Anunțul făcut de autoritățile Rusia după moartea Dariei Dughina, fiica „filosofului lui Putin”
Autoritățile ruse au spus că au deschis o anchetă în legătură cu moartea Dariei Dughina, după ce mașina în care se afla, un Toyota Land Cruiser a explodat pe o autostradă la 20 de mile vest de Moscova.
Presa de de stat a identificat-o ca fiind fiica lui Aleksandr Dughin, un susținător deschis al războiului Rusiei din Ucraina, a cărui mașină o conducea, informeaă The New York Times.
Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru incident. Presa rusă a spus că asociații lui Dughin credeau că el, nu fiica lui, este ținta.
Un oficial ucrainean a respins ideea implicarii țării sale. Totuși, comentatorii și politicienii pro-Kremlin au dat rapid vina pe Ucraina și au cerut răzbunare.
Anchetatorii ruși au spus că un dispozitiv exploziv a fost instalat sub mașină pe partea șoferului și că se crede că atacul a fost „o crimă premeditată”.
Aleksandr Dughin este un filozof politic autoeducat, descris frecvent drept „creierul lui Putin”, deși relația reală dintre cei doi bărbați este opacă și, spun unii experți ai Kremlinului, adesea exagerată. Dar Dughin a fost de multă vreme unul dintre cei mai vizibili susținători ai ideii unei Rusii imperiale la cârma unei civilizații „eurasiatice” blocată într-un conflict existențial în Occident.
Dughina, în vârstă de 29 de ani, a fost jurnalistă și comentatoare care împărtășea viziunea despre lume a tatălui ei și a fost pusă sub sancțiuni de către guvernele SUA și Marea Britanie pentru răspândirea dezinformarii despre Ucraina.
Comitetul de investigație al Rusiei - versiunea țării a F.B.I. — a spus într-o declarație că Dughina a murit la locul exploziei din districtul Odintsovo, o zonă bogată din suburbiile Moscovei. Imaginile și videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare ruse au arătat un vehicul cuprins de flăcări și un bărbat care părea să fie Aleksandr Dughin plimbându-se înainte și înapoi, ținându-și mâinile la cap. Aceste imagini nu au putut fi verificate imediat.
Zakhar Prilepin, un popular scriitor conservator, a declarat într-o postare pe canalul său Telegram că Dughin și fiica sa au fost sâmbătă la un festival naționalist, dar au plecat cu mașini diferite. Presa de stat rusă a descris festivalul ca fiind un eveniment cu securitate relativ scăzută. Agenția de știri Tass (considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin) a citat o sursă anonimă a forțelor de ordine care a afirmat că nu au existat controale de securitate la intrarea în parcarea unde a fost parcată mașina condusă de Dughina.
Incidentul a avut loc în timp ce Kremlinul se confruntă cu întrebări din ce în ce mai intense cu privire la efortul său de război în Ucraina. Susținători proeminenți ai războiului – deja supărați pentru recentele atacuri de sabotaj ucrainene din Crimeea – au apelat rapid la rețelele de socializare, susținând că Ucraina s-a aflat în spatele morții Dughinei.
„Ucraina cu siguranță nu a avut nimic de-a face cu explozia de ieri”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, în comentarii televizate duminică dimineață. „Nu suntem un stat criminal precum Federația Rusă, cu atât mai puțin unul terorist”.
Denis Pushilin, șeful separatiștilor susținuți de Rusia din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a scris pe rețeaua de socializare Telegram că „teroriștii regimului ucrainean” se află în spatele atentatului cu bombă.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria V. Zakharova a scris pe Telegram că, dacă Ucraina este într-adevăr responsabilă, „atunci trebuie să vorbim despre o politică de terorism de stat realizată de regimul de la Kiev”.
„Așteptăm rezultatele anchetei”, a scris ea.
Deși a rămas neclar cum sau dacă Putin va răspunde la moartea Dughinei, apelurile la răzbunare au subliniat modul în care cei mai fervenți susținători ai invaziei ucrainene ar putea deveni în continuare aliați incomozi pentru Kremlin - mai ales dacă liderul rus încearcă să evite o escaladare a invaziei ucrainene.
„Pentru Kremlin, orice popor ideologizat poate fi atât util, cât și periculos”, a spus Marat Guelman, un expert politic rus aflat acum în Muntenegru, care a consiliat Kremlinul în primii ani ai domniei lui Putin. „În acest moment, sunt utili. Dar în curând vor deveni periculoși.”
Daria Dughina, un critic al „hegemoniei globale” a Occidentului
Daria Dughina a călcat pe urmele tatălui ei în privința comentariilor la adresa Occidentului.
Joi, cu două zile înainte de moartea ei într-un atentat cu bombă în afara Moscovei, ea a argumentat într-o emisiune la televiziunea de stat că „omul occidental trăiește într-un vis – un vis pe care l-a primit din hegemonia sa globală”. Vineri, ea a susținut o prelegere, descriind atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, o suburbie a Kievului, ca un eveniment organizat.
Și înainte de a muri sâmbătă, a participat cu tatăl ei la un festival naționalist în afara Moscovei, numit „Tradiții”. Într-un selfie postat de Akim Apachev, un muzician naționalist rus, Dughina, în vârstă de 29 de ani, a apărut alături de tatăl ei, Aleksandr Dughin, cu o jachetă militară de camuflaj legată în jurul taliei.
„Inamicul este la porți”, a scris Apachev pe rețelele de socializare duminică. „Odihnește-te în pace, Daria. Vei fi răzbunată!”
Luna trecută, guvernul britanic a impus sancțiuni Dughinei, citând-o drept „o contribuitoare frecventă și de mare profil a dezinformarii în legătură cu Ucraina și invazia rusă a Ucrainei pe diverse platforme online”. Statele Unite i-au impus sancțiuni în martie, descriindu-o ca fiind redactorul șef al unui site de dezinformare în limba engleză deținut de Yevgeny Prigozhin, oligarhul rus cunoscut drept „bucătarul lui Putin”.
Ea a fost co-autor al unei cărți care urmează să fie tipărită despre războiul din Ucraina numită „Cartea Z”, după unul dintre marcajele de identificare pictate pe tancurile invadatoare ale Rusiei. În iunie, ea a călătorit în orașul-port ucrainean Mariupol, după ce forțele ruse l-au capturat într-o campanie brutală. Ea a spus la un post de radio rus de stat că uzina de oțel Azovstal era plină de „sataniști” și „energie neagră”.
Comentariul public al Dughinei a oferit un cadru ideologic pentru politica externă agresivă a lui Putin. Într-un interviu acordat unui radiodifuzor rus cu câteva ore înainte de moartea ei, ea a citat teoriile lui Samuel Huntington și alți savanți pentru a descrie războiul din Ucraina ca o ciocnire inevitabilă a civilizațiilor.
„Acesta este totalitarismul liberal, acesta este fascismul liberal, acesta este totalitarismul occidental”, a spus ea, descriind ceea ce Rusia, în opinia sa, lupta împotriva. „A ajuns la final.”
Dughina nu era prea cunoscută în Rusia dincolo de cercurile ultranaționaliste și imperialiste. Dar bloggerii și comentatorii care au cunoscut-o au descris moartea ei ca pe o tragedie și au cerut răzbunare.
„Acest lucru s-a întâmplat în capitala Patriei noastre”, a scris o gazdă de televiziune pro-Kremlin, Tigran Keosayan, pe rețelele de socializare. Referindu-se la locația biroului președintelui ucrainean, el a adăugat: „Nu înțeleg de ce mai există clădiri pe strada Bankova din Kiev”.
Cine este Aleksandr Dughin, „filozoful lui Putin”
Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este un gânditor politic rus numit uneori „filozoful lui Putin”, care a fost un susținător de frunte pentru cucerirea Ucrainei.
Dughin a ocupat multă vreme o poziție ultranaționalistă care în ultimii ani s-a apropiat de curentul politic principal al Rusiei. Președintele Vladimir V. Putin și-a făcut cunoscută filozofia când a declarat începutul invaziei sale în Ucraina pe 24 februarie. Rusia, a spus atunci Putin, se luptă cu un „imperiu al minciunilor” condus de americani.
Inițial un disident anticomunist, Dughin s-a concentrat în ultimii ani pe influențarea Kremlinului și promovarea viziunii unei Rusii renăscute al cărei principal inamic este o lume „atlantică” condusă de Statele Unite.
Gândirea sa se bazează pe ideile de „eurasiatism”, conform cărora Rusia este o civilizație distinctă care ar trebui să creeze un stat care se întinde pe continent, pe liniile fostului său imperiu, dar fără ideologia comunistă a Uniunii Sovietice. Jane Burbank, profesor emerit de istorie la Universitatea din New York, a scris că, în opinia lui Dughin, după „vânzarea” Uniunii Sovietice în Occident în anii 1990, „Rusia ar putea reînvia în următoarea fază a luptei globale și ar putea deveni un „imperiu mondial.”
Sursa: The New York Times
Etichete: Rusia, Ucraina, Aleksandr Dughin,
Dată publicare:
21-08-2022 20:57