Armele occidentale fac prăpăd în Rusia. Ucrainenii au început să distrugă sistemele de luptă inamice. "Arde frumos" | VIDEO
Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN.
”Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic", a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.
Ukraine using it's new ability to strike Russian territory with spectacular effect, taking out more of Russia's pricey and increasingly rare S-300/S-400 anti-aircraft batteries around Belgorod.
Footage from sad Russians yesterday. https://t.co/MNd9VFgLH2 pic.twitter.com/CplG0wMtL3
— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) June 3, 2024
Aceasta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe naţiuni europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite aceste arme.
Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un "pas înainte" care va ajuta forţele sale să apere regiunea Kharkiv, aflată în dificultate, deşi unii analişti au pus la îndoială faptul că noile libertăţi vor consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei
Analiştii militari şi-au temperat aşteptările, în parte pentru că SUA sunt ferme în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniţie pe care a primit-o pentru a trage în Rusia: rachetele cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri (aproape 200 de mile).
În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acţiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acţiune de aproximativ 70 de kilometri. În timp ce eliminarea acestui tabu pare să marcheze un nou capitol în război, Rusia a experimentat deja lovituri ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul pe care îl revendică.
Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, anexată de Rusia în 2014, folosind rachete "Storm Shadow" furnizate de Marea Britanie. Ucraina a lansat, de asemenea, lovituri asupra oraşelor Harkov şi Kherson la sfârşitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.