Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

Bulgaria armament
bivol.bg

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani, potrivit unei anchete care a fost realizată de publicația bulgară Bivol.bg și de polonezii de la Fundacja Reporterow.

Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul țării noastre s-ar fi făcut la data de 29 aprilie, în timpul vizitei oficiale în România a premierului bulgar Kiril Petkov, la o zi după ce acesta fusese la Kiev.

Conform Bivol.bg, ar fi fost vorba despre circa 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere.

Citește și
guvern bulgaria
Bulgaria are un nou guvern interimar. Alegeri anticipate, convocate pe 2 octombrie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Bulgarii au trimis în Ucraina rachete sovietice

Compania bulgară Alguns EOOD a cumpărat din Belarus rachetele - fabricate în anii ’80 - și le-a trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România. Potrivit acordului, armamentul trebuia trimis apoi în Ucraina.

Jurnaliștii din Bulgaria susțin că tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: compania bulgară Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revindea apoi la Nanotech Defence S.R.L., propriei sa filială, care semna un contract direct cu Ministerul Apărării din Ucraina. Nanotech acționa în calitate de reprezentant de vânzări al RomArm în Ucraina.

Bucureștiul a confirmat că afacerea a avut loc

Bivol.bg a trimis o scrisoare oficială către ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a transmis întrebările către compania națională de apărare Romarm S.A.

"Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns", se arată în răspunsul pe care publicația bulgară l-a primit de la directorul general al Romarm S.A, Gabriel Țuțu.

"Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu", a mai spus companiei.

Acesta a refuzat să ofere mai multe informații și a subliniat că dezvăluirea unor detalii despre "produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege".

După ce au primit muniția și au constatat stare în care se afla aceasta, ucrainenii au decis să o returneze.

Astfel, marfa a trecut din nou prin România, iar în cele din urmă a ajuns la compania bulgară Alguns.

"Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – țara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA. Restul banilor urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală. Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenței, muniția nu fusese examinată și se afla într-o stare proastă", notează Bivol.bg.

Autoritățile române, nemulțumite de starea armamentului trimis de Bulgaria

Aceeași sursă mai scrie că și autoritățile române au fost nemulțumite de starea proiectilelor, pentru că multe erau ruginite, lovite sau deformate, iar Bucureștiul, "protejându-și buna reputație", le-a trimis înapoi.

Bivol.bg susține că acest caz "este pe cale să se transforme într-un scandal diplomatic", în condițiile în care Belarusul suspectează că o licență emisă de Minsk ar fi fost falsificată pentru a se putea realiza exportul către Ucraina.

Ambasada Belarusului la Sofia a transmis o scrisoare oficială autorităților bulgare cu privire la frauda care fusese folosită pentru a exporta arme fabricate în țara lor fără acordul lor, scrie Bivol.bg.

Publicația bulgară susține că, potrivit unor surse, premierul Kiril Petkov, viceprim-ministrul Kornelia Ninova și șefii lor de birou -Lena Borislavova și Kaloyan Metodiev s-au aflat sub presiune din două părți – din cauza angajamentelor lor neîndeplinite față de Ucraina, în care a fost implicată și România, dar și din partea Belarusului, furios de încercarea de a preda armele lor unei țări cu care se află în relații tensionate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Preşedintele Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate.

zaporojie
Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

razboi
Ucrainenii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare cu ajutorul obuzierelor americane M777, în Harkov

Ucraina pregătește terenul pentru ofensiva așteptată pe frontul din sud. În cursul nopții, a atacat cu tunuri şi rachete 6 baze rusești din regiunea Herson.

Podul Antonovski
Ucraina atacă din nou Podul Antonovski, la periferia oraşului Herson. „Impactul este considerabil”

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud, ocupat de armata rusă, anunţă autorităţile de la Kiev.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”

Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi a avertizat cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, potrivit AFP, citat de News.

dmitri medvedev
Propaganda de la Kremlin. Dmitri Medvedev: Dorința Occidentului, în primul rând a SUA, este distrugerea Federației Ruse

Dmitri Medvedev a declarat luni că Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina în condiţiile proprii, susţinând că Occidentul ar avea un plan pe termen lung pentru distrugerea Rusiei, relatează Reuters.

Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului
Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului

După atacuri succesive ale rușilor, guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Chernobîl și face apel la transformarea în zonă demilitarizată a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Centrala nucleara de la Zaporojie
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.

Citește și...
Bulgaria recunoaște că a trimis în secret arme Ucrainei prin Polonia
Bulgaria recunoaște că a trimis în secret arme Ucrainei prin Polonia

Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia.

Bulgaria are un nou guvern interimar. Alegeri anticipate, convocate pe 2 octombrie
Bulgaria are un nou guvern interimar. Alegeri anticipate, convocate pe 2 octombrie

Bulgaria are un nou un guvern interimar. Președintele Rumen Radev a dizolvat, luni, Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 2 octombrie.

Accident cu cinci morți în Bulgaria. Printre victime sunt și doi bebeluși. Unul dintre ei urma să fie botezat | VIDEO
Accident cu cinci morți în Bulgaria. Printre victime sunt și doi bebeluși. Unul dintre ei urma să fie botezat | VIDEO

Tragedie în Bulgaria. Cinci persoane au murit într-un accident produs între două mașini pe șoseaua Pleven-Lovech, în apropiere de satul Brestovets.

Grecia și Bulgaria au inaugurat gazoductul prin care se vor aproviziona cu gaze naturale din Azerbaidjan
Grecia și Bulgaria au inaugurat gazoductul prin care se vor aproviziona cu gaze naturale din Azerbaidjan

Grecia și Bulgaria au inaugurat, vineri, gazoductul prin care se vor aproviziona cu gaze naturale din Azerbaidjan, care are o capacitate iniţială de trei miliarde metri cubi pe an.

Bulgaria confirmă că avionul civil neidentificat, care a survolat România și alte 2 țări NATO, a aterizat pe teritoriul său
Bulgaria confirmă că avionul civil neidentificat, care a survolat România și alte 2 țări NATO, a aterizat pe teritoriul său

Ministrul Apărării al Bulgariei, Dragomir Zakov, confirmă că avionul civil neidentificat care a intrat, miercuri seară, în spațiul aerian al României, a aterizat pe teritoriul său, relatează bTV.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.