Arma ucraineană pe care rușii nu o pot opri. A făcut ravagii pe teritoriul Rusiei
O dronă cu rază lungă de acțiune dezvoltată de Ucraina este responsabilă pentru marea majoritate a atacurilor reușite ale Kievului asupra rafinăriilor de petrol rusești, relatează Ukrainska Pravda.
O dronă cu rază lungă de acțiune dezvoltată de Ucraina este responsabilă pentru marea majoritate a atacurilor reușite ale Kievului asupra rafinăriilor de petrol rusești, relatează Ukrainska Pravda.
Drona Liutyi a fost dezvoltată ca răspuns al Ucrainei la drona kamikaze Shahed, ieftină, dar letală, folosită de Rusia împotriva infrastructurii militare și civile ucrainene.
Potrivit publicației ucrainene, această dronă s-ar afla în spatele a 80% din atacurile de succes ale Ucrainei pe teritoriul rusesc, multe dintre ele la sute de kilometri în interiorul granițelor Rusiei.
ГУР та СБУ атакували металургійний комбінат у Липецьку – джерелаhttps://t.co/xjTyD7XQIK
УП також отримала відео зльоту одного з безпілотників, якими атакували комбінат. pic.twitter.com/5yvoWrwuEo
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) February 24, 2024
Liutyi a avut însă un început nefericit. Dezvoltată fără sprijinul statului ucrainean, designul său mare și greoi a fost deranjant pentru parlamentari.
„Sincer să fiu, nimeni nu a crezut cu adevărat în această dronă”, a declarat pentru Ukrainska Pravda un deputat din comisia de apărare a Ucrainei, sub protecția anonimatului.
În timpul unuia dintre primele sale teste, în aprilie 2023, operatorii au pierdut pentru scurt timp controlul asupra uneia dintre drone, care aproape a lovit centrul de control de la care a fost lansată, a relatat sursa citată.
Dar, la începutul acestui an, Ucraina a început o campanie concertată de atacuri transfrontaliere regulate cu drone, axate în principal pe rafinăriile de petrol ale Rusiei.
Liutyi pare să fi fost o parte esențială a acesteia.
Potrivit Ukrainska Pravda, Liutyi poate parcurge până la 1.000 de km, are o anvergură a aripilor de 7 metri și poate transporta o încărcătură explozivă de 50 kg.
Alte drone au lovit la distanțe mai mari, dar se pare că această campanie ucraineană de lovituri asupra instalațiilor petroliere rusești este condusă în principal de Liutyi.
În pofida îngrijorărilor aliaților săi că loviturile ar putea destabiliza partenerii petrolieri mondiali și provoca Rusia, Ucraina a menținut un baraj constant de atacuri - iar efectele par să dea roade.
În februarie, Rusia a anunțat o interdicție de șase luni a exporturilor de benzină. Ucraina a susținut că atacurile sale au redus producția și prelucrarea petrolului rusesc cu 12%.
Tactica de a viza rafinăriile de petrol, mai degrabă decât producția de țiței, forțează Rusia să pună pe piață mai mult țiței, au scris experții în Foreign Affairs în această lună, ceea ce, potrivit acestora, a avut ca efect creșterea prețului produselor petroliere rafinate pe plan intern, fără a duce la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial.