Autorii atacului asupra bisericii din Franta s-au filmat jurand credinta Statului Islamic. Cum evolueaza ancheta

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile franceze au "o pista privilegiata” in ceea ce priveste identitatea celui de al doilea islamist care a atacat marti o biserica din Normandia.

Sumarul evenimentelor:
Declaratia maicutei Daniela, martora la executia preotului
Slujba la catedrala Notre-Dame de Paris in memoria victimelor atacului de la Saint-Étienne-du-Rouvray
Statul Islamic vrea sa creeze un "razboi al religiilor", denunta Valls
Cazeneuve: 23.500 de oameni ai legii suplimentari mobilizati in Franta in aceasta vara
Politia britanica indeamna bisericile din tara sa isi sporeasca masurile de securitate

UPDATE 21:30 Pe Internet au aparut un material video in care autorii atacului jura credinta Statului Islamic si conducatorului acestuia, Abu Bakr al-Baghdadi.

UPDATE 16:32 Autoritatile franceze au "o pista privilegiata” in ceea ce priveste identitatea celui de al doilea islamist care a atacat marti o biserica din Normandia, ucigand un preot, au declarat surse apropiate anchetei pentru AFP, precizand ca ar putea fi vorba de un tanar de 19 ani originar din Savoia.

Citește și
Mohamed Bouhlel
Cine l-a ajutat pe Mohamed Bouhlel sa pregateasca masacrul din Nisa. Mesajele descoperite de procurori in telefonul lui
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

O carte de identitate pe numele Abdel Malik P. a fost gasita in timpul unei perchezitii desfasurate marti la locuinta lui Adel Kermiche, primul islamist identificat.

"Mai multe elemente ne lasa sa credem ca este vorba de al doilea atacator”, a precizat una dintre sursele citate sub acoperirea anonimatului.

Abdel Malik P. este un tanar de 19 ani originiar din Savoia, care nu are cazier judiciar, astfel ca Politia nu dispune nici de amprentele sale, nici de ADN-ul sau in fisiere, ceea ce impiedica identificarea sa oficiala, a adaugat o alta sursa.
Intre timp, autoritatile au precizat ca adolescentul de 16 ani retinut marti in cadrul anchetei nu are nimic de-a face cu luarea de ostatici sau cu uciderea preotului din Normandia.

Adolescentul este fratele mai mic al unui barbat vizat de un mandat international de arestare.

UPDATE 14:00 Politia din Marea Britanie a indemnat miercuri bisericile si alte institutii crestine sa isi consolideze masurile de securitate dupa uciderea unui preot in Franta, marti, de catre doi islamisti, relateaza ITV. Autoritatile au subliniat ca nu au informatii clare privind riscul unui atac, dar au indemnat reprezentantii lacasurilor de cult "sa isi revizuiasca aranjamentele de securitate, ca masura de precautie”. "Dupa cum am vazut, ISIS si alte grupari teroriste au vizat crestinii, precum si evreii si membrii altor religii din Occident si nu numai”, a declarat comisarul de politiei Neil Basu. "Dupa evenimentele recente din Franta, reiteram sfaturile noastre privind securitatea catre locurile de rugaciune crestine si am transmis astazi (miercuri – n.r.) recomandari specifice”, a adaugat el. Marti dimineata, doi atacatori au luat cinci ostatici intr-o biserica catolica din Normandia si l-au injunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel, inainte de a fi ucisi de politisti. Autoritatile franceze l-au identificat pe unul dintre jihadistii implicati in atacul din localitatea Rouen drept Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani, care era eliberat pe cautiune si purta o bratara de securitate in momentul atacului. Identitatea celui de al doilea terorist nu a fost facuta publica.

UPDATE 13:00  Autoritatile franceze vor mobiliza 23.500 de oameni ai legii suplimentari pentru a asigura securitatea celor 56 de evenimente publice prevazute sa aiba loc in Franta in aceasta vara, a anuntat miercuri ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, citat de Le Point. Potrivit oficialului, este vorba de politisti, jandarmi, militari si rezervisti. El a precizat ca a cerut tuturor prefectilor sa contacteze primarii oraselor unde sunt programate evenimente pentru a stabili cu fiecare in parte cati ofiteri si agenti sunt necesari pentru a asigura un nivel optim al securitatii. “De asemenea, le-am cerut prefectilor ca, daca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca securizarea acestor evenimente sa fie optima, se ne asumam responsabilitatea, la nivel de stat, de a le anula”, a spus Cazeneuve dupa o reuniune la Elysee. Anuntul vine dupa ce, marti, doi atacatori au luat cinci ostatici intr-o biserica catolica din Normandia si l-au injunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel, inainte de a fi ucisi de politisti.

UPDATE 12:00 Obiectivul Statului Islamic este de a "crea un razboi al religiilor", denunta premierul francez Manuel Valls, dupa ce preotul Jacques Hamel a fost asasinat marti, in bisarica sa din Saint-Etienne-du-Rouvray (Seine-Maritime), de catre doi barbati care au actionat in numele organizatiei teroriste. "Ei ataca un simbol, un preot, o persoana in varsta. Vor sa atace o parte a identitatii tarii noastre. Insa intreaga Republica este atinsa", a declarat premierul care a fost invitat marti seara la postul TF1. Trebuie sa facem bloc in fata celor care vor sa ne divizeze. Obiectivul (lor) este de a crea un razboi al religiilor, insa puterea noastra sta in diversitatea noastra", a subliniat Valls. La fel ca presedintele François Hollande, premierul Manuel Valls a avertizat ca "acest razboi va fi lung si dificil". In opinia premierului, "unitatea noastra va fi forta noastra si multumita acestui lucru vom castiga". Insa Valls i-a indemnat pe francezi sa isi schimbe comportamentul. "Francezii trebuie sa inteleaga ca ne aflam in razboi. Nu va putea avea loc mereu fiecare manifestatie. Raportul securitatii s-a schimbat. Este necesar sa ne schimbam comportamentele", a spus el. La fel ca seful statului, seful Guvernului a respins, de asemenea, orice noua modificare a Constitutiei. "Avem in prezent instrumentele" cu care sa luptam impotriva terorismului, a subliniat Valls. "Noi nu vom inventa o noua lege odata cu fiecare atentat. Ceea ce conteaza este totodata perseverenta. Vrem, bineinteles, sa eradicam Daech (acronimul arab al Statului Islamic) in Siria si in Irak, dar purtam, de asemenea, un razboi inauntrul (tarii). Acest razboi intern va lua timp", a apreciat seful Executivului francez.

UPDATE 11:00 Autoritatile franceze l-au identificat pe unul dintre jihadistii implicati in atacul din localitatea Rouen drept Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani, care era eliberat pe cautiune si purta o bratara de securitate in momentul atacului. VEZI aici portretul lui Adel Kermiche

UPDATE 8:30 Cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscopul Parisului, oficiaza, miercuri seara, la Cetedrala Notre-Dame de Paris, o slujba in memoria victimelor atacului de la Saint-Étienne-du-Rouvray, unde un preot a fost ucis intr-o biserica, potrivit site-ului catedralei, relateaza AFP. "Astazi (marti), tara noastra este lovita din nou de o crima terorista, comisa in biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray. Comunitatea catolica intreaga este atinsa de acest act abominabil. Ea se uneste in rugaciune si reculegere", a subliniat marti monseniorul Vingt-Trois intr-un mesaj difuzat pe site-ul Catedralei Notre-Dame de Paris.

O maicuta a reusit sa fuga din biserica in timpul luarii de ostatici si a povestit cum a asistat neputincioasa la atacul sangeros asupra preotului.

Sora Daniela: "Toata lumea plangea si le spunea: "Opriti-va, nu va dati seama ce faceti!". Nu s-au oprit. L-a obligat sa se puna in genunchi. El a incercat sa se apere si in acel moment a inceput drama."

Cei doi atacatori si-au filmat fapta, mai spune ea.

Sora Daniela: "S-au inregistrat! Au tinut ca un fel de slujba in jurul altarului in limba araba. A fost o oroare."

Sora Daniela a reusit sa opreasca un sofer care a alertat autoritatile.

Sora Daniela: "Eu am actionat in momentul in care l-au atacat pe Jacques. El era in genunchi, insa nu reusisera sa il puna la pamant. Am iesit repede. El era ocupat cu cutitul si nu m-a vazut iesind. Erau ocupati si nu m-au vazut iesind."

Daca atentatul de la Nisa a oripilat mapamondul prin numarul urias al victimelor, cel de la Saint Etienne du Rouvray cutremura constiintele prin locul sfant unde a fost comis: intr-o biserica. A fost varsat sange nevinovat, in casa Domnului, spune Vaticanul socat de cele intamplate.

Doi indivizi, inarmati cu cutite si cu un pistol au dat navala marti in biserica Saint Etienne du Rouvray, din Normandia. Au luat ostatici pe preot, trei maicute si doi enoriasi. Parintele octagenar Jacques a fost omorat, iar o maicuta in varsta a suferit rani grave.

Francois Molins, procuror Paris: "Politistii au incercat sa intre cu forta in biserica, insa nu au reusit, intrucat trei ostatici fusesera pusi sa baricadeze usa. Putin mai tarziu, trei ostatici - doua maicute si un enorias - au iesit in biserica urmati indeaproape de cei doi teroristi. Unul dintre ei avea un pistol si s-a indreptat inspre politisti racnind "Allahu Akbar"."

In acel moment, politistii au deschis focul si i-au impuscat mortal.

Francois Molins, procuror Paris: "Unul dintre cei doi atacatori a fost identificat cu ajutorul amprentelor ca fiind Adel Kermiche, nascut pe 25 martie, 1997 in Mont-Saint-Aignan."

Kermiche a incercat de doua ori anul trecut sa plece in Siria, pentru a se alatura gruparii Stat Islamic, folosind identitati false, insa a fost prins si arestat. A stat la inchisoare pana la mijlocul lui martie, dupa care a fost eliberat sub control judiciar, in arest la domiciliu, si trebuia sa poarte o bratara de monitorizare.

Potrivit presei franceze, aceasta nu era activa in permanenta. Ii lasa o perioada de patru ore, intre 8 si jumatate dimineata si 12 si jumatate, in care nu era monitorizat. Atacul a avut loc intre orele 9 si 11 dimineata.

Iulian Chifu, expert in securitate: "Niciodata nu e prea tarziu. Trebuie studii foarte serioase ca sa vedem de ce se enclavizeaza, de ce avem in Franta peste 300 de zone in care nu patrunde politia si avem acolo toate tipurile de trafic, infractionaalitate, radicalizare si jihadism".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Preot ucis intr-o biserica din Franta de militanti ISIS.
Preot ucis intr-o biserica din Franta de militanti ISIS. "Amenintarea islamista in Europa nu a fost niciodata atat de mare"

Soc dupa soc in Franta. Doi indivizi, cunoscuti pentru radicalizare, au navalit intr-o biserica de langa Rouen si au ucis un preot octogenar.

Cine l-a ajutat pe Mohamed Bouhlel sa pregateasca masacrul din Nisa. Mesajele descoperite de procurori in telefonul lui
Cine l-a ajutat pe Mohamed Bouhlel sa pregateasca masacrul din Nisa. Mesajele descoperite de procurori in telefonul lui

Cinci suspecti, in contact cu ucigasul inainte de atentatul de la Nisa, au fost pusi sub acuzare de judecatorii antiteroristi si plasati in arest preventiv, au facut cunoscut surse din cadrul Parchetului de la Paris, citate de AFP.

SUA promit sa zdrobeasca
SUA promit sa zdrobeasca "tumora" jihadista. ISIS ameninta cu noi atacuri in Franta; Germania isi avertizeaza populatia

Gruparea extremista Statul Islamic a amenintat sa isi intensifice atacurile impotriva Frantei, intr-o inregistrare postata miercuri pe retele de socializare si in care apar doi jihadisti francofoni, relateaza AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.