Ce fel de ținte din Rusia au voie să atace ucrainenii cu armele americane. Moscova a transmis cum se va răzbuna în Ucraina
Președintele Joe Biden permite Ucrainei să bombardeze pe teritoriul Rusiei cu armament și muniție de provenineță americană.
Este o ridicare parțială a embargoului, pe care l-au impus americanii, doar pentru o zonă limitată a teritoriului rus, în apropierea graniței, și strict cu scopul de a proteja Harkovul.
La aflarea veștii, rușii vorbesc iar de un război cu NATO. Dimitri Medvedev plusează și spune că amenințările nucleare ale Rusiei "nu sunt o cacealma".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La Harkov, un bloc de locuințe a fost lovit de două ori cu rachete rusești. A doua a explodat la 25 de minute după prima, când echipele de urgență erau la fața locului. Sunt mai mulți morți și zeci de răniți.
În același timp, forțele ruse își cotinuă ofensiva în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, unde au deschis un al doilea front.
„Nimeni nu lovește Rusia. Rusia lovește Ucraina”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ucraina are dreptul la autoapărare. Și asta include dreptul de a lovi și ținte militare legitime de pe teritoriul Rusiei”.
Pentru ca Ucraina să se poată apăra, președintele Joe Biden a autorizat folosirea armamentului american cu rază lungă de acțiune pentru lovirea unor ținte militare de pe teritoriul Rusiei.
Însă strict cu scopul de apărare a Harkovului. Adică ucrainenii ar putea să lovească dincolo de graniță în regiunea rusă Belgorod - centre de comandă si control, depozite de armament, baterii de rachete și artilerie, dar și trupe.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Solicitarea a ajuns direct la președinte și, după cum ați auzit, el a aprobat utilizarea armelor noastre în acest scop”.
Și Germania este pe aceeași lungime de undă cu Statele Unite.
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: „Nimeni nu lovește Rusia. Rusia lovește (Ucraina). Ilegal. Facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să își apere nu doar țara, ci și cetățenii. Autoapărarea în Harkov, un oraș mare aproape de granița cu Rusia, înseamnă și prevenirea ca rachetele să lovească școli, spitale sau supermarketuri”.
Dincolo de excepțiile pentru apărarea Harkovului - susțin oficialii americani - politica Washingtonului nu s-a schimbat - nu permite Ucrainei să folosească armament și muniție de proveniență americană pentru a lovi pe teritoriul Rusiei.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Ceea ce știm este că, în general, există deja încercări de a lovi teritoriul rus cu arme produse de Statele Unite. E de ajuns pentru noi și asta spune multe despre gradul în care Statele Unite sunt implicate în conflict”.
Cea mai amenințătoare reacție de la Moscova a venit, însă, de la Dmitri Medvedev
Ucraina, lovind cu arme americane în interiorul Rusiei, ar putea însemna un război cu NATO, a declarat vicepresedintele Consiliului rus de securitate.
Moscova amenință
Medvedev a spus și că ar fi o greșală fatală din partea Occidentului să creadă că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei. Ba chiar a vorbit despre potențialul de a lovi țări ostile - pe care nu le-a numit - cu arme nucleare strategice.
"Aceasta, din păcate, nu este nici intimidare, nici o cacealma", afirmă acelasi Medvedev.
Pe de altă parte, serviciile de securitate din toată Europa sunt în alertă, din cauza atacurilor hibrid ale Rusiei. Care ar fi început să folosească o nouă armă - sabotajul - pentru a provoca o serie de incendii misterioase asupra infrastructurii din țările baltice, dar și din alte țări membre NATO, ca Germania și Marea Britanie.
Nu există nicio dovadă că aceste incidente recente ar fi fost coordonate, dar serviciile de securitate cred că ar putea face parte dintr-o campanie mai amplă a Moscovei de destabilizare a Occidentului, care susține Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este evident că Rusia se pregătește pentru provocări în regiunea baltică la frontierele din zonă. Numai împreună putem opri nebunia de la Moscova”.