Filmul atacului din Norvegia. Agresorul a ucis cu arcul 4 femei şi un bărbat în câteva minute

×
Codul embed a fost copiat

Bărbatul suspectat de uciderea a cinci persoane într-un atac cu arcul în Norvegia era convertit la Islam, iar poliția era deja îngrijorată de semnele radicalizării sale.

Aceste informații au fost făcute publice chiar de către șeful poliției regionale, Ole Bredrup Saeverud, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Acesta a mai precizat că poliția a avut semnale referitoare la radicalizarea lui.

''Anterior au existat temeri legate de o radicalizare. Nu am avut semnale despre el în 2021, ci înainte'', a declarat Ole Bredrup Saeverud într-o conferinţă de presă.

Cetățean danez în vârstă de 37 de ani este suspectat de efectuarea atacurilor, au spus polițiștii. El este acum în custodia autorităților și se presupune că a acționat singur.

Atac în Norvegia cu arc și săgeți

 

Au fost momente de groază, miercuri seara, într-un oraş din sud-estul Norvegiei. Un individ înarmat cu un arc şi săgeţi a ucis 5 persoane şi a rănit alte două, între care un poliţist aflat în timpul liber.

Suspectul, un cetăţean danez, care locuia în oraşul norvegian şi despre care presa scandinavă spune că era convertit la islam, a fost arestat. Autorităţile iau în calcul şi posibilitatea unui atac terorist, însă nu au prea multe informaţii despre motivele care au dus la valul de crime.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 18. Poliția din Kongsberg a început să primească mesaje de la localnici, care anunțau că un bărbat umblă pe străzi înarmat cu un arc și trage cu săgeți în oameni.

Øyvind Aas, Kongsberg, șeful poliției: ”Această persoană s-a mișcat într-o zonă destul de largă și a comis infracțiuni în mai multe locuri. Zonele unde au avut loc crime sunt păzite de poliție și verificate de criminaliști.”

Poliţiştii ajunşi la faţa locului au fost şi ei luaţi la țintă cu aceeaşi armă neobişnuită. Agresorul le-a scăpat printre degete şi a reuşit să fugă. La câteva sute de metri depărtare, şi-a reluat atacul. În câteva minute a ucis 4 femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani. 

Øyvind Aas, şeful poliţiei locale: ”Printre răniți este un polițist aflat în timpul liber, care era în magazinul unde a început incidentul. Este acum în spital, împreună cu cealaltă persoană rănită.”

Liderii norvegieni au condamnat atacul.

Erna Solberg, premierul Norvegiei: ”Informațiile care vin din Kongsberg în această noapte sunt înspăimântătoare. Ceea ce a făcut atacatorul împotriva acelor oameni este oribil. E o situație foarte dramatică în Kongsberg.”

Øyvind Aas, şeful poliţiei locale: ”Din informațiile pe care le avem până acum, suspectul a acţionat singur. După cum au decurs evenimentele, este firesc să luăm în calcul un act de terorism."

În trecut, Norvegia a fost ţinta unor atacuri comise de extremă dreapta.

Cel mai sângeros a fost în iulie 2011, când Anders Breivik a ucis 77 de persoane. Atacatorul a detonat o bombă lângă sediul guvernului din Oslo, apoi a mers pe o insulă, unde avea loc o tabără de vară pentru tinerii din Partidul Laburist și a semănat teroare.

Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în conformitate cu legislația norvegiană, dar termenul poate fi prelungit dacă individul este considerat un pericol pentru societate.

Citește și...
FOTO. Cinci persoane ucise de un bărbat înarmat cu un arc şi săgeţi, în Norvegia. Suspectul a fost arestat
FOTO. Cinci persoane ucise de un bărbat înarmat cu un arc şi săgeţi, în Norvegia. Suspectul a fost arestat

Un individ înarmat cu un arc şi săgeţi a ucis cinci persoane şi a rănit alte două, miercuri, la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, a anunţat poliţia norvegiană, care a arestat un suspect.

Recomandări
Primele condamnări obținute de Parchetul European condus de Kovesi. Ce a făcut un fermier italian cu fondurile europene
Primele condamnări obținute de Parchetul European condus de Kovesi. Ce a făcut un fermier italian cu fondurile europene

Justiția din Spania a pronunțat primele condamnări pentru fraude cu fonduri europene într-un caz instrumentat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană
Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană

Raidul militar israelian de la Jenin a fost cel mai sângeros din ultimii ani și face ca o revoltă palestiniană să fie mai probabilă.

Ce ar putea România să cumpere de la francezi. ”Nu vom discuta doar despre corvete, ci și despre submarine”
Ce ar putea România să cumpere de la francezi. ”Nu vom discuta doar despre corvete, ci și despre submarine”

România ar urma să cumpere de la francezi cel puțin un submarin, pe lângă cele patru corvete pentru care există un contract în derulare, au declarat surse diplomatice de la Paris, care speră să obțină înțelegeri profitabile în țara noastră.