"Ardea ca o torta vie". Drama unei mame din Siria care si-a dat foc pentru ca nu avea cu ce sa isi hraneasca cei patru copii
Drama unei refugiate din Siria a captat pana si atentia oficialilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Femeia si-a dat foc pentru ca nu avea cu ce sa isi hraneasca cei patru copii.
Pacienta este internata intr-un spital unde primeste ingrijiri din partea medicilor, dar starea ei de sanatate ramane precare.
Mariam, o refugiata din Siria, in varsta de 40 de ani, si-a dat foc pentru ca autoritatile au refuzat in repetate randuri sa ii asigure ajutor umanitar pentru familia sa. Reporterii CNN au luat legatura cu pacienta, care se afla in continuare in stare grava, fiind acoperita din cap pana in picioare de bandaje.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Mariam, alaturi de sotul ei si cei patru copii si-au parasit tara natala, Siria, lasand in urma orasul Homs pentru o viata mai buna in Liban. Dar nici aici traiul lor de zi cu zi nu a fost usor. Principala problema a familiei a fost sa isi duca cei patru copii, cu varste cuprinse intre 13 si 22 de ani, la scoala.
Si daca viata nu o incercase suficient de aspru, trei din cei patru copii sufera de o boala rara de sange, care ii impiedica sa poata consuma anumite alimente, fiind predispusi unei forme severe de anemie. Boala le macina la propriu celulele rosii, fiind oricand in pericol de moarte. Singura lor sansa este o alimentatie corespunzatoare.
Trebuia sa isi hraneasca familia
Fiind inclusa in programul Agentiei pentru Refugiati a Organizatiei Natiunilor Unite (UNCHR), situatia familiei lui Mariam a fost reevaluata, in urma cu sase luni. Practic, cei patru nu au mai primit mancare din partea taberei refugiatilor, considerandu-se ca se pot intretine singuri.
Actionand programul umanitar in judecata, Mariam a fost nevoita sa faca vizite frecvente la sediul principal UNCHR din Tripoli. “M-am dus acolo in repetate randuri. Le-am spus ca trebuie sa fie o greseala”, a povestit femeia care abia poate vorbi cu reporterul CNN. “M-au minti, si-au batut joc de mine, au tipat la mine, ba chiar m-au dat afara din cladire”, a adaugat Mariam.
Din explicatiile femeii, autoritatile ONU se pare ca nu au reactionat la situatia dificila prin care trecea familia ei, fara sa ii ofere vre-un raspuns cu privire la decizia de a o reintroduce in programul umanitar de hrana. “Atunci le-am spus: daca nu imi dati mancare, eu de unde pot obtine acest ajutor?”. “O sa imi dau foc, pentru ca nu am cum sa imi hranesc proprii copii. Simtiti durerea, simtiti ce este in sufletul meu, sunt mama a patru copii”, i-a atentionat femeia.
Chiar daca nu este singura in aceasta situatie, cazul femeii este unul disperat. Ajunsa la capatul puterilor, Mariam si-a dat foc in fata sediul UNCHR din Tripoli, dupa ce s-a imbibat de benzina. “Aleg moartea mai degraba, decat sa imi vad copii cum se sting de foame in fata mea”, si-a justificat gestul pacienta.
Ardea ca o torta vie in fata sediului ONU pentru refugiati
Martori oculari au declarat ca inainte de a isi turna combustibil pe haine, femeia a discutat cu cineva la iesirea din sediul agentiei pentru refugiati. In cateva secunde, in schimb, “femeia ardea ca o torta vie”, a declarat barbatul care a si ajutat-o pe femeie sa scape cu viata.
Jurnalistii CNN au luat legatura cu personalul ONU de la centrul din Tripoli, declarand ca situatia lui Mariam nu a fost evaluata necorespunzator. Cu toate acestea, autoritatile ONU spun ca au grija sa investigheze indeaproape cazul femeii.
Din datele centrului pentru refugiati, Mariam are o asigurare de sanatate cu UNCHR, in luna ianuarie cei patru copii fiind evaluati medical in baza acestui contract. Mai mult, evidenta refugiatei arata ca i s-ar fi oferit cazare intr-o zona a Libanului, dar familia a refuzat argumentand ca nu este un cartier sigur pentru fetele ei.
“Sunt mama, copii mei sunt ametiti de la lipsa de hrana; unul dintre ei a spus ca nu isi poate misca in ultimul timp capul, ar un altul a spus ca nu isi poate misca picioarele”. “Sufletul meu arde numai pentru copii mei, sper ca Dumnezeu ma va ierta pentru gestul necugetat, vreau ca exemplul meu sa ajunga la toate mamele din lume”, a adaugat Mariam.
ONU: Libanul, una din tarile cu cei mai multi refugiati sirieni. Mai mult de un refugiat pe minut se inregistreaza in fiecare zi
Numarul refugiatilor sirieni inregistrati in Liban a depasit un milion de persoane, a anuntat, joi, Comisariatul ONU pentru refugiati, intr-un comunicat, relateaza AFP.
In timp ce numarul refugiatilor sirieni reprezinta in acest moment un sfert din populatia Libanului, Comisariatul ONU pentru refugiati deplange "un record dezastruos agravat de lipsa resurselor si de problemele din cadrul comunitatii locale".
"La trei ani de la conflictul din Siria, Libanul a devenit una dintre tarile cu cei mai multi refugiati sirieni", a explicat agentia ONU, subliniind ca "fluxul se intensifica".
"In aprilie 2012, in Liban se aflau 18.000 de refugiati sirieni, numarul lor a crescut la 356.000 in 2013, iar in prezent sunt un milion", a mentionat Comisariatul ONU pentru refugiati, care a adaugat ca "inregistreaza zilnic 2.500 de noi refugiati, ceea ce inseamna mai mult de o persoana pe minut".
"Libanezii dau dovada de generozitate, dar se confrunta cu probleme. Libanul are cea mai mare concentrare de refugiati din istoria recenta. Nu-i putem lasa singuri in fata acestei probleme", a apreciat Antonio Guterres, Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru refugiati.
Sursa foto: CNN