Erdogan vrea sa arate populatiei ca poate fi si iertator. "Acesta este singurul gest de bunavointa"
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat vineri ca va retrage plangerile penale formulate impotriva persoanelor care l-au insultat.
Decizia a venit dupa ce a fost inspirat de sentimentul de unitate de care a dat dovada poporul turc in fata puciului esuat, informeaza BBC.
"Voi retrage toate cazurile penale privind insultele lipsite de respect care mi-au fost adresate", a declarat Erdogan, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Presedintele a precizat ca acesta este singurul gest de bunavointa pe care-l va arata turcilor care se coboara la insulte.
Anterior, autoritatile turce au anuntat ca 2.000 de persoane vor fi judecate pentru insultarea liderului de stat.
Cu aceeasi ocazie, Erdogan a lansat critici vehemente la adresa natiunilor care l-au acuzat de autoritarism cu privire la campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile statului, precum si din presa.
"Unii ne-au dat sfaturi, exprimandu-si ingrijorarea. Le spun acestora sa-si vada de propria treaba. Sa se uite la propriile probleme. Nicio persoana nu si-a prezentat condoleantele dupa lovitura de stat, cel putin nu din partea Uniunii Europene sau a statelor vestice. Liderii de stat nu sunt ingrijorati cu privire la democratia turca sau vietile oamenilor nostri - insa sunt mult mai ingrijorati cu privire la soarta pucistilor", a precizat Erdogan.
Intre timp, premierul Binali Yildirim a explicat ca autoritatile turce nu au eliminat toate elementele legate de clericul Fethullah Gulen din randurile militarilor.
Autoritatile turce il acuza pe Gulen de orchestrarea loviturii de stat. Printre cele 18.000 de persoane arestate se numara militari, politisti, academicieni, profesori universitari, medici, judecatori, procurori, functionari publici, precum si jurnalisti.
De asemenea, peste 100 de institutii media au fost inchise de catre autoritatile turce, printre care se numara trei agentii de stiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio si 45 de cotidiene.
In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care inceraca sa le introduca liderul de stat. Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada.
Sursa: Agerpres
Etichete: recep tayyip erdogan, cetateni, anunt, plangere penala, insulta,
Dată publicare:
30-07-2016 16:38