VIDEO O navă cargou a ajuns în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru prima dată de la invazia rusă

nava cargou
Twitter/@eha_medya

O navă cargou a ajuns sâmbătă în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

"Astăzi, pentru prima dată de la invazia rusă, cargoul Fulmar S arborând pavilionul Barbados a sosit în portul Cernomorsk pentru încărcare", a declarat pe Facebook ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, mulţumind ONU şi Turciei pentru ajutorul acordat pentru acest "culoar pentru cereale" din Marea Neagră "devenit operaţional la intrarea şi ieşirea din porturile ucrainene", scrie Agerpres.

Blocarea unor cantităţi uriaşe de cereale în porturile ucrainene după invazia rusă în Ucraina a dus la creşterea preţurilor la alimente în cele mai sărace ţări şi o criză alimentară globală.

Rusia şi Ucraina au semnat două acorduri separate, validate de Turcia şi ONU, care permit exportul de cereale ucrainene şi produse agricole ruseşti în pofida sancţiunilor occidentale, cu scopul de a atenua criza alimentară.

Mai multe nave au părăsit deja Ucraina săptămâna aceasta, dar Fulmar S, care are 138 de metri lungime şi poate încărca 14.415 tone, potrivit Marinetraffic.com, este primul care acostează la Cernomorsk în acest scop.

Citește și
rusia atac
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după atacul de la centrala nucleară de la Zaporijia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Facem tot ce putem pentru a ne asigura că porturile noastre pot găzdui şi se pot ocupa de mai multe nave. Planificăm să ajungem la stadiul de trei până la cinci nave pe zi în decurs de două săptămâni", a spus ministrul ucrainean pentru infrastructură.

"Avem drept obiectiv să realizăm un volum lunar de transbordare de trei milioane de tone de produse agricole în porturile centrului logistic din Odesa", a adăugat el, sperând că alte porturi ucrainene vor putea fi deblocate în curând, precum cele de la Pivdennii sau Mikolaiev. În acelaşi timp,"continuăm să creştem transbordările în porturile dunărene, care din februarie salvează exportatorii ucraineni", a explicat ministrul.

După invadarea Ucrainei decisă de preşedintele rus Vladimir Putin, luptele acerbe dintre armatele celor două ţări şi bombardamentele au devastat multe regiuni ucrainene, provocând zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

zaporojie
AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere.

soldati, Rusia, rusi,
Zelenski: Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor şi mizează pe artilerie şi bombardamente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către naţiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

razboi
Războiul, pe cale să intre într-o nouă fază: rușii dislocă trupele în sud, pentru a face față unei contraofensive

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Vitali Gura
Un funcţionar numit de ruși în Herson a murit în urma unui atentat

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit AFP.

general de armata rusia
Şase generali ruşi au fost demişi din cauza performanței slabe a armatei, conform serviciilor de informaţii britanice

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

amnesty razboi ucraina
Amnesty International își cere scuze pentru "suferinţa şi furia” cauzate de raportul despre Ucraina

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev.

cargo ucraina
Alte patru cargouri cu grâu și semințe au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră

Cresc speranțele că acordul privind exportul cerealelor ucrainene chiar funcționează. Alte patru nave încărcate cu grâu și seminţe de floarea soarelui au plecat din două porturi de la Marea Neagră, aflate în sudul Ucrainei.

Citește și...
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, avertizând despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după atacul de la centrala nucleară de la Zaporijia
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după atacul de la centrala nucleară de la Zaporijia

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după ce proiectile de artilerie au lovit, părţi ale centralei nucleare de la Zaporijia, din sudul Ucrainei, care este şi cea mai mare, din Europa.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.