Estonia va prelua presedintia UE in locul Marii Britanii, dupa Brexit. Theresa May: "Noi vom fi extrem de ocupati"


Ultimul update: Vineri 29 Iulie 2016 07:20
Data publicarii: Marti 26 Iulie 2016 22:30
Categorie: Stiri externe
Theresa May, premierul marii britanii

Este oficial: Estonia va prelua mai devreme presedintia rotationala a Consiliului UE.

Estonia va devansa cu sase luni presedintia sa prin rotatie pentru a inlocui Marea Britanie in fruntea Consiliului Uniunii Europene, in al doilea semestru din 2017, dupa ce Londra a renuntat oficial la aceasta, au confirmat marti cele 28 de state membre ale UE, relateaza AFP.

Ele au facut oficializat astfel, in scris, o decizie a ambasadorilor celor 28 de state membre anuntata la 20 iulie. De asemenea, au aprobat propunerea ca toate presedintiile Consiliului UE sa fie devansate cu jumatate de an in ordinea prevazuta in prezent.

Croatia, ultima tara care a aderat la UE in 2013 si care nu era inscrisa in calendar pana in prezent, va asigura presedintia in primul semestru din 2020, potrivit comunicatului Celor 28.

Cu acelasi prilej, statele membre au dezvaluit calendarul pentru perioada cuprinsa intre 2020 si 2030.

Tara care detine presedintia prin rotatie are misiunea de a organiza reuniunile celor 28 de state membre. Ea stabileste agenda discutiilor si da astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie, Slovacia asigura aceasta presedintie.

Marea Britanie a anuntat miercurea trecuta ca renunta sa asigure presedintia prin rotatie a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecinta concreta a votului asupra Brexitului.

Premierul britanic, Theresa May, a explicat ca tara sa "va fi extrem de ocupata cu negocierile privind iesirea din UE"

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO