Donald Trump și Emmanuel Macron cer un nou acord cu Iranul


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 24 Aprilie 2018 20:20
Categorie: Stiri externe
Donald Trump si Emmanuel Macron

Donald Trump şi Emmanuel Macron au vorbit marţi despre dorinţa lor de a se ajunge la un "nou" acord cu Iranul, constatând dezacordul lor în privinţa textului actual privind programul nuclear al Republicii Islamice.

Preşedintele american şi omologul său francez, care a insistat îndelung asupra complicităţii lor, au rămas evazivi în ce priveşte conturul şi amploarea acestor noi negocieri, dorite de amândoi, dar care urmează să întâmpine opoziţia fermă a Teheranului.

"Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul", a afirmat Emmanuel Macron, amintind posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

"Nu rupem un acord pentru a nu merge nicăieri, construim un nou acord care este mai larg", a continuat el, subliniind dorinţa sa de a aborda "toate subiectele regiunii", printre care Siria şi activităţile balistice ale Republicii Islamice.

Liderul de la Casa Albă, care s-a pronunţat pentru un nou text pe baze "solide", a acuzat din nou, în cursul unei conferinţe de presă comune, acordul "ridicol" încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama.

"Vom vedea ce se va întâmpla după 12 mai", a spus el, referindu-se la scadenţa la care va lua o decizie privind acest acord încheiat în 2015, după ani de negocieri, între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

În ultimele zile, Rusia, China şi Marea Britanie au pledat pentru menţinerea acordului, sprijin substanţial pentru Emmanuel Macron care a repetat la sfârşitul săptămânii trecute că nu există "un plan B" pentru a împiedica Iranul să fabrice bomba atomică.

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO