Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului

×
Codul embed a fost copiat

După atacuri succesive ale rușilor, guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Chernobîl și face apel la transformarea în zonă demilitarizată a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

La rândul lui, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat asupra riscului "foarte real" în privința unui dezastru nuclear.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc, la sfârșitul săptămânii trecute, de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa. Kievul susține că proiectilele trase de ruși au lovit, inițial, rețeaua de înaltă tensiune, apoi au avariat mai mulți senzori pentru radiații. Un muncitor a fost rănit de schije.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nicio națiune din lume nu se poate simți în siguranță, atunci când un stat terorist atacă o centrală nucleară. Doamne ferește să nu se întâmple ceva ireparabil, pentru că nimeni nu o să mai poată opri contaminarea radioactivă".

De partea cealată, Moscova și autoritatea rusă instalată în zona ocupată, insistă că ucrainenii ar fi lovit, cu un lansator de rachete, în zona unde se află containerele cu combustibil nuclear uzat.

Citește și
soldat
Se reiau luptele pe frontul din nordul Ucrainei. Alături de armata ucraineană luptă voluntari din toată lumea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Guterres: "Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș"

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș. Sper ca inspectorii Agentiei Internaționale pentru Energie Atomică să primească acces în centrala pentru verificări".

Potrivit companiei de energie nucleară Energoatom din Ucraina, obiectivul Moscovei este să deconecteze centrala de la sistemul energetic al țării pentru a întrerupe electricitatea în zona de sud.

Între timp, pe frontul de est, luptele se întețesc. Undeva, adânc în pădure, sodații ucraineni își pregătesc noi poziții de apărare.

Soldat ucrainean: "Am fost puși aici, unde luptele sunt aprige. Ne-am luat partea noastră de bombardamente. Unii dintre camarazii noștri au fost răniți".

Luptătorii mai au puterea să glumească, spun că trăiesc precum hobiții, se ascund sub pământ de bombele aruncate cu înverșunare de dușman.

Nic Robertson, jurnalist CNN: "Când oficialii ucraineni spun că rachetele HIMARS și artileria grea M777 îi ajută să mențină linile frontului, ei bine, acestea sunt liniile despre care vorbesc".

Soldat ucrainean: "Menținem linia de apărare. E multă umezeală în pădure, plouă, ne bombardează tot timpul, dar rezistăm, nu avem încotro".

MIlitarii ucraineni au convingerea că vor fi victorioși și asta le dă putere.

Nic Robertson, jurnalist CNN: "Aici va fi câștigată sau pierdută următoarea fază a războiului. În tranșee ca acestea și altele săpate pe distanțe de sute de kilometri, pe diferite fronturi. Soldați ucraineni ca cei de aici au misunea să oprească eventuale ofensive terestre ale rușilor".

Autoritățile române refuză să precizeze ce muniții ori armament au trimis Ucrainei

Pe de altă parte, o scurtă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Roarm în 2022 în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce muniții ori armament au trimis Ucrainei. Potrivit surselor de la Kiev, proiectilul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri.

În schimb, potrivit ministerului britanic al apărării, trupele rusești ar planta mine antipersonal PFM-1 în Donbas. Cunoscute si sub numele de mine-fluture, acestea sunt extrem de controversate deoarece fac multe victime în rândul copiilor, care le confundă cu niște jucării.

Zelenski: "Nu vom renunța la nimic din ce e al nostru"

În zonele ocupate de ruși în Donbas și Herson, autoritățile instalate de ruși accelereaza pregătirile pentru așa-zisele referendumuri, în vederea alipirii definitive la Rusia.

În Melitopol, de exemplu, inițial ocupanții au planificat o singură zi de vot, dar acum iau în considerare șapte zile de "vot de acasă", în care militari ruși înarmați vor merge din casă în casă și ii vor "intervieva" pe rezidenți. Deja rușii conditionează furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv alimente și materiale de construcție, de participarea la pseudo-referendum.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu vom renunța la nimic din ce e al nostru și, dacă ocupanții merg pe calea pseudo-referendumurilor, vor închide orice posibilitate de negociere cu Ucraina și cu lumea liberă, negociere de care partea rusă o să aibă nevoie la un moment dat".

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Preşedintele Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate.

zaporojie
Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

razboi
Ucrainenii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare cu ajutorul obuzierelor americane M777, în Harkov

Ucraina pregătește terenul pentru ofensiva așteptată pe frontul din sud. În cursul nopții, a atacat cu tunuri şi rachete 6 baze rusești din regiunea Herson.

Podul Antonovski
Ucraina atacă din nou Podul Antonovski, la periferia oraşului Herson. „Impactul este considerabil”

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud, ocupat de armata rusă, anunţă autorităţile de la Kiev.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”

Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi a avertizat cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, potrivit AFP, citat de News.

dmitri medvedev
Propaganda de la Kremlin. Dmitri Medvedev: Dorința Occidentului, în primul rând a SUA, este distrugerea Federației Ruse

Dmitri Medvedev a declarat luni că Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina în condiţiile proprii, susţinând că Occidentul ar avea un plan pe termen lung pentru distrugerea Rusiei, relatează Reuters.

Bulgaria armament
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Amnesty International acuză armata ucraineană, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civili. Reacția Kievului
Amnesty International acuză armata ucraineană, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civili. Reacția Kievului

Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, acuză joi Amnesty International (AI).

Se reiau luptele pe frontul din nordul Ucrainei. Alături de armata ucraineană luptă voluntari din toată lumea
Se reiau luptele pe frontul din nordul Ucrainei. Alături de armata ucraineană luptă voluntari din toată lumea

După o perioadă de acalmie, pe frontul din nordul Ucrainei au fost reluate luptele. Până acum, rușii s-au mulțumit doar să bombardeze localitățile ucrainene de lângă Harkov. Mai nou, au început să pună presiune pe apărători.  

Reacția armatei Ucrainei după retragerea rușilor din Insula Șerpilor
Reacția armatei Ucrainei după retragerea rușilor din Insula Șerpilor

Armata ucraineană a salutat, joi, eliberarea Insulei Șerpilor după ce armata rusă și-a anunțat retragerea.

 

VIDEO O navă rusească a fost lovită de ucraineni în Marea Neagră. Vasul ducea arme pe Insula Șerpilor
VIDEO O navă rusească a fost lovită de ucraineni în Marea Neagră. Vasul ducea arme pe Insula Șerpilor

O navă rusească ce transporta muniție, arme și personal către Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost distrusă de armata ucraineană cu două rachete Harpoon, potrivit forțelor navale ale Ucrainei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.