Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.
Nu este clar, deocamdată, dacă israelienii au folosit o rachetă ori drone, lansate chiar din interiorul Iranului. Responsabilii de la Teheran susțin că au doborât 3 drone de origine necunoscută. Americanii au fost informați, în avans, despre acțiunea israeliană, dar n-au fost în niciun fel implicați.
Exploziile s-au auzit în toiul nopții, iar spre dimineaţă CNN şi CBS au anunţat că o rachetă israeliană a lovit o ţintă militară de lângă Isfahan, oraş situat la 350 de km sud de Teheran şi 1.600 de km de Tel Aviv.
Zborurile comerciale interne au fost sistate, iar companiile Emirates şi Fly Dubai şi-au deviat cursele. Însă Teheranul s-a străduit să convingă lumea că nu s-a întâmplat nimic deosebit.
Gen. Siavash Mihandoost, comandant de armată în Isfahan: „Zgomotele semnalate azi-noapte în Isfahan nu au fost explozii, ci s-a auzit puternica noastră apărare anti-aeriană doborând câteva obiecte suspecte. Nu s-au înregistrat niciun fel de pagube”.
Televiziunea iraniană a difuzat imagini menite să arate ca la Centrul de Tehnologie Nucleară din Isfahan este linişte deplină.
Sotoodeh Irib, reporter în Isfahan: „Vedeți că în Isfahan totul este normal. Oamenii își văd de viaţă netulburați”.
Acţiunea israelienilor a venit după cinci zile în care au cântărit opţiunile. Occidentalii - în frunte cu Statele Unite - au făcut presiuni pentru a convinge guvernul Netanyahu să nu riposteze în forţă după atacul iranian de sâmbătă.
Paula Hancocks, corespondent CNN: „Pare într-adevăr să fi fost o acțiune limitată, ca impact și obiective. Ceva care să fie acceptabil pentru Iran”.
Isfahanul este un oraș iranian strategic. Are instalații nucleare, o bază aeriană și fabrici asociate cu producția de drone iraniene. Centrul de Tehnologie Nucleară de acolo include o instalație de conversie care ajută la producerea de uraniu îmbogățit, folosit pentru reactoare civile, dar și arme nucleare.
Mike Lyons, maior armata americană: „Cel mai probabil, israelienii au vizat o platformă a apărării anti-aeriene, adică sistemele care protejează facilitățile nucleare. Cred că au folosit un aparat cu pilot pentru a se asigura că lovitura este cât se poate de precisă.”
Jasmine El-Gamal, fost consilier pentru Orientul Mijlociu în cadrul Pentagonului: „Practic, israelienii au transmis mesajul ”Dacă vrem, putem ajunge la facilitățile voastre nucleare, știm exact unde sunt. Și, dacă nu le-am lovit de data asta, am fi putut”.
Chiar în ajun, oficialii de la Teheran şi-au reînnoit avertismentele la adresa Israelului.
Hossein Amir-Abdollahian, ministrul iranian de Externe: „În cazul în care regimul israelian se avântă din nou și acționează împotriva intereselor Iranului, următorul nostru răspuns va fi imediat și la un nivel maxim”.
Analiştii consideră că Israelul a dat un mesaj simbolic.
Jasmine El-Gamal, fost consilier pentru Orientul Mijlociu în cadrul Pentagonului: „Cred că putem fi cu toții de acord că răspunsul Israelului a fost mai degrabă un mesaj simbolic decât o escaladare, adică tot ce puteam spera mai mult în privința ripostei israeliene”.
Cel mai important este că iranienii înșiși minimalizează lovitura israeliană, ceea ce e foarte semnificativ. Asta arată că, deși au amenințat cu un contra-atac sever, iranienii nu sunt dornici să escaladeze mai departe.
Gideon Levy, cotidianul Haaretz: „Este unul dintre rarele momente în care pot complimenta politica israeliană. Cred că în această dimineaţă a prevalat înţelepciunea”.
Abas Aslani, jurnalist iranian: „Răspunsul ales de Israel ar putea pava drumul către ieșirea din criză, punând capăt spiralei „dinte pentru dinte”. În acest moment, pare că se estompează riscul unui război regional.”
Israelienii nu au confirmat acţiunea din Iran.