Alertă în Europa privind vaccinul AstraZeneca. Statele care au suspendat temporar vaccinarea cu acesta
Germania, Franța și Italia au anunțat luni că suspendă total vaccinarea cu AstraZeneca, până când se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului.
În Italia, un profesor de 58 de ani a murit la o zi după vaccin. Doza provenea dintr-un lot de AstraZeneca trimis și la noi, din care au fost imunizați 61 de mii de români. Responsabilii noștri nu au luat deocamdată o decizie, dar se vor întruni în această seară, într-o ședință de urgență.
După ce a susţinut vehement continuarea imunizării cu AstraZeneca, Germania a oprit vaccinarea cu acest ser, „cu titlu preventiv”, după semnalarea unor efecte secundare, a anunţat ministrul german al Sănătăţii.
Şi Franța a făcut aceeaşi mişcare, până miercuri, când este aşteptată o decizie a Agenţiei Europene a Medicamentului.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „La recomandarea ministrului Solidarităţii şi Sănătăţii, s-a luat decizia de a suspenda - din precauţie - administrarea serului AstraZeneca, sperând într-o reluare rapidă, dacă avizul Agenţiei Europene a Medicamentului o va permite. Deci suspendăm până marţi după-amiază”.
Iar Italia a anunţat că a suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca, după ce inital oprise de la vaccinare doar două loturi la care s-au rapotat supiciuni. Au procedat la fel şi Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgăria, Thailanda, Irlanda şi Olanda.
Profesorul Paul Hunter, membru al Centrului de Cercetare la Norwich School of Medicine Irlanda: „Va fi mai dificil pentru oameni să accepte vaccinul. Programările vor fi amânate și, dacă se va întâmpla acest lucru, așa cum va fi cu siguranță, va duce la îmbolnăvirea mai multor persoane, mai mulți oameni vor ajunge în stare gravă și mai mulți vor muri”.
Hugo de Jonge, ministrul Sănătății din Olanda: „Se spune că acest sindrom rar a apărut după vaccinare, nu a fost încă demonstrată nicio legătură cauzală. Totuși, acesta este un motiv suficient pentru a apăsa butonul de pauză și a face cercetări, să sperăm că vom putea merge mai curând după aceea”.
După ce joi, România a oprit vaccinarea cu lotul 2856, italienii îşi pun semne de întrebare cu privire la un alt lot din care sunt folosite doze şi la noi. Suspiciunile au apărut după moartea unui profesor din oraşul Biella, din regiunea Piemont, la o zi de la vaccinare. Autorităţile italiene nu au specificat cauza morţii.
Lotul incriminat, ABV 5811, a ajuns şi în România încă de pe 17 februarie. Au fost aduse 163 de mii de doze. Asta înseamnă că în acest moment au rămas aproximativ o sută de mii de doze. Este un lot mai mare decât cel cu care s-a oprit vaccinarea joi. Atunci, autorităţile române au fost nevoite să scoată de la vaccinare aproximativ 4.000 de doze.
La noi în ţară nu a fost anunţat până acum vreun caz suspect.
Andrei Baciu, secretar de stat: „Nu trebuie să existe motive de îngrijorare. Sunt evenimente care s-au suprapus, dar fără vreo relaţie de cauzalitate demonstrată”.
Preşedinţii agenţiilor medicamentului din Statele Uniunii Europene s-au întrunit luni într-o şedinţă de urgenţă, în speranţa că vor ajunge la o decizie comună privind vaccinarea cu AstraZeneca. Autorităţile române au transmis că aşteaptă părerea oficialilor europeni pentru a lua o măsuţă cu privire la lotul 5811 la noi în ţară.
În prima zi în care populaţia generală s-a putut programa pe platforma de vaccinare, unele centre cu doze AstraZeneca au rămas cu locurile neocupate. În Gorj, pe timpul zilei erau sute de locuri libere. Oamenii au căutat celelalte vaccinuri.
La nivel naţional, situaţia este mai echilibrată, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În cursul zilei e astăzi s-au programat 17 mii de persoane în centrele cu AstraZeneca. Sunt extrem de multe persoane care se programează pe toate tipurile de centre fără să existe o particularitate anume faţă de vreun vaccin”.
Reporter: „Deci situaţia pare că revină la normal după scădea de vineri?”
Valeriu Gheorghiță: „Da, acestea este trendul pe care îl vedem”.
Între timp, compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge. Producătorul de medicamente a spus că nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii.