Alegeri legislative in Germania. Angela Merkel nu va obtine majoritatea, nici macar cu liberalii
Pe 22 septembrie 2013, in Germania au loc alegeri legislative. Principala necunoscuta a scrutinului este cu cine va guverna Merkel, partenerii sai liberali confruntandu-se cu dificultati.
Astfel, ea ar putea sa fie nevoita ca, pana la urma, sa formeze o mare coalitie cu social-democratii.
In toate sondajele de opinie, conservatorii se claseaza pe primul loc, ajutati de popularitatea lui Merkel, urmati la distanta de principalul partid de opozitie, social-democratii, care au facut campanie pentru mai multa justitie sociala in tara.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cancelarul german Angela Merkel (conservatori) nu va obtine majoritatea, impreuna cu aliatul sau liberal, care inregistreaza o scadere in privinta intentiilor de vot, porivit unui sondaj publicat cu cinci zile inainte de alegerile generale, relateaza AFP.
Aceasta ancheta, efectuata de institutul Forsa pentru saptamanalul Stern, releva un grad mare de stabilitate a intentiilor de vot pentru conservatori (CDU/CSU) si social-democrati (SPD), consolidand ipoteza formarii unei "mari coalitii" intre cele doua partide, sub conducerea lui Merkel, dupa alegerile de la 22 septembrie.
CDU/CSU a lui Merkel conduce detasat in privinta scorului pe care l-ar obtine, cu un 39% neschimbat, dar partenerul liberal din cadrul coalitiei guvernamentale, care a suferit o infrangere usturatoare in Bavaria, inregistreaza o scadere cu un punct procentual in intentiilede vot, la 5%, adica imediat sub pragul de acces in Parlament.
SPD, aflat la un nivel neschimbat de 25%, nu pare afectat de polemica din Germania, la sfarsitul saptamanii, care are in centru o fotografie a candidatului formatiunii, Peer Steinbrück, in care acesta apare facand un gest obscen.
Ancheta publicata marti a fost efectuata in principal dupa inceperea controversei.
Stanga radicala Die Linke ramane la un nivel de 10% in intentiile de vot, iar Verzii se mentin la 9%, potrivit acestui sondaj.
Astfel, institutul nu prevede pentru duminica seara nici o o majoritate pentru blocul dreptei (CDU/CSU, FDP), care ar obtine 44% din voturi, si nici in cazul unei aliante intre SPD si Verzi, chiar daca li s-ar alatura Die Linke, stanga obtinand astfel doar un eventual scor de 44%.
Intr-o asemenea situatie, o mare coalitie intre conservatorii lui Merkel si social-democrati este prezentata ca favorita de catre analisti, care considera improbabila o alianta intre CDU/CSU si Verzi.
Germanii vor, in orice caz, sa o pastreze pe Merkel cancelar, ea fiind creditata cu 53% din voturi, doar 26% dintre ei dorind un Executiv condus de Peer Steinbrück, potrivit acestui sondaj.
Partidul anti-euro AfD este creditat, in continuare, cu 3% din intentiile de vot, dar conducatorul institutului Forsa Manfred Güllner subliniaza ca "scorul lor este dificil de determinat" in masura in care numerosi alegatori potentiali nu isi declara in mod deschis intentia de a vota cu acest nou partid contestatar.
Ancheta a fost efectuata in perioada 10-16 septembrie pe un numar de 2.502 alegatori reprezentativi.
Doua treimi dintre germani se declara dezamagiti de campania electorala pentru alegerile legislative de la 22 septembrie, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relateaza AFP.
In aceasta ancheta, realizata de Institutul Forsa, 67% dintre alegatorii germani afirma ca sunt dezamagiti, iar 47% considera campania "putin interesanta". Alti 20% o califica "deloc interesanta".
Numai 3% cred campania "foarte interesanta", iar 25% "interesanta", potrivit acestui sondaj efectuat in perioada 11-12 septembrie pe un esantion de 1.000 de persoane.
Germanii au pareri mai impartite asupra problemei temelor abordate in campanie de catre diferitele partide. Aproximativ 48% apreciaza ca formatiunile si-au exprimat opinia cu privire la subiectele de interes, in timp ce 46% estimeaza ca partidele au ocolit preocuparile cetatenilor.
Angela Merkel este prima femeie-cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasa in aceasta functie pe data de 22 noiembrie 2005 de catre Bundestag.
In anul 2000 devine presedintele Uniunii Crestin-Democrate. La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasa ca membra a Parlamentului German, reprezentand electoratul din landul Mecklenburg-Vorpommern.
In 2007, Merkel a fost presedinte al Consiliului European.
Intre anii 2006 si 2009, revista Forbes a numit-o cea mai puternica femeie din lume.
In schimb, rivalul sau, de la anuntarea candidaturii sale, la sfarsitul lui 2012, Peer Steinbrück nu a reusit niciodata cu adevarat sa o ingrijoreze pe cancelarul Angela Merkel, considerata favorita cu un avans important, in privinta obtinerii celui de al treilea mandat la legislativele de la 22 septembrie.
In contextul in care conservatoarea Merkel s-a aflat mereu pe primul loc in sondaje in privinta popularitatii - la o distanta de 20-30 de puncte procentuale, in functie de institute -, acest economist care spune lucrurilor pe nume a acumulat gafa dupa gafa.
Imediat dupa ce a fost desemnat candidatul SPD, el a fost vizat de o puternica polemica cu privire la conferintele gras remunerate sustinute pentru firme, care i-au adus 1,25 milioane de euro in decurs de trei ani.
Dupa aceea el a fost atacat de o serie de jurnalisti carora le-a spus ca nu isi va mai cumpara "niciodata o sticla (de vin) de doar cinci euro", insuficient de bun in opinia sa, in cursul unei discutii despre sumele alocate bugetului familial.
Ulterior, el a declansat o controversa catalogand ca "insuficient" salariul de cancelar, avand in vedere responsabilitatile acestei functii.
Dupa unicul duel televizat cu Merkel, pe 1 septembrie, Steinbrück a urcat un pic in sondaje, obtinand un scor de 26% ca popularitate, in timp ce rivala sa a obtinut o cota dubla.
Martea trecuta Merkel si-a exprimat simpatia fata de Steinbrück. Ea a spus ca ii "apreciaza simtul umorului".
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: germania, alegeri, angela merkel, conservatori,
Dată publicare:
18-09-2013 14:10