Cutremur cu magnitudinea de 7,3 in estul Indoneziei. Autoritatile au emis alerta de tsunami pentru mai multe state

15-11-2014 07:55


cutremur Caras Severin

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a avut loc sambata in Insulele Moluce, in estul Indoneziei, a anuntat Institutul american de geofizica USGS, care a emis o alerta de tsunami.

Cutremurul a avut loc la ora locala 10.31 (04.31, ora Romaniei) si a fost localizat la o adancime de 46 de kilometri si la 154 de kilometri nord-vest de Insula Ternate, potrivit USGS.

"Un tsunami este posibil pe coastele situate pana la 300 de kilometri distanta" de epicentrul cutremurului, au anuntat seismologi. "Valuri tsunami ar putea atinge zone ale Indoneziei, dar si ale Filipinelor, Japoniei, Taiwanului si ale altor insule din Pacificul de Sud", a precizat Centrul de alerta a tsunamiurilor din Pacific.

Valuri tsunami de 30 de centimetri pana la un metru ar putea atinge zone ale Indoneziei, iar valuri sub 30 de centimetri sunt prevazute pentru coastele Filipinelor, a precizat Centrul. "Am emis rapid o alerta de tsunami", a declarat un oficial al Agentiei meteorologice indoneziene.

Julius Galgiano, un seismolog din cadrul Guvernul filipinez, a afirmat ca Filipine au emis de asemenea o alerta de tsunami. "Am solicitat autoritatilor locale sa aiba in vedere un (eventual) tsunami de-a lungul coastelor", a spus el, adaugand ca deocamdata nu s-a emis vreun ordin de evacuare si nu exista astepari in privinta producerii unor valuri inalte.

Indonezia se afla pe Cercul de Foc a Pacificului, o zona in care se ciocnesc placi tectonice, provocand o activitate seismica si vulcanica frecventa.

Un cutremur puternic care a avut loc in 2004 a provocat un tsunami devastator, ce s-a soldat moartea a 170.000 de persoane in provincia indoneziana Aceh si a altor zeci de mii in alte zone din jurul Oceanului Indian.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO