AstraZeneca solicită aprobarea vaccinului său anti-COVID în Uniunea Europeană
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că a primit din partea companiei AstraZeneca o cerere de autorizare condiţionată pe piaţa europeană a vaccinului său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 în colaborare cu Universitatea Oxford.
Informaţia a fost confirmată şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii EMA au precizat că vor analiza solicitarea companiei britanice prin intermediul unei proceduri accelerate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O opinie despre o eventuală autorizare condiţionată ar putea fi enunţată pe 29 ianuarie, în timpul unei reuniuni a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA, au precizat reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente.
EMA a transmis, de asemenea, că în timpul procedurii sale de analizare continuă a vaccinului britanic a evaluat datele furnizate de studii aflate în desfăşurare în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Informaţii suplimentare au fost de asemenea furnizate de AstraZeneca la cererea CHMP şi sunt în prezent examinate.
Ar putea fi al treilea vaccin aprobat în UE
Dacă va primi recomandarea pentru utilizare din partea EMA şi va fi aprobat apoi în mod oficial de Comisia Europeană, vaccinul AstraZeneca-Oxford va deveni cel de-al treilea ser anti-COVID-19 care va fi disponibil în Europa, după cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Autorizarea condiţionată de utilizare pe piaţa europeană permite unui medicament să fie comercializat timp de un an în cele 27 de ţări membre în UE înainte ca toate datele despre eficienţa sa şi efectele sale secundare să fie disponibile.
Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost deja aprobat în mai multe ţări, precum Marea Britanie, Argentina, El Salvador şi India. Brazilia se va pronunţa în ceea ce priveşte aprobarea acestui vaccin în această săptămână.