Anunțul ONU în cazul celor 12 chelneriţe nord-coreene care ”au dezertat”
Raportorul ONU asupra Coreei de Nord a apreciat marţi că cele 12 chelneriţe nord-coreene implicate într-un caz de dezertare în Sud în urmă cu doi ani nu ştiau în realitate care era destinaţia lor finală şi i-a cerut Seulului să declanşeze o anchetă.
Acest caz răsunător se află de multă vreme în centrul unei polemici. Phenianul afirmă că cele 12 chelneriţe au fost răpite, în timp ce Seulul declară că ele au dezertat.
În dezvăluiri explozive făcute în mai, administratorul restaurantului nord-coreean din localitatea chineză Ningbo unde lucrau chelneriţele a povestit că le-a minţit cu privire la destinaţia lor finală şi le-a şantajat pentru ca ele să-l urmeze în Sud.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a declarat pentru presă că le-a "intervievat" pe unele dintre cele 12 chelneriţe după ce a sosit la Seul săptămâna trecută. Ele au explicat că "au fost conduse în Sud fără să ştie că veneau aici", a spus el.
Raportorul i-a cerut guvernului sud-coreean să desfăşoare "o anchetă independentă şi completă" pentru a face lumină în acest caz şi "a cere socoteală celor responsabili".
Administratorul restaurantului, Heo Gang-il, a explicat că fusese recrutat de Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean (NIS) în 2014, în China. La doi ani după aceasta, temându-se să nu fie demascat, el i-a cerut agentului său supervizor să organizeze dezertarea lui. În ultima clipă, agentul i-a spus, potrivit relatărilor lui, să vină cu angajatele sale.
Chelneriţele nu au aflat despre destinaţia lor finală decât atunci când s-au pomenit în faţa ambasadei Coreei de Sud în Malaezia.
Raportorul ONU nu a precizat dacă femeile cu care a discutat şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce în Coreea de Nord, însă a adăugat că dorinţa lor trebuie respectată. "Poziţia mea în calitate de raportor pentru drepturile omului este de a respecta deciziile victimelor. Atunci când spun victime, las să se înţeleagă că ele au fost înşelate în ceea ce priveşte destinaţia lor", a spus el.
Ministerul Unificării sud-coreean a anunţat înainte că studiază aceste acuzaţii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!