Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.
Mai multe explozii au fost semnalate vineri dimineaţa, în centrul iranului, iar oficiali americani de rang înalt au anunţat un atac israelian ca represalii faţă de un atac cu rachete şi drone fără precedent în Israel weekendul trecut.
Însă, potrivit agenţiei iraniene de presă Tsanim, care citează ”surse bine informate”, nu există ”nicio informaţie despre un atac din străinătate”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Nu avem comentarii, pentru moment”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene despre explozii.
Casa Albă nu a vrut nici ea să facă imediat comentarii oficiale.
Însă posturile NBC News şi CNN, care au citat surse la curent cu subiectul şi, respectiv, un oficial american, scriu că Israelul a avertizat Statele Unite înainte de atac, însă Washingtonul nu a aprobat operaţiunea şi nu a participat la executarea ei.
”Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă şi ca toate părţile să se abţină de la orice nouă acţiune”, a cerut preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită în Finlanda.
”Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru ca toate părţile să se abţină de la orice escaladare în această regiune”, îndeamnă ea.
Ministrul italian de externe Antonio Tajani, care prezidează la Capri o reuniune a omologilor săi din cadrul G7, a îndemnat vineri la ”prudenţă şi evitarea escaladării”.
”G7 vrea o dezescaladare absolută într-o regiune care este pradă unei tensiuni grave”, a declarat el la televiziunea publică RAI.
”Poziţia Franţei este să îndemne totţi partenerii din regiune la dezescaladare şi la reţinere”, a declarat la un post francez de radio ministrul francez delegat cu Afaceri Europene, Jean-Noël Barrot.
”China se opune oricărei acţiuni susceptibile să antreneze o escaladare a tensiunilor şi va continua să joace un rol constructiv în vederea unei dezescaladări”, a dat asigurări în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lin Jian.
Omanul, o ţară de la Golful Persic care a mediat mult timp între Iran şi Occident, a condamnat vineri ”atacul israelian din această dimineaţă la Isfahan, în Republica Islamică Iran, şi agresiunile militare repetate ale Israelului în regiune”, a anunţat într-un comunicat postat pe X un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Guvernul australian a evocat o ”ameninţare puternică a unor represalii militare şi atacuri teroriste” , iar Ministerul de Externe le-a cerut într-o notă australienilor din Israel şi teritoriile palestiniene ocupate să le părăsească.
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a îndemnat într-un mesaj postat pe X ”fiecare (parte) la o reţinere extremă” şi a semnalat că ”nicio pagubă” nu s-a avut la instalaţiile nucleare iraniene.
AIEA ”repetă că nicio instalaţie nucleară nu trebuie să fie ţintită în conflicte militare”.