Associated Press: "Razboiul rece" cu Iranul incinge Orientul Mijlociu

Mahmud Ahmadinejad (in centru)

Temerile ca Israelul ar putea lovi Iranul ar putea fi - sau nu - exagerate, insa in aceasta regiune "razboiul rece" dintre Teheran si inamicii sai evolueaza cu repeziciune, dezvoltand un potential tot mai ridicat de izbucnire a unui conflict militar.

Speculatia potrivit careia Israelul ar putea ataca programul nuclear al Iranului este tot mai accentuata in media israeliana si pe pietele petroliere, la care se adauga ipoteza ca Teheranul ar putea raspunde prin organizarea unor atacuri devastatore asupra platformelor petroliere din Golf. Insa aceasta dezbatere, spun expertii citati de AP, omite o parte extrem de importanta.

Cu cat Iranul este mai izolat pe plan international, cu atat creste ingrijorarea Israelului si a Europei occidentale, inclusiv a vecinilor din Golf, adica a "traditionalului" dusman Arabia Saudita. Toti sunt pregatiti sa riposteze, in conditiile in care confruntarea risca sa depaseasca planul actual al sanctiunilor. Astfel, de la posibilele razboaie in Irak si Siria, atacurile cibernetice si misterioasele explozii din Iran - pana la acuzatiile privind planuirea unei crime in Washington - aceasta confruntare care pana acum era tinuta "sub masa" a ajuns acum la vedere, in fata intregii lumi.

Atmosfera care s-a incins recent la ambasada britanica din Teheran si raspunsul de tip "dinte-pentru-dinte" al englezilor, care au inchis ambasada iraniana de la Londra, sunt ultimele semne care arata ca simplul dialog nu mai este suficient si risca sa degenereze. "Cu Iranul avem un guvern care devine tot mai izolat si care actioneaza in cele mai neasteptate moduri." - spune Jon Alterman, director al programului Orientul Mijlociu din cadrul Centrului de Studii Strategice si Nationale din Washington.

"Exista un risc evident ca o tara sa ia singura decizia de a ataca Iranul. Insa mai exista si riscul sa se intample ceva care sa provoace acest lucru ... un razboi pe care nimeni nu l-a planuit si pe care nimeni nu il doreste." a mai spus Alterman, citat de AP. Ce este mai rau insa, este faptul ca avem deja parte de o criza a zonei euro care este departe de a fi rezolvata, dar mai exista si o situatie extrem de delicata a cererii globale, care, alaturi de cresterea iminienta a pretului barilului de petrol, va rezulta intr-o situatie dezastruoasa pentru economia mondiala.

Citește și
Organizatie paramilitara din Iran
VIDEO. Iranul sustine ca a capturat "Bestia Kandaharului" - avionul invizibil al SUA, fara pilot
VIDEO Călin Georgescu s-a filmat când făcea baie într-un lac de munte când afară erau -6 grade

Antecedentele murdare ale Iranului

Bineinteles, aceasta confruntare nu reprezinta o noutate. Teheranul foloseste de mult timp grupari paramilitare, precum Hezbollah in Liban si Hamas in teritoriile palestininene, pentru a modela regimurile politice si pentru a-si lovi inamici, in mod special Israelul. Statele Unite si Marea Britanie au acuzat de mai mult timp Iranul ca foloseste militiile siite islamice in Irak pentru a ucide trupele militare ale Vestului si pentru a impune agenda Teheranului.

Iar statele sunite din Golf, in mod special Arabia Saudita si Bahrain, sustin ca Iranul provoaca neliniste in randul comunitatiilor siite. Ce-i drept, unii analisti occidentali sunt de parere ca acuzatiile aduse Iranului - pentru revoltele din acest an care au avut loc in mai multe state din Orientul Mijlociu - sunt exagerate.

"Razboaiele colaterale"

"Razboiul colateral" (proxy war in limba engleza) este conflictul care rezulta atunci cand doua puteri se lupta, dar folosesc alte state pe post de mercenari sau simpli actori internationali care sa poarte acel razboi.

"Puterile SUA si ale Europei occidentale incep sa slabeasca, provocand un adevarat vid de putere - in mod special in Irak - astfel ca acum vedem principalele parti interesate reactionand la intentia Iranului de a umple acel vid de putere" - este de parere Reva Bhalla, director in cadrul Stratfor (companie privata a SUA de analiza a informatiilor).

Iar anul acesta, revoltele tot mai puternice din Siria, un vechi prieten al Iranului, au creat un nou camp de lupta. Inca de la primele semne ale revolutiei, oficialii americani au afirmat ca sunt ferm convinsi de faptul ca guvernul lui Assad primeste ajutor de la Teheran. Bashar al-Assad a fost apoi rapid abandonat de Liga Araba, intr-un efort diplomatic condus de Arabia Saudita si alte state sunite din Golf.

Atat analistii de politica externa, cat si oficialii guvernamentali au spus ca aceasta masura ar putea avea drept rezultat nu numai indepartarea Iranului, dar si declansarea unei domnii insangerate in Siria. Sauditii si alte state arabe ar putea creste opozitia armata, provocand in acest fel un conflict civil care ar putea dura multi ani, inclusiv in randul tarilor vecine.

In Irak, retragerea fortelor armate ale SUA pana la sfarsitul acestui an va lasa mai mult spatiu de desfasurare Iranului si vecinilor arabi sauditi, care vor interveni cu ajutorul militiilor de proximitate. "Un razboi colateral Arabia Saudita-Iran in zona Irakului reprezinta o amenintare extrem de serioasa pentru depozitele de petrol." - este de parere Alastair Newton, analist-sef de politica la banca japoneza Nomura.

Lupta pentru putere

Un conflict al Iranului cu vecinii sai ar putea fi un simptom al luptei pentru putere care se da chiar in interiorul Iranului, crede Newton. "Eu sunt de parere ca unul dintre motivele pentru care asistam la cresterea tensiunii dintre Iran si celelalte parti este faptul ca tocmai Teheranul este pe cale sa se incinga". Evenimentele recente, precum asaltul asupra ambasadei britanice de la Teheran, care a sugerat faptul ca Iranul ar vrea rupa actele normative internationale, ar putea fi un semn al cresterii influentei clericilor extremisti si ai comandantilor Garzilor Revolutionare.

Atacul asupra ambasadei britanice din Teheran a fost urmat de un val de critici internationale si promisiuni de inasprire a sanctiunilor. Acest lucru insa ... va intari si mai mult puterea clericilor extremisti din Iran. Oficlaii SUA au declarat in octombrie ca au prins Iranul in flagrant delict, chiar in timp ce planuia uciderea ambasadorului Arabiei Saudite intr-un restaurant din Washington. Chiar daca acest scenariu a fost sau nu adevarat - si oricine s-a aflat in spatele complotului - a marcat o noua inrautatire a relatiilor dintre cele doua parti.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Politica bate arta. Ura dintre Iran si Israel a ajuns la festivalul International de Film din India
Politica bate arta. Ura dintre Iran si Israel a ajuns la festivalul International de Film din India

O regizoare iraniana de film a renuntat la calitatea de membru al juriului Festivalului International de Film din India si a plecat acasa, dupa ce organizatorii au introdus in juriu si un cineast israelian.

VIDEO. Iranul sustine ca a capturat
VIDEO. Iranul sustine ca a capturat "Bestia Kandaharului" - avionul invizibil al SUA, fara pilot

Pentru a treia oara in acest an, guvernul Iranului sustine ca a reusit sa doboare un avion american de tip "stealth", invizibil pentru radare, folosit la operatiuni de spionaj, fara pilot.

General chinez:
General chinez: "Vom apara Iranul, chiar daca vom declansa al Treilea Razboi Mondial!" VIDEO

Afirmatia generalului chinez ar putea insemna inceputul unui nou Razboi Rece. Reactia lui vine dupa ce Statele Unite au sanctionat planurile Iranului de inarmare nucleara.

Recomandări
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 98% dintre secții
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 98% dintre secții

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Biroul Electoral Central. Pe măsură ce sunt introduse în sistem procesele verbale din secțiile de votare.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza

Ultranaţionalistul Călin Georgescu, „venit de nicăieri”, îi devansează în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu şi pe liberala Elena Lasconi, scrie POLITICO.

 

REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi

Rezultate EXIT POLL alegerile prezidențiale 2024. Rezultatele sondajului AVANGARDE și CIRA arată că Marcel CIolacu și Elena Lasconi vor intra în turul al doilea.