Turcia o avertizeaza pe Merkel sa nu faca din aderarea sa la UE o miza a politicii interne germane


Ultimul update: Luni 24 Iunie 2013 00:31
Data publicarii: Vineri 21 Iunie 2013 08:52
Categorie: Stiri externe
Ministrul turc de Externe Egemen Bagis

Ministrul turc pentru Afaceri Europene Egemen Bagis a avertizat-o joi pe cancelarul german Angela Merkel impotriva oricarei tentative de a face din aderarea Turciei la UE o miza a politicii interne germane.

"Daca Merkel isi cauta material destinat politicii interne pentru alegeri, acest material nu trebuie sa fie Turcia", a declarat Bagis in fata presei, referindu-se la alegerile legislative prevazute pentru septembrie in Germania.

"Doamna Merkel trebuie sa stie ca cei care se ocupa de Turcia sfarsesc prost. Priviti ce s-a intamplat cu (Nicolas) Sarkozy", a adaugat ministrul turc, amintind infrangerea fostului presedinte francez, ostil intrarii Turciei in UE, la alegerile prezidentiale din 2012.

"Turcia nu este o tara destinata sa serveasca jocurilor politice interne", a insistat Bagis.

In februarie, cancelarul s-a aratat favorabila deschiderii unui nou capitol de negocieri cu Turcia, afirmand ca este sceptica in privinta incheierii negocierilor.

Dar intr-un document intern citat de presa turca, partidul conservator al lui Merkel isi proclama refuzul fata de o aderare a Turciei la UE, apreciind ca integrarea acestei tari cu 75 de milioane de locuitori, in marea lor majoritatea de confesiune musulmana, ar constitui o schimbare prea importanta pentru europeni.

Turcia a deschis in 2005 negocierile de aderare la UE, dar discutiile treneaza din cauza ostilitatii unor tari precum Franta si Germania fata de aderarea sa deplina si din cauza blocajelor Ankarei in special cu privire la problema cipriota. Tarile europene si-au multiplicat in ultimele zile criticile impotriva reprimarii brutale de catre politia turca a unor manifestatii care au vizat timp de aproape trei saptamani Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002.

Merkel a considerat saptamana trecuta ca este "mult prea dura" interventia politiei impotriva protestatarilor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO