele nostru stabilește o "linie roșie", se asigură că aceasta nu va fi încălcată."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantul Rusiei la ONU a cerut Consiliului de Securitate o rezoluţie care să condamne bombardamentele alianţei care a fost formată de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. O violare a legilor internaţionale şi a Cartei ONU - după cum a denunţat ambasadorul rus. Cei vizaţi au drept de veto şi, cum era de aşteptat, rezoluţia nu a fost adoptată.
Vasili Nebenjia: „Organizația pentru interzicerea armelor chimice și-a trimis experții în Siria ca să investigheze circumstanțele. Totuși, într-un semn de cinic dispreț, un grup de țări occidentale a decis să treacă la acțiune militară fără a aștepta rezultatele investigației. Rusia condamnă în cei mai puternici termeni atacul împotriva Siriei, unde militari ruși asistă guvernul legitim în eforturile sale de combatere a terorismului. Agresiunea voastră este o lovitură majoră și o amenințare pentru posibilitatea de continuare a procesului politic în Siria, sub auspiciile ONU."
Aliaţii au avut două imperative pentru lovitură împotriva Siriei. În primul rând să nu facă victime în rândul ruşilor, prezenţi în număr mare în Siria şi nici să nu le atingă bazele, pentru că asta ar fi dus la o confruntare directă Moscova-Wahington. Şi 2, să aducă acasă, în siguranţă trupele şi tehnica de luptă. Primul deziderat s-a realizat prin lovituri chirurgicale şi prin anunţarea ruşilor asupra ţintelor vizate. Ca şi anul trecut, americanii au folosit telefoanele roşii pentru avertizări.
Precise, eficiente, copleşitoare - aşa a descris Pentagonul raidurile din noaptea de vineri spre sâmbăta.
General-Locotenent Kenneth Mckenzie, Șeful Statului Major General: "După cum ați văzut din grafica prezentată, prima evaluare arată că țintele au fost distruse. Asta înseamnă că programul de arme chimice sirian a fost dat înapoi cu ani de zile."
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, Marea Britanie, Franta, Turcia, israel, iran, atac, siria, ONU, rachete, diplomatie, Pentagon, interceptare, bashar al-assad, damasc, theresa may, douma,
Dată publicare:
15-04-2018 07:29