Ambasadorul SUA la NATO, despre miza summitului de la Haga: Fiecare aliat trebuie să investească cel puţin 5% din PIB

summit nato washington
Getty

Statele Unite se aşteaptă ca fiecare aliat să vină cu planuri concrete, cu bugete, calendare şi rezultate concrete pentru a atinge obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi securitate. 

Summitul de la Haga va fi momentul în care aceste angajamente vor fi consolidate, a declarat miercuri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, într-un briefing de presă online susţinut înainte de reuniunea miniştrilor apărării din NATO, care are loc joi şi care va pregăti summitul NATO din 24-25 iunie.

„Această reuniune ministerială este un punct de reper critic, pe măsură ce ne îndreptăm spre summitul NATO de la Haga de la sfârşitul acestei luni. Alianţa abordează acest moment cu unitate şi cu o concentrare neclintită. (...) Permiteţi-mi să trec la esenţa mesajului nostru: cinci procente. Pacea prin forţă nu cere nimic mai puţin şi o cere în mod egal de la toţi aliaţii. Aceasta nu va fi doar o promisiune. Acesta va fi un angajament. Fiecare aliat trebuie să se angajeze să investească cel puţin 5% din PIB în apărare şi securitate începând de acum. Din nou, aceasta nu este o sugestie. Este un element de bază pentru descurajare într-o lume a ameninţărilor”, a subliniat ambasadorul Matthew Whitaker.

„Această reuniune ministerială nu se referă doar la cifre. Este vorba despre construirea unui NATO pregătit să descurajeze şi să învingă orice ameninţare, convenţională, nucleară, cibernetică sau hibridă. Acest lucru necesită forţe modernizate, capacităţi de ultimă generaţie şi o letalitate sporită. Înseamnă să accelerăm baza noastră industrială colectivă de apărare pentru a produce mai mult, mai multe muniţii, mai multă apărare aeriană, mai multe blindate grele şi mai repede”, a explicat ambasadorul.

„Dar nu este vorba doar de puterea de luptă. Este vorba şi de locuri de muncă, inovare şi putere economică în întreaga alianţă. De la fabricile din Statele Unite până la liniile de producţie din Europa, împreună putem asigura prosperitatea şi securitatea”, a adăugat Whitaker.

Citește și
Șeful AIEA
AIEA convoacă o reuniune de urgenţă, luni, după atacurile SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

ALIAŢII TREBUIE SĂ DEPĂŞEASCĂ RUSIA

 

El a subliniat „urgenţa” acestui moment, arătând că pe măsură ce conflictul dintre Rusia şi Ucraina se intensifică, Moscova se pregăteşte deja pentru următoarea sa mişcare.

„Vedem deja că Kremlinul intenţionează să-şi reconstruiască armata. Aliaţii NATO trebuie să depăşească Rusia. Nu avem altă opţiune. Voi fi clar. Acum este momentul. Asta înseamnă să investim în mobilitate pentru a mobiliza forţe peste graniţe, să investim în apărarea cibernetică pentru a respinge atacurile şi să investim în infrastructură pentru a proteja totul, de la resursele spaţiale până la cablurile submarine. Avem nevoie de o alianţă construită pentru ameninţările din 2025 şi dincolo de aceasta, nu pentru câmpurile de luptă de ieri”, a arătat ambasadorul.

„Reuniunea ministerială de mâine (joi - n.r.) este şansa noastră de a ne alinia angajamentele. Statele Unite se aşteaptă ca fiecare aliat să vină cu planuri concrete, bugete, calendare şi rezultate concrete pentru a atinge obiectivul de 5% şi a elimina lacunele în materie de capacităţi. Şi, graţie leadershipului lui Donald Trump, summitul de la Haga va fi momentul în care aceste angajamente vor fi consolidate”, a spus Matthew Whitaker.

ARTICOLUL 5 FAŢĂ DE ARTICOLUL 3

 

Întrebat despre disponibilitatea SUA de a sări în ajutorul Europei, reprezentantul Washingtonului a declarat că Statele Unite rămân angajate faţă de NATO, dar este nevoie ca şi ceilalţi aliaţi să facă mai mult. „Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 rămâne valabil, dar considerăm că este rezonabil ca şi aliaţii noştri să se angajeze faţă de articolul 3, care include apărarea individuală şi apărarea colectivă”, a punctat diplomatul american.

„La mai bine de 10 ani de la angajamentul luat la summitul din Scoţia (2 la sută din PIB pentru apărare - n.r.), abia acum ajungem în punctul în care toţi aliaţii îşi îndeplinesc obligaţia asumată în urmă cu 11 ani”, a menţionat Whitaker. „Dar da, Statele Unite rămân angajate faţă de NATO şi vom continua să fim un partener credibil şi serios în cadrul alianţei”, a adăugat el.

URGENŢĂ

 

Întrebat dacă SUA vor accepta o eşalonare progresivă pe mai mulţi ani a cheltuielilor militare până ca o ţară să atingă 5 la sută din PIB, Whitaker a sugerat că SUA mai degrabă nu ar fi înclinate să accepte o astfel de soluţie. „Credem că ameninţările cu care se confruntă NATO sunt în creştere, iar adversarii noştri cu siguranţă nu aşteaptă ca noi să ne reînarmăm sau să fim pregătiţi ca ei să facă prima mişcare. Am prefera ca aliaţii noştri să acţioneze urgent pentru atingerea pragului de 5%”, a spus Whitaker. „Le cerem tuturor aliaţilor să îşi crească bugetele cât de mult pot. Şi cât de repede pot, înţelegând, din nou, că nu Statele Unite sau ambasadorul Statelor Unite la NATO stabilesc acest calendar. Este vorba de adversarii noştri şi de capacitatea lor de a purta războaie şi de a lupta împotriva alianţei”, a insistat el.

Întrebat ce se va întâmpla la summitul de la Haga dacă nu va exista unanimitate pe acest subiect, Spania, de exemplu, fiind ţara NATO, singura deocamdată, care a indicat că nu este de acord cu acest obiectiv, Whitaker a răspuns: „Lucrăm cu toţi aliaţii noştri pentru a fi de acord cu acest angajament de apărare la Haga, inclusiv cu prietenii noştri din Spania. Aşteptăm cu nerăbdare un summit foarte reuşit la Haga şi ne aşteptăm ca toţi aliaţii noştri să se alăture acestui angajament”.

„Preşedintele Trump a făcut apel la aliaţi să îşi majoreze cheltuielile de apărare, deoarece înţelege ameninţările cu care ne confruntăm. Aliaţii vor trebui să demonstreze progrese semnificative în ceea ce priveşte creşterea bugetelor lor de apărare pentru a face faţă provocării. Adversarii noştri nu vor aştepta ca noi să fim pregătiţi. Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere semnificativă, incredibilă, a acestor bugete de apărare de la an la an. Din nou, încercăm să ne adaptăm şi să abordăm orice ameninţări sau provocări pentru a ne asigura că descurajarea şi apărarea noastră sunt puternice şi că avem pace prin forţă”, a explicat ambasadorul.

DECLARAŢIA SUMMITULUI NATO

 

Potrivit lui Whitaker, pentru NATO, cea mai mare ameninţare este Rusia, dar China rămâne cea mai mare ameniţare globală. „Am spus întotdeauna că cea mai mare ameninţare la adresa alianţei euro-atlantice este Rusia. În acelaşi timp, Statele Unite sunt, evident, implicate într-o competiţie de un secol cu China. Şi credem că aceasta reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii şi stabilităţii globale”, a spus ambasadorul la NATO.

Întrebat dacă Statele Unite vor fi de acord să menţioneze Rusia în declaraţia summitului de la Haga ca o ameninţare comună pentru zona euro-atlantică, Matthew Whitaker a răspuns că în acest moment, obiectivul principal pentru summit al SUA este asigurarea angajamentului de a aloca 5 % din PIB pentru apărarea individuală şi colectivă. „Nu am început discuţiile cu aliaţii cu privire la Declaraţia summitului, dar mă aştept ca aceasta să fie directă şi să reflecte toate opiniile actuale ale aliaţilor cu privire la ameninţările şi necesităţile apărării colective şi individuale a tuturor aliaţilor”, a precizat el.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Este româncă și a „pierdut” un milion de dolari! Cum s-a întâmplat și cine este Alexandra Botez
GALERIE FOTO Este româncă și a „pierdut” un milion de dolari! Cum s-a întâmplat și cine este Alexandra Botez
Citește și...
AIEA convoacă o reuniune de urgenţă, luni, după atacurile SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene
AIEA convoacă o reuniune de urgenţă, luni, după atacurile SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a anunţat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Guvernatorilor, luni, relatează CNN.

Israelul continuă ofensiva militară în Iran după atacurile SUA. „Operaţiunile noastre sunt constante pentru a le atinge”
Israelul continuă ofensiva militară în Iran după atacurile SUA. „Operaţiunile noastre sunt constante pentru a le atinge”

Israelul îşi menţine operaţiunile militare în Iran şi are ”o varietate de obiective” în teritoriu, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Effie Defrin, în cadrul unui briefing de presă, transmite Reuters.

Israelul a lovit orașul Bushehr, unde se află singura centrală nucleară funcţională a Iranului
Israelul a lovit orașul Bushehr, unde se află singura centrală nucleară funcţională a Iranului

Explozii puternice au fost auzite duminică în oraşul Bushehr, din sud-vestul Iranului, potrivit presei de stat iraniene, care a indicat că Israelul ar fi efectuat atacuri asupra zonei.

Recomandări
O vecină a României s-a înarmat în mare secret și amenință voalat NATO: ”Nu vom trage primii”. ”Puțini știu ce arme am adus”
O vecină a României s-a înarmat în mare secret și amenință voalat NATO: ”Nu vom trage primii”. ”Puțini știu ce arme am adus”

Serbia s-a înarmat în mare secret în ultimii ani și lasă de înțeles că vede în NATO un potențial inamic, sună dezvăluirea șocantă făcută de președintele prorus Aleksandar Vucic. ”Puțini știu ce arme am adus”, spune Vucic.  

Bolojan: ”S-a acceptat protocolul de coaliție. Programul de guvernare, aproape finalizat”. Lista Guvernului cu 5 vicepremieri
Bolojan: ”S-a acceptat protocolul de coaliție. Programul de guvernare, aproape finalizat”. Lista Guvernului cu 5 vicepremieri

Președintele PNL și premierul desemnat Ilie Bolojan a anunțat duminică faptul că luni se va semna protocolul de coaliție, iar programul de guvernare este ”aproape finalizat”.

SUA au bombardat situri nucleare din Iran. Trump: „Bătăuşul din Orientul Mijlociu trebuie acum să facă pace”
SUA au bombardat situri nucleare din Iran. Trump: „Bătăuşul din Orientul Mijlociu trebuie acum să facă pace”

SUA au bombardat trei situri nucleare din Iran, a anunțat Donald Trump pe rețeaua sa socială. ”Felicitări eroilor noștri americani”, a transmis președintele SUA.