Tragediile provocate de puciul din Turcia. Un tata a iesit sa-l sustina pe Erdogan in vreme ce fiul sau era arestat ca pucist
Recep Erdogan si-ar dori ca armata si serviciile de informatii sa fie sub controlul presedintiei. Declaratia ii apartine unui parlamentar turc, care a vorbit cu jurnalistii dupa reuniunea de 5ore a Consiliului Suprem al Armatei.
1700 de membri ai fortelor armate, dintre care 40 la suta generali si amirali, au fost dati afara. Noua mii de soldati se afla in continuare in arest dupa puciul esuat din noaptea de 15 spre 16 iulie. Rudele acestora spun ca multi dintre ei nici macar nu stiau ca participa la o lovitura de stat.
Familiile soldatilor arestati se aduna in fiecare zi in fata inchisorilor si asteapta vesti. Sora unui militar ce abia intrase in armata spune ca fratele ei habar nu avea in ce este implicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Emel Koken, sora unui soldat arestat: "M-a sunat de la sectia de politie. Nu stia nimic despre o lovitura de stat. Mi-a spus ca el aflase ca va participa la un exercitiu militar. Este foarte speriat. Are doar 20 de ani."
Altora li s-a spus ca a avut loc un atac terorist si ca acesta este motivul pentru care sunt mobilizati.
Yasariye Tuckuran, sotia unui soldat arestat: "Sotul meu este nevinovat. Copiii isi cheama tatal. Am nevoie de sotul meu. Este singurul nostru sprijin."
Acest barbat a strabatut tara cu sotia lui. Si-a parcat masina in fata penitenciarului. El a iesit in strada pentru a-l sustine pe presedinte, fara sa stie ca fiul lui se afla in tabara adversa.
Sukru Esoglu: “Nu am stiu nimic de fiul nostru cand a inceput atacul. Noi am iesit in strada ca sa ne indeplinim datoria civica. A doua zi ni s-a spus ca fiul nostru a fost arestat."
In Turcia, fiecare tanar in putere este luat in armata. Soldatii sunt invatati sa urmeze ordinele. In noaptea loviturii de stat, cand comandantii lor le-au spus sa porneasca la lupta, au mers. Insa, potrivit familiilor, multi nu stiau ce sunt pe cale sa faca."
Televiziunile din Turcia au transmis imagini in care soldatii arestati apar speriati, plini de sange si de vanatai. Iar organizatia Amnesty International acuza autoritatile ca militarii au fost supusi torturii. Li s-ar fi refuzat apa, mancare sau tratament medical. Unii ar fi fost batuti ori abuzati sexual.
Epurarile au efecte asupra intregii societati. Posturi de televiziune, ziare, scoli si universitati, sustinute de organizatia predicatorului Fethullah Gullen, au fost inchise. Institutiile de invatamant erau printre cele mai bune din Turcia, insa acum sunt catalogate de autoritatile de acolo drept "cuiburi de teroristi".