Mii de oameni protesteaza la Londra impotriva Summit-ului G20. Vezi IMAGINI
Daca mai marii lumii incearca sa gaseasca un colac de salvare pentru economia mondiala la summit-ul G 20 care se desfasoara la Londra, mii de persoane marsaluiesc impotriva a ceea ce ei numesc "summit-ul bogatilor".
Pana in prezent politistii englezi au arestat patru persoane.
Mai mult, politia britanica s-a concentrat pe securitatea celui mai puternic om al planetei. Barack si Michelle Obama au aterizat marti seara tarziu, insotiti de o mica armata de 500 de oameni. Jumatate dintre ei sunt agentii Serviciului Secret. Restul sunt consilieri, medici si bucatari personali.
Dupa ce Air Force One i-a adus pe pamant britanic, sotii Obama s-au imbarcat in elicopterul Marine One, apoi au facut o scurta calatorie cu limuzina pana in centrul Londrei, unde au innoptat la resedinta ambasadorului american.
Premierul englez Gordon Brown afirmase inaintea de inceperea propriu-zisa a summit-ului ca isi propune ca statele participante sa stabileasca reguli internationale privind remuneratiile bancherilor.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat ca va parasi lucrarile daca nu va obtine ceea ce isi doreste.
Multi analisti considera ca aceasta intalnire la varf intre sefii de stat si de guvern reprezinta un test pentru Barack Obama, care participa pentru prima oara la un astfel de eveniment.
G20 in cifre
- 19 milioane de lire - costul estimat al Summit-ului
- 22 - numarul de tari participante
- 90% - din PIB-ul mondial este produs de 20 dintre tarile prezente la Londra
- 2.500 - numarul jurnalistilor acreditati
Care sunt statele care participa la G20?
Argentina, Australia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Italia, Indonezia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Rusia, Spania, Statele Unite si Turcia.