Angela Merkel: „Să evităm să avem ultimul Crăciun alături de bunici”. Situația se agravează în lume

Ultima actualizare: 10-12-2020 20:08

Peste 3.100 de americani au fost răpuşi de Covid în doar 24 de ore. Este cel mai negru bilanţ, pentru o singură zi oriunde în lume.

Situaţia se agravează şi în Germania, unde este de aşteptat să crească numărul infecţiilor şi chiar al deceselor.

În acest context, Angela Merkel a avut o pledoarie emoţionantă. Le-a cerut concetăţenilor săi să reducă întâlnirile înaintea sărbătorilor, mai ales dacă plănuiesc să-i viziteze pe vârstnici. "Să evităm să avem ultimul Crăciun alături de bunici", a spus cancelarul german.

Angela Merkel: „Îmi pare rău, îmi pare rău din adâncul sufletului... Preţul pe care îl plătim este de 590 de decese pe zi! Pentru mine este de neacceptat. Oamenii de ştiinţă practic ne imploră să reducem contactele sociale pentru o săptămână, înainte să-i vedem pe bunica şi bunicul, să-i vizităm pe cei în vârstă de Crăciun. Vreau să spun doar atât: Dacă avem prea multe contacte sociale, acum, înainte de Crăciun, atunci va fi ultimul nostru Crăciun cu bunicii noştri. Nu ar trebui să fie aşa, doamnelor şi domnilor.

Vorbind în faţa parlamentului, cancelarul Merkel a avertizat că restricţiile la nivel naţional, instituite la începutul lui noiembrie, nu au fost destul de eficiente, pentru că în continuare mor prea mulţi oameni răpuşi de Covid şi sunt prea mulţi pacienţi în stare gravă la Terapie Intensivă.

„Mai sunt două săptămâni până la Crăciun şi trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni o nouă creştere exponenţială a infectărilor”, a spus Merkel.

Cancelarul a insistat pentru începerea vacanței școlare cu trei zile mai devreme, pe 16 decembrie, o măsură care să contribuie la reducerea contactelor sociale. De asemenea, insistă pentru instituirea unei perioade de carantină naţională, între Crăciun şi Anul nou. Dar, pentru asta, trebuie să fie susţinută de liderii celor 16 landuri germane.

Pe de altă parte, Suedia nu a impus niciodată o carantină naţională, dar în valul doi al pandemiei, numărul infectărilor a tot crescut. Miercuri s-au înregistrat 133 de decese din cauza coronavirusului și aproape 19.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2 - un record pentru țara scandinavă. În aceste condiții, presiunea pusă pe sistemul de sănătate este uriașă.

Bjorn Eriksson, director de Sănătate în regiunea Stockholm: „Suntem într-o situație foarte gravă pentru sistemul de sănătate, avem nevoie de ajutor. (În Stockholm) sunt 83 de pacienți cu COVID-19 care au nevoie de Terapie Intensivă. Asta înseamnă, practic, toate locurile de la ATI de care dispunem în mod normal.”

Pe de altă parte, sute de manifestanţi furioşi au ieşit în stradă la Tirana, după ce poliţia a ucis un om pentru că ar fi încălcat carantina pentru coronavirus. Demonstranții au scandat ostentativ și au forțat intrarea în sediul guvernului, după ce au incendiat un brad de Crăciun și au vandalizat decoraţiunile de sărbători.

Poliția spune că un tânăr de 25 de de ani a refuzat să oprească atunci când i s-a cerut asta. A fost apoi o urmărire și unul dintre polițiști l-a împuscat mortal pe fugar, crezând că ar fi înarmat. Agentul respectiv este în arestat, în timp ce desfășoară o ancheta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO