Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.
Un depozit de echipamente și cel puțin un lansator de rachete antiaeriene ar fi fost distruse în apropierea graniței, potrivit unor surse ucrainene.
E a doua zi la rând când Kievul folosește armament occidental pe teritoriul rusesc pentru lovituri asupra unor centre logistice.
În orașul rusesc Belgorod, aflat la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, sirenele apărării antiaeriene sună în fiecare zi.
După ce au primit undă verde de la Washington, ucrainenii au început să atace cu rachete occidentale depozitele rusești de muniție și combustibil, aflate peste graniță. Cel mai recent, o coloană de blindate rusești care se îndrepta spre Harkov a fost distrusă cu rachete HIMARS.
Kremlinul critică Occidentul
Ucrainenii au declanșat și o contraofensivă terestră pentru a elibera orașul Vovchansk, ocupat parțial de ruși luna trecută. În trei săptămâni de lupte, localitatea de graniță a fost distrusă aproape în totalitate.
Faptul că ucrainenii au permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul Rusiei schimbă situația de pe frontul de nord, spun specialiștii. Până de curând, rușii puteau să-și mobilizeze trupele în zona de graniță fără teama că ar putea fi atacați cu arme grele. Kremlinul a criticat dur schimbarea de perspectivă a Occidentului.
Fred Pleitgen, CNN: „După ce Statele Unite au anunțat că permit Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi teritoriul rusesc, și alți aliați NATO au urmat exemplul. Germanii au declarat că ucrainenii pot folosi arme germane pentru a trage dincolo de graniță, mai ales în regiunea Harkov, unde se confruntă cu o ofensivă rusească masivă”.
China, criticată de Zelenski
Aflat la o reuniune de securitate în Singapore, președintele ucrainean Zelenski a explicat care sunt principalele puncte de discuție ale summitului de pace care va avea loc pe 14 și pe 15 iunie, în Elveția.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Securitate nucleară, securitatea hranei și eliberarea prizonierilor de război și, bineînțeles, a copiilor ucraineni răpiți de Rusia. Trece timpul și acești copii trăiesc în țara lui Putin, unde sunt învățați să își urască țara și sunt mințiți, li se spune că nu au familii, în timp ce rudele lor îi așteaptă acasă, în Ucraina”.
Rusia nu a fost invitată să participe la summitul de pace din Elveția, iar China a anunțat că nu va trimite delegați. De altfel, președintele ucrainean a acuzat Kremlinul că încearcă să saboteze reuniunea cu ajutorul influenței Beijingului, încercând să-i convingă și pe alți lideri să nu participe la lucrările summitului.