America, marea perdanta a summitului G20
Summit-ul G20 s-a terminat, bursele au incheiat ziua pe plus, iar londonezii si-au recapatat orasul, dupa doua zile de agitatie maxima. FMI este marele castigator, America marea perdanta.
"Tarile din G20 au anuntat si acum implementeaza cel mai mare pachet de stimulare macroeconomica din istorie. Ne aflam in mijlocul unei expansiuni financiare fara precedent, care va aduce pana la sfarsitul anului viitor (2010 n.r.) o injectie de 5.000 de miliarde de dolari in economiile noastre", a spus Gordon Brown, premierul Marii Britanii.
Un anunt triumfal, menit sa linisteasca bursele si investitorii. Desi cele mai puternice 20 de economii ale lumii par sa fi cazut la pace, inclusiv in privinta combaterii paradisurilor fiscale, efectele summitului de la Londra sunt mult mai adanci. Iar marea perdanta este, paradoxal, America. O realitate dura, pe care presedintele Obama a recunoscut-o voalat inca de miercuri.
"Am venit aici, la Londra, ca sa promovez ideile noastre, dar in acelasi timp am venit ca sa ascult, nu sa dau lectii", declara Barack Obama.
Cu alte cuvinte, Statele Unite nu-si mai permit sa dicteze ce se intampla in economia mondiala. Cel mai bine se vede acest lucru in deciziile privind Fondul Monetar International. Institutia financiara isi va schimba fundamental structura. Mai exact, Statele Unite ar putea pierde dreptul de veto pe care il detin in prezent, in timp ce puteri emergente precum China, India si Brazilia si-ar putea spori contributiile financiare, obtinand astfel mai multe voturi, in defavoarea tarilor europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, summit, barack obama, g20, Gordon Brown,
Dată publicare:
02-04-2009 00:00