Rușii bombardează depozitele de cereale ale Ucrainei. „A fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială”
Ucraina a creat două coridoare terestre, prin România şi prin Polonia, pentru a exporta cereale, a anunţat ministrul adjunct de externe de la Kiev.
Oficialul susţine că securitatea alimentară la nivel global este în pericol, deoarece invazia rusă în ţara vecină a oprit exporturile de grâu prin Marea Neagră. Kremlinul este acuzat că fură şi vinde grânele ucrainene din teritoriile ocupate.
Mai mult, Armata Roşie a distrus sistematic infrastructura industrială, cum este cazul portului Nikolaev, folosit pentru exportul cerealelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Nikolaev, un port important în sudul Ucrainei, trupele ruse au fost oprite la periferia orașului. Dar luptele continuă. În ultimele ore, soldaţii trimişi de Moscova au tras cu lansatorul de rachete multiple "Hurricane" asupra suburbiilor.
Andrii Tsaplienko, corespondent 1+1: „În acest loc din Nikolaev s-ar putea repeta drama oraşului Herson. Mă aflu într-o suburbie a oraşului. În apropiere este un aerodrom, iar în jurul meu sunt foarte multe echipamente militare ruseşti distruse, dar sunt şi obuze care nu au explodat. Au fost o armată de soldaţi, dar, cu toate astea, trupele ucrainene a reușit să le transforme tehnica militară în fier vechi. "
În Nikolaev se trage cel mai des asupra depozitelor de cereale. Recent, a fost bombardat un port privat din oraș. Au ars patru depozite, pline cu marfă.
Andrii Tsaplienko, corespondent 1+1: „Ocupanții ruși distrug în mod deliberat depozitele de alimente și de cereale. De la începutul războiului, a fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială.”
Printre cei care au avut de pierdut de pe urma atacurilor repetate ale ruşilor se află şi Nadia. Femeia administrează o fermă, care a fost bombardată de curând. Încă numără pagubele.
Ucraina are aproximativ 30 de milioane de tone de grâu pe teritoriul său, o marfă care aşteaptă să fie exportată spre clienţii internaţionali.
Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev: „Încă mai avem multe cereale, dar problema e că nu le putem transporta din cauza blocajelor pe Marea Neagră.”
Pentru exportul cerealelor din Ucraina, oficialii de la Kiev au stabilit rute prin Polonia şi România şi sunt în discuţii cu ţările baltice pentru o a treia cale de transport a grânelor.