Sute de iranieni au atacat ambasada Marii Britanii din Teheran. "Au luat documente de spionaj"

29-11-2011 16:19

Ambasada Iran

Numerosi protestatari iranieni au patruns, marti, in incinta ambasadei britanice din Teheran, informeaza AFP.

Aproximativ 200 de studenti islamisti au patruns, marti, intr-un alt complex diplomatic britanic din Teheran, dupa atacarea ambasadei Marii Britanii, transmite AFP.

"Studentii au luat documente confidentiale si de spionaj" din reprezentanta diplomatica britanica, anunta agentia IRNA.

Potrivit corespondentului AFP, zeci de manifestanti au patruns in sediul ambasadei Marii Britanii din Teheran, indepartand drapelul britanic pentru a il inlocui cu cel iranian.

Manifestantii, care protesteaza impotriva sanctiunilor aplicate de Londra din cauza programului nuclear controversat al Iranului, au spart ferestre cu pietre si au ars steagurile britanice si israeliene, conform imaginilor transmise in direct de televiziunea de stat.

Manifestantii au escaladat zidul parcului in care se afla ambasada si au spart ferestrele cancelariei inainte de a patrunde in cladire si de a arunca obiectele din camere prin ferestre, conform imaginilor transmise in direct de televiziunea de stat.

Fortele de ordine care protejeaza ambasada nu au intervenit pentru a impiedica atacul care s-a produs atunci cand sute de manifestanti, catalogati ca "studenti" de catre televiziune, s-au adunat in fata misiunii diplomatice pentru a reclama inchiderea ambasadei si expulzarea "imediata" a ambasadorului.

Duminica, Parlamentul iranian a votat o lege ce reduce relatiile diplomatice la nivel de insarcinat cu afaceri si permite expulzarea ambasadorului britanic in termen de doua saptamani. Aceasta decizie vine ca o reactie la noile sanctiuni economice impotriva Iranului adoptate de Londra de comun acord cu Statele Unite si Canada, dupa publicarea unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica care sustine suspiciunile Occidentului conform carora Teheranul ar lucra la construirea unei arme atomice.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO