Americanii au intrat cu tancul unde au dat cu bomba. Guardian scrie despre eliminarea dovezilor privind crima de razboi
Un tanc american a intrat in ruinele spitalului din Afganistan distrus intr-un atac aerian la 3 octombrie, starnind ingrijorari ca armata SUA a vrut astfel sa elimine dovezi in cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de razboi.
Atacul asupra spitalului din Kunduz care apartinea organizatiei caritabile Medici fara Frontiere (Médécins sans Frontieres, MSF) s-a soldat cu moartea a 10 pacienti si a 12 membri ai personalului.
Intr-un comunicat transmis joi, MSF sustine ca a fost informata dupa 'intruziunea' din aceeasi zi ca in tanc se aflau investigatori ai unei echipe formate din reprezentanti ai SUA, NATO si Afganistanului care ancheteaza atacul. "Intrarea neanuntata si fortata a avariat proprietatea, a distrus potentiale probe si a cauzat stres si teama", a precizat MSF.
Pentagonul nu a raspuns solicitarii de a comenta incidentul, care survine in contextul in care au aparut noi dovezi ca fortele americane care operau in zona la momentul atacului stiau ca in cladire functiona un spital.
Analisti americani pentru operatiuni speciale adunasera informatii asupra spitalului cu cateva zile inainte de atac, deoarece credeau ca un agent pakistanez il folosea ca baza, conform unor informatii oferite de Associated Press, care citeaza un fost oficial al serviciilor secrete, ramas sub protectia anonimatului.
Analistii au facut o harta o zonei si au trasat un cerc in jurul spitalului, a spus oficialul citat. Barbatul pakistanez, prezentat deopotriva ca un suspect taliban si angajat al Directoratului inter-servicii din Pakistan, a fost ucis in atac, a mai declarat oficialul citat de AP.
Din cei aproape 200 de pacienti si membri ai personalului aflati in spital in momentului atacului, cel putin 30 au fost raniti, potrivit MSF, care a spus ca atacul este o incalcare a Conventiilor de la Geneva si o crima de razboi. Potrivit organizatiei, unii dintre pacienti au ars de vii in paturile lor.
Mai multe anchete privind atacul analizeaza daca echipele americane distincte implicate - expertii in operatiuni speciale, ofiteri ai comunitatii de informatii, comandamentul militar care a ordonat atacul - stiau ca unitatea este un spital, daca au transmis un avertisment ca urmeaza un atac si ce s-a intamplat la fata locului la momentului loviturii.
Nu se stie daca informatiile detinute de analisti conform carora unitatea era un spital au fost impartasite si comandamentului care a lansat atacul, mai noteaza The Guardian. Potrivit MSF, coordonatele GPS care identificau spitalul au fost impartasite cu ofiteri americani, afgani si ai coalitiei internationale, dar si cu oficiali civili "nu mai tarziu de 29 septembrie".