Alerta in Iasi dupa depistarea unui focar de pesta porcina africana in R. Moldova. "Focarul este mult mai aproape acum"


Ultimul update: Joi 29 Septembrie 2016 07:21
Data publicarii: Luni 26 Septembrie 2016 18:49
Categorie: Stiri externe
Epidemie

Prefectul judetului Iasi, Marian Grigoras, a convocat luni o sedinta extraordinara a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iasi (CLCB), tema principala analizata fiind gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcina africana.

Prefectul a declarat ca intalnirea a fost convocata deoarece un nou focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Republica Moldova, dupa cel confirmat in luna mai in Ucraina.

"Masurile dispuse in luna mai raman in vigoare. Se mentine interdictia cu privire la comercializarea porcinelor in targurile autorizate si in aglomerarile temporare de animale. Pana acum boala nu a fost confirmata in Romania. Sunt luate masuri care sa previna raspandirea virusului pe teritoriul tarii. S-au trimis informari catre toate primariile si fondurile de vanatoare cu privire la riscurile existente si masurile care trebuie implementate. Comparativ cu situatia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judetul Iasi. Am solicitat o atentie sporita in aceasta perioada de la toti cei implicati", a declarat prefectul Marian Grigoras, relateaza Agerpres.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat totodata ca planul de masuri aprobat in cadrul CLCB cuprinde si o serie de actiuni care trebuie intreprinse de medicii veterinari de libera practica imputerniciti, dar si de detinatorii de porcine.

"Medicii veterinari trebuie sa identifice toate porcinele din exploatatiile nonprofesionale, sa realizeze inspectii clinice la porcinele din aceste exploatatii, sa acorde atentie sporita imbolnavirilor aparute in populatia de porcine. Detinatorii de porcine trebuie sa anunte medicul veterinar de orice modificare a starii de sanatate in efectivul de porcine, sa limiteze circulatia persoanelor straine in zona adaposturilor unde sunt crescute porcinele, sa evite hranirea porcinelor cu spalaturi provenite de la spalatul carnii de porc gatita in gospodarie. Masurile vor fi mentinute in vigoare pana la eliminarea riscului pentru aparitia si difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei", a mai spus Marian Grigoras.

Conform autoritatilor sanitare veterinare, pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice cu o rata de mortalitate cuprinsa intre 20% si 100%, in functie de virulenta virusului. Pentru aceasta boala nu exista tratament. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul.
 

Epidemie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cat adevar exista in spatele afirmatiei
Cat adevar exista in spatele afirmatiei "vaccinurile provoaca autism". Autoritatile au publicat datele cu reactiile adverse
Judetul unde doar jumatate dintre copii sunt vaccinati impotriva rujeolei. Rata imunizarii, printre cele mai mici din tara
Judetul unde doar jumatate dintre copii sunt vaccinati impotriva rujeolei. Rata imunizarii, printre cele mai mici din tara
Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare
Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare
VIDEO PROTVPLUS.RO
nava vapor
Înalt oficial: Iranul poate scufunda orice navă de război americană folosind „arme secrete”
Incendiu devastator într-un centru de meditații: Studenții s-au aruncat de la etaj pentru a se salva
Lavă și pietre pe mai mulți kilometri după ce vulcanul Agung din Bali a erupt din nou
O instructoare de yoga a supraviețuit timp de 17 zile într-o junglă. Cum a fost găsită
Record mondial la stat în poziția „plank”. Câte ore a reușit să stea o femeie. VIDEO
Japonezii singuri închiriază contra cost rude sau prieteni. Cât costă pe zi acest serviciu
Taximetrist devenit erou în Ecuador
Taximetrist devenit erou după ce a găsit 5.000 dolari în mașina sa. Ce a făcut cu banii
Un avion s-a prăbușit pe o casă din Dallas. În locuință erau o femeie și doi copii
Mașini și ceasuri de lux, confiscate în Belgia într-o anchetă în care sunt vizați polițiști
Liderii europeni se tem că rușii ar putea influența rezultatul alegerilor europarlamentare
Momentul în care Theresa May izbucnește în lacrimi. Ce urmează după demisia ei
Donald Trump a decis să trimită 1500 de soldați în Orientul Mijlociu