Analiză: Sondajele arată că tinerii sunt mai anti-imigrație decât bătrânii în anumite părți ale Europei
Tinerii sunt mai anti-imigrație decât generațiile mai în vârstă în unele părți ale Europei, a constatat analiza Guardian, deoarece atitudinile față de migrație se întăresc în Europa continentală înainte de alegerile UE din iunie.
Analiza sondajelor pan-UE arată că în unele țări, de obicei cele din estul Europei, atitudinile negative față de imigrație sunt mai frecvent deținute de generația Z sau de generația milenială decât de generația X sau de baby boomers.
Descoperirile vin înaintea unei creșteri așteptate a sprijinului pentru partidele de extremă-dreapta la alegerile pentru Parlamentul European din iunie și urmează alegerilor naționale recente – din Țările de Jos, Finlanda, Suedia, Franța – în care tinerii au votat în număr fără precedent pentru naționaliști și eurosceptici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În toată Europa, baby boomers sunt încă generația cea mai probabilă să aibă opinii anti-imigrație, dar în unele state membre millennials – cei născuți între 1980 și 1997 – și generația Z – după 1997 – au atitudini la fel de negative sau mai negative față de imigrația din afara UE.
Analiza The Guardian se bazează pe datele sondajelor generaționale publicate de Eurobarometru, o colecție de sondaje de opinie publică între țări, efectuate în mod regulat în numele instituțiilor UE din 1974.
Sondajul îi întreabă pe respondenții din întreaga Europă dacă au sentimente negative cu privire la imigrația din afara UE, defalcând rezultatele pe generația Z, millennials, generația X – cei născuți între 1965 și 1980 – și baby boomers – între 1946 și 1964.
Rezultatele Eurobarometrului sugerează că atitudinea față de imigrație s-a întărit în rândul respondenților mai tineri în cei patru ani de la ultimele alegeri UE, reflectând o creștere generală a sentimentului anti-imigrație la toate grupele de vârstă din bloc.
În 2019, o treime (32%) dintre europenii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au declarat că au o atitudine negativă față de imigrație, dar la sfârșitul anului 2023 această cifră a crescut la 35%. Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, ponderea respondenților cu sentimente negative a crescut de la 38% la 42%.
Înseamnă că au apărut noi decalaje generaționale în atitudinea față de imigrație în anumite țări, în special în Europa de Est. În Slovenia, milenialii sunt acum cei mai negativi dintre toate generațiile, inclusiv baby boomers.
Mai mulți mileniali sloveni spun, de asemenea, în mod specific că au sentimente „foarte” negative cu privire la imigrație decât baby boomers – 35% față de 31% – sugerând o creștere a opiniilor extreme în rândul tinerilor din Slovenia.
Milenialii din Franța sunt, de asemenea, pentru anti-imigrație, jumătate (50%) din acea generație.
Sursa: The Guardian
Etichete: migratie, tineri, sondaj, europa de est, eurobarometru, myimpact,
Dată publicare:
28-05-2024 09:11