Analiză CNN. Posibile scenarii după plecarea lui Boris Johnson din funcție. Cum ar putea liderul britanic să redevină premier

Cursa pentru succesorul lui Boris Johnson a fost lansată oficial. Cine sunt cei opt candidaţi
Imago

În timp ce Boris Johnson să pregătește să plece de la Downing Street săptămâna viitoare, există speculații conform cărora premierul în funcție ar plănui o revenire.

Boris Johnson a fost, pentru mulți oameni, în primul rând o celebritate, apoi un politician. Are o carieră media lungă și bine documentată ca autor, cronicar, prezentator TV, regizor de documentare și editor la una dintre cele mai influente reviste politice din țară - The Spectator.

Salariile sale pentru aceste job-uri s-au ridicat la cifre mult mai mari decât cele de prim-ministru. De asemenea, i-au acordat putere și influență.

În timpul mandatului de primar al Londrei, oficialii guvernamentali erau atenți la rubrica sa săptămânală din Daily Telegraph, care conținea adesea amenințări voalate în cazurile în care prioritățile sale politice erau ignorate.

Așadar, există șansa ca Boris Johnson să reia cariera mediatică.

Citește și
volodimir zelenski, boris johnson
Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Prieteni și colegi de-ai premierului în funcție nu sunt, însă, convinși că a terminat cu politica sau că ar refuza o întoarcere pe Downing Street dacă va avea oportunitatea.

CNN a vorbit cu mai mulți prieteni, aliați politic și colegi de-ai lui Johnson despre ce cred că va urma în cariera sa.

„Cred că are treburi neterminate”

Cei mai apropiați aliați ai premierului cred că acesta este furios pe modul în care a fost forțat să-și părăsească biroul, mai degrabă din cauza presiunii politice cauzată de scandaluri, decât din cauza voturilor, lucru pe care l-a menționat indirect și în discursul său de demisie.

„Mulți colegi de-ai mei și cu mine credem că ar fi putut și ar fi trebuit să facă față situațiilor dificile provocate de scandalurile Partygate și Chris Pincher”, a spus unul dintre aliații săi, făcând referire la petrecerile care au avut loc la Downing Street în timpul pandemiei de Covid-19 și la dezvăluirile conform cărora Johnson a numit un șef adjunct în cadrul guvernului, în ciuda faptului că știa despre acuzațiile de abatere sexuală.

„Cred că încă are treburi neterminate și sper să rămână activ politic”, a mai spus aliatul.

Boris Johnson a promis că va sprijini persoana care îi va lua locul indiferent de cine ar fi. Cu toate acestea, un fost manager de campanie și prieteni de-ai lui Boris Johnson crede că dacă lucrurile nu vor merge bine pentru succesorul său, atunci acesta ar putea lua în calcul o întoarcere în funcție.

„Poate spune că nu a fost niciodată bătut de electorat. Nu a fost niciodată bătut de partidul său - a câștigat votul de încredere. Pe cât de ciudat sună acum, i-ar ajuta cariera în media dacă ar lua în calcul o întoarcere”, a spus prietenul premierului.

Cei care au lucrat cu Boris Johnson pe Downing Street nu sunt convinși că promisiunea de loialitate a acestuia valorează atât de mult.

„A promis că Spectator nu va candida pentru parlament, apoi a făcut-o. Face doar ce este bine pentru el”, a spus un fost consilier din Downing Street.

„Dacă sondajele încep să scadă după ce noul lider va fi în putere, m-aș mira dacă nu s-ar da după cum bate vântul. Și dacă îi va părea că lucrurile merg prost, ar putea cu ușurință să-i facă pe conservatori să creadă că doar Boris poate rezolva problema și poate câștiga următoarele alegeri”, a mai spus acesta.

„Sunt sigur că existe oferte pentru el”

 

Oamenii însă nu au avut niciun cuvânt de spus în cazul revocării lui Johnson și în alegerea unui nou premier. Dacă lucrurile vor merge rău pentru viitorul prim-ministru, ar fi posibil ca partidul conservator să-l revoce și să-l aducă înapoi pe Boris.

Situația ar putea deveni dificilă pentru Johnson atunci când va intra în contact cu electoratul. El își părăsește biroul cu o reputație nu prea bună, dar și în mijlocul unei criză a costului vieții, cozi lungi pentru asistență medicală și o iarnă de greve.

„Nu există niciun dubiu că atractivitatea sa va fi mai scăzută. Sunt sigur că există oferte concurente pentru a-i asigura un post de editorialist, însă în timpul mandatului s-a îndepărtat de o mare parte din publicul său principal”, a spus un fost consilier.

„Lockdown-urile, cheltuielile uriașe ale statului pentru a face față pandemiei, petrecerile iresponsabile s-au întâmplat pe timpul său. Nimic din toate acestea nu atrage audiența tradițională conservatoare care ar putea fi mai puțin dornică să audă ce crede el despre conducerea țării când a văzut cum a condus Regatul Unit”, a spus un parlamentar apropiat lui Johnson.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Mesajul președintelui Zelenski pentru Boris Johnson, înainte ca premierul britanic să-și părăsească funcția
Mesajul președintelui Zelenski pentru Boris Johnson, înainte ca premierul britanic să-și părăsească funcția

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe premierul în funcție Boris Johnson „un adevărat prieten” al Ucrainei, înainte ca britanicul să părăsească Downing Street.

Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat
Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat

Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit, marţi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele sale de lider, relatează dpa.  

Recomandări
Kremlinul califică drept
Kremlinul califică drept "foarte periculoase" declaraţiile lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina

Dmitri Peskov a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.  

Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

UE condamnă atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei şi Cehiei. NATO, dispusă să acţioneze
UE condamnă atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei şi Cehiei. NATO, dispusă să acţioneze

Uniunea Europeană a condamnat ferm atacurile cibernetice atribuite Rusiei asupra Germaniei şi Cehiei, iar NATO se declară dispusă să acţioneze.