Arma americană pe care Ucraina nu are voie să o folosească în atacul asupra Rusiei. Ce i s-a interzis Kievului
Președintele Joe Biden permite Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu armament și muniție de provenineță americană, dar nu și cu una dintre aceste arme.
Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească ținte militare din Rusia cu arme americane nu se aplică rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune.
„Acest lucru nu se aplică rachetelor ATACMS sau loviturilor cu rază lungă de acțiune, dar este conceput pentru a permite Ucrainei să se apere”, a spus Michael Carpenter, director principal pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, într-un interviu acordat TSN, potrivit Ukrainska Pravda.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Carpenter a reamintit că, pe măsură ce invazia rusă la scară largă a progresat, Statele Unite au încercat să furnizeze Ucrainei echipamente prioritare, de la rachete antitanc Javelin la sisteme de apărare aeriană.
Ținte rusești, lângă Harkov
Mai mult, Michael Carpenter a precizat că permisiunea de a lovi cu arme americane se aplică la graniță nu doar în Harkov, ci și în regiunea Sumî.
De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri "un pas înainte" după unda verde, sub anumite condiţii, dată de Statele Unite pentru utilizarea armelor sale împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei.
"Este un pas înainte spre acest obiectiv (...) de apărare a poporului nostru care trăieşte în satele de-a lungul graniţei" cu Rusia, a reacţionat Volodimir Zelenski în timpul celui de-al treilea summit Ucraina-Europa de Nord de la Stockholm.
Cu o zi înainte, preşedintele american Joe Biden, care refuzase până acum să facă acest lucru, a fost de acord să le permită ucrainenilor să lovească, pentru a se apăra, ţinte de pe teritoriul Rusiei din apropierea regiunii Harkov (nord-est), care se află sub atacuri ruseşti necruţătoare de mai multe luni, relatează AFP, citată de Agerpres.
Sursa: Ukrainska Pravda / Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, arme,
Dată publicare:
01-06-2024 13:30