Angela Merkel, nemultumita de discutiile liderilor G7 privind clima. Donald Trump va lua o decizie saptamana viitoare


Ultimul update: Marti 30 Mai 2017 07:03
Data publicarii: Sambata 27 Mai 2017 17:22
Categorie: Stiri externe
angela merkel

Discutiile liderilor G7 privind clima, care au avut loc vineri si sambata la Taormina, in Italia, "nu au fost deloc satisfacatoare", a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP.

"Orice discutie pe subiectul climei a fost extrem de dificila, ca sa nu spun complet nesatisfacatoare", a afirmat Merkel in fata presei.

"Avem o situatie de sase la unu, ceea ce inseamna ca nu exista inca niciun semn in legatura cu decizia SUA: daca vor ramane sau nu parte a Acordului de la Paris" privind clima, a adaugat ea.

Presedintele american Donald Trump a anuntat pe Twitter, de la Taormina, ca va lua saptamana viitoare o decizie privind eventuala retragere a SUA din intelegere.

"Voi lua saptamana viitoare decizia finala privind Acordul de la Paris", a scris el pe Twitter la finalul reuniunii G7.

Liderii G7 si-au recunoscut incapacitatea de a gasit un teren de intelegere cu SUA in privinta luptei impotriva incalzirii globale si au luat act de aceasta situatie in declaratia finala.

In ciuda presiunilor repetate ale europenilor (Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Uniunea Europeana), Canadei si Japoniei, Donald Trump nu a cedat.

Presedintia franceza a refuzat totusi sa vorbeasca despre un 'esec', chiar daca recunoaste ca "nu este o formulare ideala".

Acordul de la Paris, incheiat in noiembrie 2015, vizeaza limitarea cresterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.

SUA ar putea iesi pur si simplu din acest acord negociat cu dificultate sau ar putea ramane, dar anunta o revizuire in scadere a obiectivelor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO