Americanii mai au nevoie de inca 10 ani pentru a distruge toate armele chimice de pe teritoriul SUA
In timp ce ONU incearca sa gaseasca si sa distruga armele chimice din Siria, americanii se straduiesc de mai bine de 15 ani sa le lichideze pe ale lor.
Doar ca procesul este destul de complicat si, desi 90% din arsenal nu mai exista, pentru restul va mai dura inca 10 ani.
Si asta in conditii de pace, nu de razboi civil, ca in Siria. Aproape jumatate dintre armele chimice ale americanilor erau depozitate intr-o o zona desertica din apropiere de Salt Lake City. 13.000 de tone de gaz sarin, iperita si alte substante neurotoxice au fost aduse aici in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Armele au ramas acolo cateva decenii, iar autoritatile americane nu s-au hotarat sa inceapa distrugerea lor decat in 1996.
''N-au fost folosite niciodata si au inceput sa se deterioreze incet-incet. A fost unul dintre principalele motive pentru care au decis sa scape de ele'', a declarat Richard Trujillo, directorul depozitului.
Procesul a durat mai bine de 16 ani si s-a incheiat abia anul trecut. Mai exista insa alte doua asemenea depozite in Colorado si Kentucky, in care se mai afla 10% din arsenalul chimic de altadata al Statelor Unite.
''Distrugerea armelor chimice de pe teritoriul american a presupus decenii de planificare, constructie si coordonare intre autoritatile federale, de stat si locale, precum si o armata foarte cooperanta. A fost nevoie si de miliarde de dolari si inca nu s-a incheiat'', Drew Griffin - corespondent CNN.
Abia in 2023, Statele Unite se vor putea lauda ca nu mai au arme chimice. In aceste conditii, e greu de spus cum va decurge si cat va dura acelasi proces in cazul Siriei, aflata in plin razboi civil si condusa inca de un dictator cu propria-i agenda.