Ambasadoarea Franței în Israel avertizează despre posibilitatea izbucnirii unui război cu Iranul

Iran
AFP

Ambasadoarea Franței în Israel, Hélène Le Gal, a avertizat că dacă SUA se retrage din acordul cu Iranul pe tema înarmării nucleare, atunci probabil că și Teheranul va proceda la fel, ceea ce ar putea duce la declanșarea unui război.

Potrivit Times of Israel, diplomatul francez a făcut aceste declarații într-un interviu acordat publicației israeliene Ynet în timp ce președintele Franței își încheia vizita oficială în SUA, alături de Donald Trump.

Emmanuel Macron a discutat în timpul acestei vizite cu Trump inclusiv despre acordul dintre Iran și marile puteri, care prevede stoparea activităților nucleare ale Teheranului până în 2025. Macron a pledat pentru încheierea unui nou acord, mai ”complet”.

Pe de altă parte, după cum se știe, Trump a criticat acest acord încă dinainte să câștige președinția SUA.

Citește și
Donald Trump si Emmanuel Macron
Donald Trump și Emmanuel Macron cer un nou acord cu Iranul
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ambasadorul Franței în Israel a declarat că Macron i-a spus lui Trump că Franța ”nu este naivă când vine vorba despre Iran și rolul acestei țări în regiune”, dar că marile puteri trebuie să dețină ”un rol cuprinzător în această problemă”.

Dacă acordul nuclear este anulat, Iran va restarta imediat programul său. Avem nevoie de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) ca să prevenim ca Iranul să aibă arme nucleare. Nu dorim ca Iranul să dețină o armă nucleară, nici acum și nici altă dată”, a spus ambasadoarea Hélène Le Gal.

Apoi, ea a continuat, avertizând asupra posibilității izbucnirii unui război.

Dacă înțelegerea cu SUA cade, ”vor fi consecințe uriașe, pentru că nu cred că Iranul va mai respecta acordul. Există posibilitatea (declanșării) unui război”, a mai afirmat diplomatul francez din Israel.

Rusia nu vrea un nou acord

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său francez, Emmanuel Macron, şi-au exprimat marţi dorinţa să ”lucreze” împreună la un nou acord, provocând imediat o reacţie critică de neacceptare din partea preşedintelui iranian, Hassan Rohani.

De asemenea Kremlinul a declarat miercuri, prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, că actualul acord nuclear cu Iranul este ”fără alternativă”, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Ne pronunţăm ca acordul să fie menţinut în starea sa actuală. Credem că, pentru moment, el este fără alternativă”, a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă.

”Acordul în starea sa actuală este rezultatul eforturilor diplomatice ale mai multor state”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. ”Întrebarea este dacă e posibil în situaţia actuală de a reface o muncă care a fost încununată de succes”, a adăugat Peskov.

Acordul a fost încheiat în 2015 după ani de negocieri între Iran şi Grupul 5+1 (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia). Acest text, care a necesitat ani de eforturi, pare astăzi mai fragil ca oricând și prevede încetarea activităților nucleare ale Iranului timp de 15 ani, potrivit BBC.

Preşedintele american şi omologul său francez au fost evazivi marţi cu privire la conturul, conţinutul şi consecinţele exacte ale noilor negocieri pentru care pledează.

Luni, europenii s-au arătat divizaţi cu privire la posibilitatea de a impune noi sancţiuni Iranului pentru programul său de rachete, pentru a oferi o garanţie preşedintelui american Donald Trump şi pentru a evita încălcarea acordului nuclear cu Teheranul.

Nicio decizie nu a fost luată luni în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Reacția iritată a Iranului

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a contestat miercuri legitimitatea unui eventual nou acord nuclear iranian, ca reacţie la afirmaţiile făcute cu o zi înainte în acest sens de către omologii săi francez şi american.

Împreună (cu liderul unei ţări europene) ei spun: ”Vrem să decidem cu privire la un acord încheiat în şapte”. Pentru ce? Cu ce drept?”, a afirmat Rohani într-un discurs rostit la Tabriz (nordul Iranului), cu referire implicită la Donald Trump şi Emmanuel Macron.

De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, Donald Trump nu a încetat să critice acest acord încheiat în iulie 2015 - în timpul preşedinţiei lui Barack Obama - între Iran şi Grupul 5+1 (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), calificând textul adoptat la Viena după negocieri îndelungate şi intense drept”cel mai rău acord” încheiat vreodată de ţara sa.

Vreţi să decideţi cu privire la soarta (acordului)? Mai întâi trebuie să ne explicaţi ceea ce aţi făcut până acum pentru a-l pune în aplicare”, a declarat Rohani, cu ocazia unei ceremonii de celebrare a Tabrizului drept capitală turistică a lumii islamice în anul 2018.

”Vreţi să ne spuneţi cum ar trebui să se întâmple aceasta în următorii ani? Spuneţi-ne mai întâi ceea ce aţi făcut voi în ultimii doi ani”, a adăugat preşedintele iranian, a cărui ţară acuză în mod regulat occidentalii că nu şi-au îndeplinit angajamentele.

Rohani a acuzat Trezoreria americană că a luat întregul mapamond ostatic cu sancţiunile sale împotriva băncilor care ar dori să facă afaceri cu Iranul. De asemenea, Teheranul reproşează cu regularitate ţărilor europene că cedează presiunilor americane.

Preşedintele iranian s-a referit şi la faptul că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU confirmă în mod regulat că Iranul îşi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat la Viena privind limitarea programului său nuclear cu scopul de a oferi garanţia că nu încearcă să se doteze cu arma nucleară.

Cu acordul nuclear, ”am arătat bunăvoinţa noastră lumii ... Vrem să dovedim lumii că Iranul nu încearcă să se doteze cu arme de distrugere în masă”, a asigurat el.

Cu acest acord, noi am făcut să cadă acuzaţiile şi am demonstrat că SUA şi Israelul mint de zeci de ani cu privire la Iran”, a mai spus Rohani.

Susţinătorii acordului nuclear iranian asigură că acesta reprezintă cea mai buna garanţie pentru a împiedica Iranul să se doteze cu bombă atomica. Donald Trump, la rândul său, apreciază că acordul este prea slab şi că nu oferă garanţii suficiente cu privire la durată.

Atacându-l direct pe Trump fără să-i menţioneze numele, Rohani a spus: ”Nu sunteţi decât un om de afaceri ... Nu aveţi nicio experienţă în politică sau în materie de drept sau în acorduri internaţionale”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian
Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian

Teheranul şi Moscova au respins miercuri orice nou acord în dosarul nuclear iranian, denunţând declaraţii ale lui Donald Trump şi Emmanuel Macron care au anunţat cu o zi înainte că intenţionează să ”lucreze împreună” la un nou text, relatează AFP.

Donald Trump și Emmanuel Macron cer un nou acord cu Iranul
Donald Trump și Emmanuel Macron cer un nou acord cu Iranul

Donald Trump şi Emmanuel Macron au vorbit marţi despre dorinţa lor de a se ajunge la un "nou" acord cu Iranul, constatând dezacordul lor în privinţa textului actual privind programul nuclear al Republicii Islamice.

Israelul amenință Iranul că ”va dispărea de pe hartă și din lume”
Israelul amenință Iranul că ”va dispărea de pe hartă și din lume”

Înalți oficiali din armata Israelului au avertizat Iranul că va suporta consecințe foarte grave dacă va ataca bazele israeliene din Siria.

Noul consilier pentru securitate al lui Trump vrea să atace Rusia, Iranul şi Coreea de Nord
Noul consilier pentru securitate al lui Trump vrea să atace Rusia, Iranul şi Coreea de Nord

Politica externă a Statelor Unite ar putea deveni chiar agresivă numirea lui John Bolton în funcţia de Consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Trump.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.