Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO
În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.
Este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani, potrivit unei anchete care a fost realizată de publicația bulgară Bivol.bg și de polonezii de la Fundacja Reporterow.
Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul țării noastre s-ar fi făcut la data de 29 aprilie, în timpul vizitei oficiale în România a premierului bulgar Kiril Petkov, la o zi după ce acesta fusese la Kiev.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Conform Bivol.bg, ar fi fost vorba despre circa 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere.
Bulgarii au trimis în Ucraina rachete sovietice
Compania bulgară Alguns EOOD a cumpărat din Belarus rachetele - fabricate în anii ’80 - și le-a trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România. Potrivit acordului, armamentul trebuia trimis apoi în Ucraina.
Jurnaliștii din Bulgaria susțin că tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: compania bulgară Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revindea apoi la Nanotech Defence S.R.L., propriei sa filială, care semna un contract direct cu Ministerul Apărării din Ucraina. Nanotech acționa în calitate de reprezentant de vânzări al RomArm în Ucraina.
Bucureștiul a confirmat că afacerea a avut loc
Bivol.bg a trimis o scrisoare oficială către ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a transmis întrebările către compania națională de apărare Romarm S.A.
"Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns", se arată în răspunsul pe care publicația bulgară l-a primit de la directorul general al Romarm S.A, Gabriel Țuțu.
"Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu", a mai spus companiei.
Acesta a refuzat să ofere mai multe informații și a subliniat că dezvăluirea unor detalii despre "produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege".
După ce au primit muniția și au constatat stare în care se afla aceasta, ucrainenii au decis să o returneze.
Astfel, marfa a trecut din nou prin România, iar în cele din urmă a ajuns la compania bulgară Alguns.
"Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – țara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA. Restul banilor urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală. Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenței, muniția nu fusese examinată și se afla într-o stare proastă", notează Bivol.bg.
Autoritățile române, nemulțumite de starea armamentului trimis de Bulgaria
Aceeași sursă mai scrie că și autoritățile române au fost nemulțumite de starea proiectilelor, pentru că multe erau ruginite, lovite sau deformate, iar Bucureștiul, "protejându-și buna reputație", le-a trimis înapoi.
Bivol.bg susține că acest caz "este pe cale să se transforme într-un scandal diplomatic", în condițiile în care Belarusul suspectează că o licență emisă de Minsk ar fi fost falsificată pentru a se putea realiza exportul către Ucraina.
Ambasada Belarusului la Sofia a transmis o scrisoare oficială autorităților bulgare cu privire la frauda care fusese folosită pentru a exporta arme fabricate în țara lor fără acordul lor, scrie Bivol.bg.
Publicația bulgară susține că, potrivit unor surse, premierul Kiril Petkov, viceprim-ministrul Kornelia Ninova și șefii lor de birou -Lena Borislavova și Kaloyan Metodiev s-au aflat sub presiune din două părți – din cauza angajamentelor lor neîndeplinite față de Ucraina, în care a fost implicată și România, dar și din partea Belarusului, furios de încercarea de a preda armele lor unei țări cu care se află în relații tensionate.
Sursa: bivol.bg
Etichete: Ucraina, Polonia, romania, Bulgaria, armament, munitie,
Dată publicare:
08-08-2022 20:51