"Ardea ca o torta vie". Drama unei mame din Siria care si-a dat foc pentru ca nu avea cu ce sa isi hraneasca cei patru copii

Mariam

Drama unei refugiate din Siria a captat pana si atentia oficialilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Femeia si-a dat foc pentru ca nu avea cu ce sa isi hraneasca cei patru copii.

Pacienta este internata intr-un spital unde primeste ingrijiri din partea  medicilor, dar starea ei de sanatate ramane precare.

Mariam, o refugiata din Siria, in varsta de 40 de ani, si-a dat foc pentru ca autoritatile au refuzat in repetate randuri sa ii asigure ajutor umanitar pentru familia sa. Reporterii CNN au luat legatura cu pacienta, care se afla in continuare in stare grava, fiind acoperita din cap pana in picioare de bandaje.

Mariam, alaturi de sotul ei si cei patru copii si-au parasit tara natala, Siria, lasand in urma orasul Homs pentru o viata mai buna in Liban. Dar nici aici traiul lor de zi cu zi nu a fost usor. Principala problema a familiei a fost sa isi duca cei patru copii, cu varste cuprinse intre 13 si 22 de ani, la scoala.

Si daca viata nu o incercase suficient de aspru, trei din cei patru copii sufera de o boala rara de sange, care ii impiedica sa poata consuma anumite alimente, fiind predispusi unei forme severe de anemie. Boala le macina la propriu celulele rosii, fiind oricand in pericol de moarte. Singura lor sansa este o alimentatie corespunzatoare.

Citește și
Bashar al-Assad
Siria vrea sa aiba propria agentie spatiala, in ciuda razboiului civil care devasteaza tara
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Trebuia sa isi hraneasca familia 

Fiind inclusa in programul Agentiei pentru Refugiati a Organizatiei Natiunilor Unite (UNCHR), situatia familiei lui Mariam a fost reevaluata, in urma cu sase luni. Practic, cei patru nu au mai primit mancare din partea taberei refugiatilor, considerandu-se ca se pot intretine singuri.

Actionand programul umanitar in judecata, Mariam a fost nevoita sa faca vizite frecvente la sediul principal UNCHR din Tripoli. “M-am dus acolo in repetate randuri. Le-am spus ca trebuie sa fie o greseala”, a povestit femeia care abia poate vorbi cu reporterul CNN. “M-au minti, si-au batut joc de mine, au tipat la mine, ba chiar m-au dat afara din cladire”, a adaugat Mariam.

Din explicatiile femeii, autoritatile ONU se pare ca nu au reactionat la situatia dificila prin care trecea familia ei, fara sa ii ofere vre-un raspuns cu privire la decizia de a o reintroduce in programul umanitar de hrana. “Atunci le-am spus: daca nu imi dati mancare, eu de unde pot obtine acest ajutor?”. “O sa imi dau foc, pentru ca nu am cum sa imi hranesc proprii copii. Simtiti durerea, simtiti ce este in sufletul meu, sunt mama a patru copii”, i-a atentionat femeia.

Chiar daca nu este singura in aceasta situatie, cazul femeii este unul disperat. Ajunsa la capatul puterilor, Mariam si-a dat foc in fata sediul UNCHR din Tripoli, dupa ce s-a imbibat de benzina. “Aleg moartea mai degraba, decat sa imi vad copii cum se sting de foame in fata mea”, si-a justificat gestul pacienta.

Ardea ca o torta vie in fata sediului ONU pentru refugiati

Martori oculari au declarat ca inainte de a isi turna combustibil pe haine, femeia a discutat cu cineva la iesirea din sediul agentiei pentru refugiati. In cateva secunde, in schimb, “femeia ardea ca o torta vie”, a declarat barbatul care a si ajutat-o pe femeie sa scape cu viata.

Jurnalistii CNN au luat legatura cu personalul ONU de la centrul din Tripoli, declarand ca situatia lui Mariam nu a fost evaluata necorespunzator. Cu toate acestea, autoritatile ONU spun ca au grija sa investigheze indeaproape cazul femeii.
Din datele centrului pentru refugiati, Mariam are o asigurare de sanatate cu UNCHR, in luna ianuarie cei patru copii fiind evaluati medical in baza acestui contract. Mai mult, evidenta refugiatei arata ca i s-ar fi oferit cazare intr-o zona a Libanului, dar familia a refuzat argumentand ca nu este un cartier sigur pentru fetele ei.

“Sunt mama, copii mei sunt ametiti de la lipsa de hrana; unul dintre ei a spus ca nu isi poate misca in ultimul timp capul, ar un altul a spus ca nu isi poate misca picioarele”. “Sufletul meu arde numai pentru copii mei, sper ca Dumnezeu ma va ierta pentru gestul necugetat, vreau ca exemplul meu sa ajunga la toate mamele din lume”, a adaugat Mariam.

ONU: Libanul, una din tarile cu cei mai multi refugiati sirieni. Mai mult de un refugiat pe minut se inregistreaza in fiecare zi

Numarul refugiatilor sirieni inregistrati in Liban a depasit un milion de persoane, a anuntat, joi, Comisariatul ONU pentru refugiati, intr-un comunicat, relateaza AFP.

In timp ce numarul refugiatilor sirieni reprezinta in acest moment un sfert din populatia Libanului, Comisariatul ONU pentru refugiati deplange "un record dezastruos agravat de lipsa resurselor si de problemele din cadrul comunitatii locale".

"La trei ani de la conflictul din Siria, Libanul a devenit una dintre tarile cu cei mai multi refugiati sirieni", a explicat agentia ONU, subliniind ca "fluxul se intensifica".

"In aprilie 2012, in Liban se aflau 18.000 de refugiati sirieni, numarul lor a crescut la 356.000 in 2013, iar in prezent sunt un milion", a mentionat Comisariatul ONU pentru refugiati, care a adaugat ca "inregistreaza zilnic 2.500 de noi refugiati, ceea ce inseamna mai mult de o persoana pe minut".

"Libanezii dau dovada de generozitate, dar se confrunta cu probleme. Libanul are cea mai mare concentrare de refugiati din istoria recenta. Nu-i putem lasa singuri in fata acestei probleme", a apreciat Antonio Guterres, Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru refugiati.

Sursa foto: CNN

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Un avion sirian a fost doborat de fortele aeriene turcesti exact in timpul transmisiei LIVE a unui jurnalist turc. VIDEO
Un avion sirian a fost doborat de fortele aeriene turcesti exact in timpul transmisiei LIVE a unui jurnalist turc. VIDEO

Un avion sirian care se afla in spatiul aerian al Turciei a fost doborat de fortele aeriene turcesti. Incidentul a avut loc duminica si a fost surprins in timpul transmisiei LIVE a unui jurnalist turc.

Siria vrea sa aiba propria agentie spatiala, in ciuda razboiului civil care devasteaza tara
Siria vrea sa aiba propria agentie spatiala, in ciuda razboiului civil care devasteaza tara

Siria va infiinta o "agentie spatiala", care ar urma sa efectueze cercetari stiintitifice, in pofida razboiului civil, a anuntat marti agentia oficiala Sana.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.