Germania, Franța, Spania și Italia suspendă vaccinarea cu serul anti-COVID al AstraZeneca

Dată publicare: 15-03-2021 17:08
Dată actualizare: 15-03-2021 20:29


AstraZeneca

Germania a suspendat luni utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 al AstraZeneca, ”cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare, a anunţat Ministerul german al Sănătăţii.

UPDATE: Și Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale.

UPDATE: La scurt timp după Germania, autoritățile din Italia și Franța au anunțat că vor suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Agenţia italiană a medicamentului, AIFA, "a decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a  Agenţiei Europeane a Medicamentului, să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional".

De asemenea, Franța va înceta administrarea vaccinului împotriva COVID-19 al AstraZeneca, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, citat de France-Presse.

Luni, deputatul PSD Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat că, în opinia sa, AstraZeneca produce un vaccin "bun şi sigur".

Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, "consideră că alte examene sunt necesare", după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură, relatează Agerpres, care citează DPA și AFP.

Mai multe ţări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca sau numai a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării.

Printre acestea se numără Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda, Italia și Bulgaria.

Dozele cu probleme din România

 

Și România a retras, temporar, peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, după evenimentele care au trezit neîncredere în Italia.

Italia a tras un semnal de alarmă în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia, care au fost vaccinaţi recent cu acest ser.

Este vorba de un lotul 2856. Potrivit unei surse citate de Reuters, un ofiţer al Marinei italiene, în vârstă de 43 de ani, a decedat săptămâna aceasta, a doua zi după vaccin. Cauza probabilă a decesului a fost un atac de cord. Celălalt bărbat, un poliţist în vârstă de 50 de ani, a murit la 12 zile după vaccin. 

Lotul ABV 2856 a ajuns în România pe 7 februarie. Au fost aduse peste 81.000 de doze, din care au fost administrate peste 77.000.

Celelalte 4.257 de doze rămase au fost retrase temporar în mai multe centre din țară. Pentru cel puțin două săptămâni nu vor fi folosite.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri seară „continuarea administrării'' vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

EMA spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă legătură între cazurile investigate și vaccin. Organizația Mondială a Sănătății are aceeași recomandare.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO