Interviu cu "dusmanul" lui Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen: "Presedintele sufera de intoxicatia cu putere"
Predicatorul musulman Fethullah Gulen, acuzat de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat esuate, este increzator ca nu va fi extradat din SUA, asa cum ar vrea Erdogan.
Intr-un interviu publicat vineri de cotidianul italian Corriere della Sera, citat de DPA si preluat de Agerpres, el spune ca "este foarte clar ca aceasta solicitare este motivata politic si sunt increzator ca faptele vor dovedi acest lucru. Am denuntat in repetate randuri tentativa de lovitura de stat si am respins foarte ferm orice implicare in aceasta".
Intervievat in refugiul sau rural din statul american Pennsylvania, unde s-a autoexilat, Gulen a remarcat ca, pana in prezent, SUA nu au confirmat ca ar fi primit vreo cerere de extradare din partea Turciei. 'Nu sunt ingrijorat si voi coopera cu autoritatile americane', a adaugat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gulen a fost un sustinator de cursa lunga a lui Erdogan, dar relatiile dintre cei doi s-au rupt pe fondul unor dispute interne in ultimii cativa ani, comenteaza DPA. In interviul pentru Corriere della Sera, Gulen a spus ca presedintelui turc i s-a suit puterea la cap.
'Se pare ca, dupa ce a stat la putere prea mult timp, presedintele Erdogan si partidul sau sufera de intoxicatia cu putere. Inteleg acum ca le-am acordat prea multa incredere. Regret ca am crezut ca sunt sinceri in ceea ce au promis sa faca', a spus Gulen.
Predicatorul musulman, in varsta de 75 de ani, a insistat ca nu are nimic de-a face cu puciul ratat din 15-16 iulie in care si-au pierdut viata peste 260 de oameni si care a declansat un raspuns dur din partea lui Erdogan si a aliatilor sai. Circa 66.000 de functionari civili au fost suspendati si peste 8.100 de oameni au fost arestati.
'Daca oamenii care imi citesc lucrarile, imi asculta predicile sau impartasesc viziunea mea despre lume au fost implicati in lovitura de stat, atunci aceasta ar reprezenta o tradare a valorilor mele fundamentale', a insistat Gulen.
El a confirmat sprijinul sau pentru aderarea Turciei la UE, ale carei negocieri risca sa fie suspendate de Bruxelles daca Erdogan va reintroduce in cele din urma pedeapsa cu moartea in Turcia. 'Cred ca aderarea Turciei la UE este cea mai buna cale pentru a ne asigura ca Turcia ramane o tara democratica si ca drepturile si libertatile fundamentale sunt protejate. Europa are parghii pentru a influenta Turcia intr-o maniera pozitiva', a insistat Gulen.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, Turcia, Recep Erdogan, fethullah gulen,
Dată publicare:
29-07-2016 12:57