Bashar al-Assad: O interventie occidentala in Siria ar declansa "un cutremur"

Dată publicare: 30-10-2011 13:06
Dată actualizare: 11-10-2012 13:24


Bashar al-Assad

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat intr-un interviu publicat de Sunday Telegraph ca o interventie occidentala in Siria ar declansa un adevarat cutremur in regiune.

"Siria este acum un nod in aceasta regiune. Este o linie tectonica si, daca te joci cu pamantul, poti provoca un cutremur", a spus el, citat de BBC si preluat de Mediafax.

"Orice problema in Siria va incendia intreaga regiune. Daca planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza intreaga regiune", a declarat presedintele sirian, adaugand: "Vreti sa vedeti alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?".

Bashar al-Assad a recunoscut ca fortele de securitate siriene au comis "multe greseli" in prima perioada a miscarii de contestare populara din tara sa, insa a insistat ca ulterior acestea au vizat "numai teroristi".

Liderul sirian - confruntat din martie cu o ampla miscare de contestare - a apreciat ca a reactionat altfel decat alti lideri la manifestatiile "primaverii arabe". "Nu am mers pe calea guvernelor incapatanate (...) La sase zile dupa inceperea protestelor, am inceput reformele", sustine el.

Assad a descris revolta drept "o lupta intre islamism si pan-arabism", afirmand ca "lupta impotriva Fratiei Musulmane din anii '1950 si lupta continua".

AFLA cine spune ca Planul de salvare al zonei euro va functiona maximum trei luni  

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad sa raspunda revendicarilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, "nu prin represiune si violente" si a cerut incetarea imediata a operatiunilor militare. Si membrii Ligii Arabe au transmis vineri "un mesaj urgent" pentru guvernul sirian, denuntand "uciderea civililor" care iau parte la proteste.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO