Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Centrala nucleara de la Zaporojie

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.

 

Efectele bombardamentelor asupra centralei nucleare Zaporojie

Bombardamentul din weekend a deteriorat senzorii de monitorizare a radiațiilor și a rănit cel puțin un muncitor, a transmis Energoatom, firma de stat de energie nucleară din Ucraina.

„De data aceasta, o catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura pentru totdeauna”, a transmis compania, duminică, într-un comunicat citat de Washington Post.

Cel puțin 174 de containere de combustibil nuclear uzat sunt depozitate în cea mai mare centrală nucleară din Europa. Potrivit Energoatom, iar trupele ruse „au vizat în mod special” containerele.

Citește și
centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit companiei, deteriorarea tehnologiei din cadrul instalației înseamnă că „detecția și răspunsul în timp util în cazul unei deteriorări a nivelului radiațiilor sau al scurgerii de radiații din containerele de combustibil nuclear uzat nu sunt încă posibile”, se transmite în comunicat. 

De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie și de ce există noi motive de îngrijorare

Centrala, construită în epoca sovietică, este cel mai mare reactor nuclear din Europa. Cele șase reactoare cu apă sub presiune (dintre care cel puțin două funcționează în prezent) sunt importante pentru Kiev, deoarece pot produce energie pentru până la patru milioane de locuințe, conform The Guardian.

Situată pe malul sudic al râului Nipru, la Enerhodar, la sud-vest de orașul Zaporojie, centrala ocupă o poziție strategică atât pentru forțele ruse, cât și pentru cele ucrainene, care contestă preluarea controlului de către ruși asupra centralei încă de la începutul războiului.

Prezența reactoarelor răcite cu apă, precum și a unei instalații de depozitare a combustibilului uzat pe amplasamentul foarte întins a determinat armata rusă să-l folosească ca parc de artilerie „adăpostit”, folosind facilitățile pentru a lovi pozițiile ucrainene, convinsă fiind că Ucraina nu va răspunde pentru a nu risca un accident nuclear.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a acuzat pe ruși că folosesc centrala ca „scut nuclear”.

„Există rapoarte credibile (...) că Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear, în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei și, desigur, ucrainenii nu pot să riposteze, ca nu cumva să existe un accident teribil care implică o centrală nucleară”, a adăugat Blinken, spunând că acest lucru reprezintă o „culme a iresponsabilității”, conform cbsnews.com

În plus, oficialii internaționali de securitate nucleară au devenit îngrijorați de lipsa pieselor de schimb, de accesul pentru mentenanța de rutină a reactoarelor și de lipsa contactului cu personalul, toate acestea fiind perturbate de conflictul în curs, conform The Guardian.

O altă problemă este legată de tirul de rachete din jurul centralei, în weekend, rușii și ucrainenii acuzându-se reciproc. Potrivit Energoatom – autoritatea nucleară ucraineană – impacturile au fost aproape de zona de depozitare a combustibilului uzat, operatorul susținând că trupele ruse „țintesc în mod special” containerele, în ciuda prezenței trupelor rusești la fața locului.

Kievul și Kremlinul se acuză reciproc

Kievul a acuzat armata rusă de atacarea instalaţiilor nucleare de la Zaporojie. Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de atacurile militare rusești, conform News.ro.

La rândul său, Kremlinul acuză forţele ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi avertizează cu privire la ”consecinţe catastrofale” în Europa.

Bombardarea instalaţiei centralei nucleare Zaporojie ”de către forţe armate ucrainene” ”poate fi extrem de periculoasă” şi ”ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, subliniază în faţa presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În timp ce obiectivul Ucrainei, ca centrala să devină zonă demilitarizată, reprezintă un exemplu de prudență, ar servi și unui obiectiv militar, prin interzicerea forțelor rusești de a se folosi de „adăpostul” centralei nucleare pentru a bombarda nestingherite teritoriile ucrainene.

Ucrainenii acuză armata rusă că ar fi minat instalațiile centralei nuclere 

Comandantul rus responsabil de cea mai mare centrală nucleară din Europa ar fi împânzit-o cu explozibili și a amenințat că o va arunca în aer dacă Ucraina încearcă să o recucerească, susține Kievul. 

Generalul-maior Valeri Vasilyev, care conduce trupele ruse de protecție nucleară, biologică și chimică, ar fi transmis Ucrainei despre bombe și a avertizat: „Acesta va fi fie pământ rusesc, fie pământ ars”.

Vasilyev le-a mai spus oamenilor săi că, chiar dacă li se dă „cel mai dur ordin, trebuie să îl îndeplinim cu onoare”, potrivit companiei de stat de energie atomică din Ucraina Energoatom, citat de Daily Mail

Cât de periculoase sunt bombardamentele din apropierea centralei nucleare 

Reactoarele sunt proiectate să reziste la un impact masiv, sunt protejate cu oțel și beton armat, precum și cu sisteme de protecție împotriva incendiilor, deși o lovitură de la o rachetă de mare putere ar putea reprezenta o problemă.

Cu toate acestea, clădirile care adăpostesc combustibilul uzat nu sunt construite cu un nivel similar de protecție, ceea ce înseamnă că există un risc mai mare de eliberare de material combustibil uzat în urma bombardamentelor decât de crearea unei breșe catastrofale în cazul unui reactor.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a descris criza de la Zaporojie drept o amenințare gravă la adresa sănătății publice și a mediului nu doar în Ucraina, ci și cu mult dincolo de granițele acesteia, considerând situația ca fiind „complet scăpată de sub control”.

„Aveți un catalog de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară”, a spus el. În timp ce Grossi a sugerat o misiune la uzină, în mod ironic, Ucraina a blocat inițiativa, Energoatom argumentând încă din iunie că orice vizită ar legitima prezența Rusiei acolo, conform The Guardian

Rusia ar fi gata să faciliteze vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Rusia este pregătită să faciliteze o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a declarat agenția de presă a țării RIA Novosti, citată de reprezentantul său permanent la organizațiile internaționale de la Viena, conform Al Jazeera.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Preşedintele Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate.

zaporojie
Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

razboi
Ucrainenii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare cu ajutorul obuzierelor americane M777, în Harkov

Ucraina pregătește terenul pentru ofensiva așteptată pe frontul din sud. În cursul nopții, a atacat cu tunuri şi rachete 6 baze rusești din regiunea Herson.

Podul Antonovski
Ucraina atacă din nou Podul Antonovski, la periferia oraşului Herson. „Impactul este considerabil”

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud, ocupat de armata rusă, anunţă autorităţile de la Kiev.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”

Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi a avertizat cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, potrivit AFP, citat de News.

dmitri medvedev
Propaganda de la Kremlin. Dmitri Medvedev: Dorința Occidentului, în primul rând a SUA, este distrugerea Federației Ruse

Dmitri Medvedev a declarat luni că Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina în condiţiile proprii, susţinând că Occidentul ar avea un plan pe termen lung pentru distrugerea Rusiei, relatează Reuters.

Bulgaria armament
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului
Armata ucraineană ar fi primit obuze fabricate în România. Reacția Bucureștiului

După atacuri succesive ale rușilor, guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Chernobîl și face apel la transformarea în zonă demilitarizată a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Citește și...
Rușii au anunțat că pregătesc organizarea unui referendum care ar putea duce la anexarea regiunii ucrainene Zaporojie
Rușii au anunțat că pregătesc organizarea unui referendum care ar putea duce la anexarea regiunii ucrainene Zaporojie

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat, luni, lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă.

Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”
Rusia acuză Ucraina de bombardarea Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie şi avertizează cu „consecinţe catastrofale”

Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi a avertizat cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, potrivit AFP, citat de News.

Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie
Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”
AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere.

Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, avertizând despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.