Rusia avertizeaza SUA ca o posibila interventie in Siria ar avea consecinte "extrem de grave"

Vladimir Putin

Siria a permis expertilor ONU acces fara restrictii la locul presupusului atac cu arme chimice de miercurea trecuta, cand au murit sute de oameni, inclusiv copii.

"Prea tarziu" - au reactionat, rand pe rand, guvernele de la Washington, Londra si Paris. Pentru cancelariile occidentale, totul indica un atac chimic, la scara larga, comis de regimul de la Damasc, asa cum acuzasera rebelii sirieni.

Intre timp, Pentagonul si-a pozitionat fortele mai aproape de Siria, inclusiv navele de razboi din Mediterana, echipate cu rachete de croaziera.

Turcia este pregatita sa se alature unei coalitii internationale impotriva Siriei, ca reactie fata de atacul chimic de la 21 august, chiar si in absenta consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relateaza AFP. "Daca este formata o coalitie impotriva Siriei in cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Davutoglu pentru editia de luni a cotidianului Milliyet.

Guvernul sirian a promis incetarea ostilitatilor in aceasta suburbie situata la nord-est de Damasc, pentru a le permite expertilor ONU sa caute dovezile folosirii gazelor toxice de lupta.

Citește și
siria
Iranul avertizeaza Statele Unite ca o interventie militara in Siria va atrage "consecinte dure"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Insa atat Washingtonul cat si Londra spun ca oferta a venit prea tarziu, ca sa fie credibila. Echipa celor 20 de experti ai ONU a sosit la Damasc abia la trei zile dupa presupusul atac cu arme chimice si ar urma sa-si inceapa luni ancheta.

William Hague, seful diplomatiei britanice: "De fapt, majoritatea acestor probe au fost, probabil, distruse in bombardamentele de artilerie. Alte dovezi au fost probabil degradate in cursul ultimelor zile sau au fost inlaturate"

Presedintele american Barack Obama a discutat la telefon cu premierul britanic, David Cameron, si cu presedintele francez, Francois Hollande, raspunsul pe care trebuie sa-l dea Siriei comunitatea internationala. Inclusiv unul militar.

Chuck Hagel, secretarul american al Apararii: "Presedintele Obama a cerut Deparatamentului apararii sa pregateasca toate optiunile (militare). Am facut asta."

Dintre membrii cu drept de VETO in Consiliul de securitate al ONU, Rusia, aliat traditional al Siriei, s-a grabit, insa, sa avertizeaze: "Ar fi o tragica eroare sa ne grabim cu concluziile". Nimic nou sub soare, observa analistii.

James D. Boys, analist politica internationala: "Inca din anii '90, Statele Unite n-au reusit sa obtina finalizarea unor rezolutii ONU din cauza pozitiei intransigente a Rusiei. De aceea nu cred ca prin intermediul ONU, ci al NATO va fi gasita, in cele din urma, solutia pentru aceasta criza".

Rusia: O posibila interventie SUA in Siria va avea consecinte "extrem de grave"

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecinte "extrem de grave" ale unei posibile interventii militare in Siria, intr-o convorbire telefonica purtata de seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry, relateaza AFP.

"Domnul Lavrov a atras atentia interlocutorului sau asupra consecintelor exterm de grave ale unei posibile interventii militare, pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, unde tari ca Irakul sau Libia sunt in continuare destabilizate", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia "este foarte ingrijorata" de declaratii recente ale americanilor, potrivit carora Washingtonul este pregatit sa "intervina" in conflictul sirian, a subliniat seful diplomatiei ruse.

In acest context, "Rusia indeamna la retinere in exercitarea unor presiuni asupra Damascului, sa nu se cedeze provocarilor si sa se incerce sa se creeze conditii normale pentru ca misiunea ONU sa poata efectua o ancheta minutioasa si impartiala la fata locului", se arata in comunicat.

Bazandu-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a inregistrat peste 300 de decese cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opozitia afirma ca aproximativ 1.300 de persoane au murit in acest atac chimic.

Rusia este unul dintre ultimii sustinatori ai regimului presedintelui Bashar al-Assad, caruia ii vinde armament.

AFP: Armele chimice din Siria par sa il convinga pe Obama sa actioneze

Statele Unite isi pun in miscare masina diplomatica si militara pentru a raspunde presupusului masacru cu arme chimice in Siria, presedintele Barack Obama apropiindu-se de o operatiune limitata impotriva Damascului, relateaza AFP.

Imagini socante in care apar cadavre de copii, aparent ucisi de gaze toxice in apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliatilor europeni si arabi, dar si din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul ca este necesar ca "intr-un fel sau altul, sa se raspunda regimului sirian", releva unii analisti.

Insa o interventie, chiar "limitata", in Siria este dificila pentru acest presedinte american, considerat un sceptic in privinta interventionismului militar energic, care a retras trupele din Irak si se pregateste sa faca acelasi lucru in Afganistan.

Obama si-a exprimat vineri, intr-un interviu pentru CNN, reticenta extrema fata de angajarea tarii sale intr-o noua aventura militara in Orientul Mijlociu. El incearca in permanenta sa articuleze o politica externa care sa combine promovarea valorilor drepturilor omului si democratiei si protejarea intereselor securitatii nationale americane.

Dupa ce a refuzat timp de peste doi ani sa se atinga de angrenajul sirian, administratia Obama probabil si-a schimbat perceptia asupra conflictului dupa presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminica, ca are "putine indoieli" in privinta responsabilitatii Damascului.

"Avem sentimentul, la Washington, ca ne aflam intr-o noua dimensiune si ca este necesar, intr-un fel sau altul, sa se actioneze", decripteaza Barry Pavel, un fost oficial in domeniul Apararii si Securitatii Nationale in administratiile lui Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama.

Statele Unite "nu pot sa nu mai faca nimic" impotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine si Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

"Atac limitat" in Siria

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Alba pe oficialii diplomatici, militari si in domeniul informatiilor de cel mai inalt rang si a discutat cu aliatul sau britanic, premierul David Cameron. Cei doi au convenit sa dea "un raspuns serios din partea comunitatii internationale" actiunilor Siriei si au examinat optiunile militare posibile.

In opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea "cel putin sa efectueze un atac limitat cu rachete de croaziera impotriva locurilor arsenalelor chimice".

Specialistul nu exclude nici ca fortele americane sa sa poata viza "infrastructuri utile regimului" sirian, ca "piste de aterizare si baze ariene" a caror distrugere ar avea "un impact puternic asupra razboiului".

Salman Shaikh este de parere ca Obama ar putea decide o "lovitura militara limitata (...), in stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton", referindu-se la operatiuni ordonate de fostul presedinte american in august 1998 impotriva Afganistanului si Sudanului, iar in primavara lui 1999 impotriva Serbiei.

In schimb, nici trupe la sol si nici o zona de excludere aeriana nu sunt vizate pentru moment. Pe teren, Pentagonul si-a pozitionat fortele, inclusiv nave de razboi inarmate cu rachete de croaziera in Mediterana, iar "toate optiunile sunt pregatite (in cazul in care presedintele Obama) ar decide sa aleaga una dintre ele", a avertizat secretarul Apararii Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry si-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de ministri de Externe europeni si arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem. Insa, apreciaza Shaikh, un eventual recurs la forta din partea Statelor Unite este lipsit de o "strategie mai larga".

In cazul in care ar urma sa aiba loc o operatiune impotriva Damascului, ar fi necesar "sa fie sustinuta de o diplomatie solida" in tarile din regiune, pledeaza expertul. El aminteste ca, in termeni de legalitate internationala, "drumul ONU ramane inchis" din cauza opozitiei Rusiei si Chinei.

In fine, in "ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui sa pregateasca poporul american mai bine decat a facut-o pana acum", a declarat Shaikh.

Bashar al-Assad considera "nebunesti" acuzatiile occidentalilor privind un atac chimic

Bashar al-Assad a calificat drept "nebunesti" acuzatiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul sau si a avertizat Statele Unite ca planurile lor de interventie militara in Siria sunt sortite "esecului", intr-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, relateaza AFP.

"Declaratiile unor politicieni din Statele Unite si Occident sunt o insulta la adresa bunului simt si dovedesc dispretul fata de opinia popoarelor lor", a declarat el.

"Este lipsit de sens: mai intai acuzi si dupa aceea aduni probe", a continuat el.

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunt duminica pe secretarul general al ONU si pe omologii sai britanic, francez, canadian si rus pentru a le spune ca are "foarte putine indoieli" cu privire la utilizarea armelor chimice de catre Damasc pe 21 august.

Bazandu-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a inregistrat peste 300 de morti cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opozitia afirma ca aproximativ 1.300 de persoane au murit in acest atac chimic. Presedintele sirian a avertizat totodata Statele Unite sa nu intervina militar in Siria.

"Statele Unite vor avea parte de un esec ca in toate razboaiele anterioare pe care le-au lansat, incepand cu cel din Vietnam", a spus el.

"America a purtat mai multe razboaie si nu si-a atins niciodata obiectivele pentru care au fost declansate aceste razboaie", a adaugat al-Assad. "Ea nu a reusit sa convinga popoare multietnice cu caracter just de aceste razboaie si nici sa isi impuna ideologia in aceste tari", a continuat acesta.

El a acuzat "anumiti lideri" occidentali ca "nu cunosc istoria si nu invata lectii din ea".

"Au invatat ei, oare, lectia ultimilor 50 de ani? Ar fi trebuit sa studieze documente ale predecesorilor lor care au pierdut toate razboaiele, incepand cu cel din Vietnam si pana in prezent", a subliniat al-Assad, referindu-se la administratia americana.

"Nu au inteles, oare, ca orice razboi aduce doar ruina si instabilitate in Orientul Mijlociu si in alte regiuni ale lumii?", a continuat presedintele sirian.

Al-Assad, care afirma ca lupta "impotriva teroristilor" din Siria, a avertizat totodata Occidentul asupra faptului ca "terorismul nu este o carte pe care o joci o data si (pe care) o uiti dupa aceea".

"Nu poti sa fii pentru terorism in Siria si impotriva terorismului in Mali. Nu poti sustine terorismul in Cecenia si sa lupti impotriva lui in Afganistan", a subliniat el. "Nimeni nu va reusi sa transforme Siria intr-o marioneta a occidentalilor", a conchis Bashar al-Assad.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Hollande catre Obama: Totul
Hollande catre Obama: Totul "converge" catre responsabilitatea regimului de la Damasc pentru atentat

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o ancheta a unei echipe a Natiunilor Unite in zona de la periferia Damascului unde exista suspiciuni ca a avut loc un atac cu arme chimice, relateaza AFP.

Iranul avertizeaza Statele Unite ca o interventie militara in Siria va atrage
Iranul avertizeaza Statele Unite ca o interventie militara in Siria va atrage "consecinte dure"

Regimul islamist de la Teheran avertizeaza Statele Unite ca depasirea "liniei rosii" printr-o eventuala interventie miliara in Siria va genera "consecinte dure", informeaza agentia Fars.

Medici fara frontiere, despre armele chimice din Siria:
Medici fara frontiere, despre armele chimice din Siria: "Am tratat 3.600 de victime. 355 au murit"

Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienti cu "simptome neurotoxice" dupa atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, anunta Organizatia Medici fara Frontiere, citata de BBC News online.

Regimul Bashar al-Assad atribuie insurgentilor atacul cu arme chimice de la Damasc
Regimul Bashar al-Assad atribuie insurgentilor atacul cu arme chimice de la Damasc

Regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice la Damasc, informeaza AFP.

Iranul admite utilizarea de arme chimice in Siria. Atacul este atribuit insurgentilor
Iranul admite utilizarea de arme chimice in Siria. Atacul este atribuit insurgentilor

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a evocat, sambata, posibilitatea utilizarii de "agenti chimici" in Siria, evitand sa atribuie atacul soldat cu zeci de morti unei parti sau alteia, relateaza AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.