Antarctica a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor. Câte grade au fost joi
Antarctica a înregistrat joi cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor, de 18,3 grade Celsius, la o staţie din nordul continentului, potrivit cercetătorilor citaţi de CNN.
Temperatura a fost de aproape 65 de grade Fahrenheit (18,3 grade Celsius), la staţia de cercetări Esperanza a Argentinei, au declarat cercetători ai agenţiei meteorologice a acestei ţări.
Recordul precedent, de 63,5 grade Fahrenheit (17,5 grade Celsius), a fost atins pe 24 martie 2015, la aceeaşi staţie. Staţia metoorologică Esperanza înregistrează date din 1961, potrivit News.ro.
Asta înseamnă că temperatura de la Esperanza a fost practic identică cu temperatura înregistrată joi după-amiază la San Diego, California.
În emisfera sudică este vară, dar nu este un fapt obişnuit ca temperaturile din Antarctica, unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, să fie aproape identice cu cele din sudul Californiei.
Temperatura record nu a fost verificată de Organizaţia Mondială a Meteorologiei, care a anunţat că va convoca o comisie pentru a confirma măsurătoarea.
Un reprezentant al organizaţiei, Randall Cerveny, a afirmat într-un comunicat că ”Tot ceea ce am văzut indică un record legitim...”.
Regiunea Antarcticii se încălzeşte rapid din cauza gazelor cu efect de seră produse de oameni. Iar încălzirea observată aici are consecinţe grave, în special pentru milioanele de oameni care locuiesc în regiuni costiere, care sunt vulnerabili la creşterea nivelului mărilor.
Peninsula antarctică unde a fost înregistrată temperatura record este unul dintre locurile cu cea mai ridicată creştere a temperaturilor de pe Pământ, acestea urcând cu aproape 5,4 grade Fahrenheit ( (3 grade Celsius) în doar 50 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Meorologiei.
Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Potriviti tuturor studiilor, gheaţa din Antarctica conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 200 de picioare (aproape 7 metri), potrivit organizaţiei.
Un studiu recent a constatat că apele calde ale oceanului topesc uriaşul gheţar Thwaites din vestul Antarcticii, care are potenţialul să mărească nivelul mărilor cu peste 10 picioare (3 metri).
Gheţarul învecinat Pine Island a dat şi el semne de instabilitate crescută, în ultimii 25 de ani.