AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”

zaporojie
Twitter/@TpyxaNews

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere.

Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena, conform Agerpres.

Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară."Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc, Kievul invocând două atacuri ruseşti, iar Rusia un foc de artilerie ucraineană.

"Condamn orice violenţă comisă în sau în apropierea" centralei şi la adresa personalului acesteia, a afirmat Rafael Grossi. Orice "acţiune militară ce ameninţă securitatea şi siguranţa" centralei este "complet inacceptabilă şi trebuie evitată cu orice preţ", a îndemnat el.

Citește și
Soldat rus la centrala nucleara Zaporojie
Zelenski: Rusia trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru „teroarea” de la centrala nucleară Zaporojie
Criminalul a folosit „un nivel de deghizare fără precedent”. Noi detalii despre crima de la Brăila

Directorul general al AIEA şi-a reiterat intenţia de a conduce o misiune de experţi la faţa locului, pe care Ucraina a respins-o până acum de teamă că acest lucru ar legitima ocupaţia rusă a sitului nuclear.

Rafael Grossi a reiterat propunerea cu această ocazie:"Voi continua să încurajez şi să tot încurajeze ca această misiune a AIEA să poată avea loc". El a recunoscut, în acelaşi timp, că va avea nevoie de "cooperare, înţelegere şi facilitare din partea Ucrainei şi a Rusiei". Grossi îşi propune să furnizeze "informaţii imparţiale şi independente" la încheierea acestei misiuni de inspecţie ce ar urma să vizeze "verificări esenţiale ale centralei".

Când centrala de la Zaporojie a fost preluată în luna martie, militarii ruşi au deschis focul asupra clădirilor, creând riscul unui accident nuclear major, aminteşte France Presse.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

nava cargou
VIDEO O navă cargou a ajuns în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru prima dată de la invazia rusă

O navă cargou a ajuns sâmbătă în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

soldati, Rusia, rusi,
Zelenski: Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor şi mizează pe artilerie şi bombardamente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către naţiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

razboi
Războiul, pe cale să intre într-o nouă fază: rușii dislocă trupele în sud, pentru a face față unei contraofensive

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Vitali Gura
Un funcţionar numit de ruși în Herson a murit în urma unui atentat

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit AFP.

general de armata rusia
Şase generali ruşi au fost demişi din cauza performanței slabe a armatei, conform serviciilor de informaţii britanice

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

amnesty razboi ucraina
Amnesty International își cere scuze pentru "suferinţa şi furia” cauzate de raportul despre Ucraina

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev.

cargo ucraina
Alte patru cargouri cu grâu și semințe au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră

Cresc speranțele că acordul privind exportul cerealelor ucrainene chiar funcționează. Alte patru nave încărcate cu grâu și seminţe de floarea soarelui au plecat din două porturi de la Marea Neagră, aflate în sudul Ucrainei.

Citește și...
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, avertizând despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Zelenski: Rusia trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru „teroarea” de la centrala nucleară Zaporojie
Zelenski: Rusia trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru „teroarea” de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru "actul de teroare" de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie sub ocupaţie rusă.

Recomandări
Kamala Harris: „Ce a făcut Joe Biden în ultimii 3 ani este fără egal în istoria modernă”
Kamala Harris: „Ce a făcut Joe Biden în ultimii 3 ani este fără egal în istoria modernă”

Kamala Harris a avut prima apariție publică, după ce Joe Biden a anunțat că o susține pentru nominalizarea democrată la președinție.  

Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”
Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”

România este mai bine plasată faţă de anul trecut în privinţa finalizării procesului de aderare deplină la spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Pățania unor turiști străini care au vizitat Clisura Dunării din greșeală. „Sunt uimită de cât de frumoasă este această țară”
Pățania unor turiști străini care au vizitat Clisura Dunării din greșeală. „Sunt uimită de cât de frumoasă este această țară”

Aproape 150 de turiști din Statele Unite, Canada, ori Noua Zeelandă au descoperit Clisura Dunării din... greșeală. Nava de croazieră cu care au plecat din Bulgaria s-a defectat și a poposit în portul Orșova.