Noul consilier pentru securitate al lui Trump vrea să atace Rusia, Iranul şi Coreea de Nord

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
john bolton
Getty

Politica externă a Statelor Unite ar putea deveni chiar agresivă numirea lui John Bolton în funcţia de  Consilier pentru Securitate  Naţională al preşedintelui Trump

Trump a anunţat joi, într-un mesaj pe Twitter, înlocuirea lui H.R. McMaster cu John Bolton în postul de Consilier pentru Securitate Naţională. Această funcţie este extrem de importantă, cel care o ocupă fiind practic persoana care îi prezintă preşedintelui SUA opţiunile de politici în materie de securitate naţională 

John Robert Bolton a fost membru al administraţiei GeorgeW.Bushambasador al SUA la ONU şi este un diplomat de carieră. Cunoscut ca un critic al politicii externe a administraţiei Obama, Bolton a fost ostil acordului privind programul nuclear iranian semnat de marile puteri în iulie 2015 şi a susţinut necesitatea bombardării facilităţilor nucleare din Iran.

A criticat însă dur poziţia lui Donald Trump faţă de NATO. „Dacă tancurile ruseşti într-o republică baltică şi tu decizi să te gândeşti dacă atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltica înainte să deschizi dosarul”, declara Bolton în iulie 2016. „Dacă cineva crede că nu se poate baza pe tine, atunci nu se va baza, iar asta nu se aplică doar al NATO”.

Potrivit CNN, Bolton a susţinut ideea unui atac preventiv asupra Coreei de Nord, afirmând că "ameninţarea nucleară a Phenianului este iminentă". A cerut, de asemenea, "o campanie cibernetică de răspuns împotriva Rusiei" în urma acuzaţiilor privind un atac informatic iniţiat de Kremlin.

Pe de altă parte, Kremlinul a primit cu optimism nominalizarea lui Bolton. "Sperăm că vor exista mai mulţi oameni în interiorul puterii americane în măsură să ignore acest val de rusofobie ce a invadat multe ţări, inclusiv Statele Unite", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO