Alegeri în Turcia. Noul președinte va fi ales în al doilea tur. Erdogan - 49,42%, Kilicdaroglu - 44,95%

Alegeri în Turcia

Alegeri în Turcia. Noul președinte va fi decis în al doiea tur de scrutin! După numărarea aproape tuturor voturilor, niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50%. Stirileprotv.ro v-au prezentat cele mai importante informații în format LIVE TEXT.

15-05-2023 20:05

Erdogan, favoritul votanţilor din Germania (presă)

Diaspora turcă din Germania a fost de partea preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, la alegerile de duminică, susţine agenţia de ştiri de stat din Turcia Anadolu, preluată de dpa, potrivit Agerpres.

După numărarea a aproape 98% din buletinele din Germania, Erdogan a obţinut circa două treimi din voturi în cea mai mare comunitate turcă din străinătate; scrutinul din diaspora s-a desfăşurat în perioada 27 aprilie - 9 mai, însă rezultatele se află simultan cu cele din Turcia.

Conform datelor parţiale, pentru actualul preşedinte au votat 65,4% din alegătorii respectivi, iar pentru principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, doar 32,6%. Proporţia este mult diferită de cea de ansamblu - 49,51%, respectiv 44,8%, potrivit autorităţii electorale centrale - dar nu mai poate influenţa rezultatul primului tur de scrutin: deoarece niciun candidat nu a obţinut majoritatea, se va organiza un al doilea tur, cu participarea primilor doi clasaţi, în 28 mai.

15-05-2023 16:26

Oficial. Alegerile din Turcia se reiau în turul doi

Alegerile din Turcia vor fi reluate în turul doi, au anunțat - luni - oficialii electorali, prelungind un scrutin crucial, care a demonstrat că președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, este încă o forță politică formidabilă, în ciuda faptului că nu a reușit să obțină o victorie în primul tur.

Consiliul Electoral Suprem al Turciei a anunțat, potrivit New York Times, că turul doi va avea loc pe 28 mai, după ce rezultatele preliminare oficiale au arătat că Erdogan a obținut 49,5% din voturi, iar principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, 44,9%, cu aproape toate buletinele de vot numărate. 

Erdogan, care a condus Turcia timp de 20 de ani, pare să fie în formă pentru încă un mandat de cinci ani.

SURSA: Getty

Analiștii politici spun că ar putea fi dificil pentru Kilicdaroglu să răstoarne avantajul de aproape cinci procente al lui Erdogan, în cele două săptămâni până la al doilea tur, care va avea loc în 28 mai.

Cu peste 99% din voturi numărate, Erdogan are 49,42% din voturi. Principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu are 44,96%, în timp ce Sinan Ogan a adunat 5,2%.

„Erdogan și-a menținut baza de sprijin în inima Anatoliei, deși a pierdut ceva sprijin în sud-est, a păstrat în continuare provinciile din centrul Anatoliei. El a menținut, de asemenea, un nivel de sprijin și în marile orașe”, a declarat analistul Ali Carkoglu pentru Al Jazeera.

„A avut mare succes și în regiunile afectate de cutremur. Unii oameni consideră că este surprinzător, dar se pare că a făcut ceea ce se așteptau de la el și promite că va face și mai bine după alegeri”, a mai spus analistul.

Noul președinte al Turciei ar urma să fie ales în al doilea tur de scrutin! După numărarea a peste 99% dintre voturi, niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50%.

Au fost numărate 99,38% din voturi. Erdogan are 49,42%, Kilicdaroglu 44,95, conform agenției de presă de stat Anadolu.

Când are loc al doilea tur al alegerilor din Turcia

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

Au fost numărate peste 99% din buletinele de vot. Erdogan are 49,37% (26.714.954), în timp ce Kilicdaroglu a adunat 44,99% din voturi.

Alegerile prezidențiale se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai. Erdogan și Kilicdaroglu vor căuta să obțină susținerea reprezentantului blocului ultranaţionalist, Sinan Ogan, care a obținut un rezultat mai bun decât indicau sondajele anterioare. Acesta a obținut 5,21% din voturi, suficient cât să încline balanța.

„A obținut suficiente voturi ca să nu permită niciunuia dintre candidați să obțină o victorie totală de peste 50%, forțând probabil un al doilea tur” a declarat analistul Soner Cagaptay, pentru Al Jazeera.

Lira turcească se prăbuşeşte

Lira a scăzut în raport cu euro, investitorii exprimându-şi dezamăgirea că era de economie neconvenţională a lui Erdogan nu pare să se încheie imediat.

De asemenea, moneda a slăbit în raport cu dolarul, lira fiind pe cale să aibă cea mai proastă şedinţă de la începutul lunii noiembrie, scrie The Guardian.

Lira, care este predispusă la oscilaţii puternice înainte de orele obişnuite de tranzacţionare, a slăbit cu 5% de la începutul anului.

Moneda a pierdut aproape 95% din valoarea sa în ultimul deceniu şi jumătate, deoarece politicile economice neinspirate au dus la cicluri spectaculoase de creştere şi descreştere, la crize galopante de inflaţie şi la turbulenţe pe piaţa valutară.

Erdogan este aproape de a obţine majoritatea în parlament

În timp ce se procesau ultimele câteva milioane de voturi de la alegerile prezidenţiale, în celălalt scrutin desfăşurat duminică, alegerile pentru parlamentul turc, care are 600 de locuri, alianţa lui Erdogan este pe cale să câştige majoritatea, relatează The Guardian.

După ce peste 80% din urnele de vot au fost deschise, Alianţa Populară a preşedintelui Erdoğan (o coaliţie de partide conservatoare şi ultranaţionaliste, între care MHP, partenerul de coaliţie al AKP, partidului lui Erdogan) părea să fie pe cale să devină cel mai mare bloc din parlament. Nu există surprize în acest sens.

La 89,5% din voturi procesate, alianţa lui Erdogan părea pregătită pentru o majoritate de 323 de locuri în parlamentul cu 600 de locuri. Rezultatele au fost mult mai bune pentru blocul de guvernământ decât cele preconizate în majoritatea sondajelor preelectorale.

Alianţa Naţiunii, coaliţia de opoziţie a lui Kemal Kilicdaroglu, condusă de partidul său CHP (Partidul Republica al Poporului) şi din care mai fac parte încă cinci formaţiuni, inclusiv partidul de dreapta Iyi, este a doua ca mărime şi pare să fi obţinut aproximativ o treime din voturi (35,6% din total, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu).

Chiar dacă cei mai mulţi oameni vor fi cu ochii pe rezultatele alegerilor prezidenţiale, care se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, parlamentul turc rămâne o instituţie importantă şi va avea un rol major în viitorul guvern, fie jenând un preşedinte care nu îl controlează, fie fiind un avantaj pentru un preşedinte ai cărui aliaţi politici sunt reprezentaţi în el.

În ciuda puternicei preşedinţii executive introduse de Erdoğan în 2018, parlamentul are puterea de a declara război, de a ratifica tratate, de a adopta bugete, de a modifica Constituţia şi de a controla activităţile guvernului.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi faţă de rivalul său la alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, şi crede că va depăşi pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor.

“Ţara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democraţiei cu alegerile din 14 mai. Deşi rezultatele finale încă nu se ştiu, noi suntem detaşat în frunte. Se înţelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât şi numărarea voturilor din străinătate. Noi nu suntem ca aceia care au încercat încă o dată să înşele naţiunea, eventual pentru ultima oară, descriind tabloul pe care îl cunosc drept „suntem în faţă”.

A fost o rată record de prezenţă la vot. Ca în nicio altă ţară din lume. A fost una dintre alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot din istoria noastră. Am încheiat acest scutin fără incidente regretabile de remarcat”, a spus Erdogan, potrivit Haberturk.

“Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat.

La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane.

Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur.

Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia.

Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în ţara noastră. Numărarea continuă”, a adăugat el.

Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi.

"Este plăcut că rata prezenţei la vot se apropie de 90 la sută şi că procesul continuă cu maturitate democratică. În ciuda tuturor calomniilor şi insultelor sale, Erdogan nu a obţinut rezultatul aşteptat. Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câştigă de la balcon. Dacă naţiunea noastră spune să fie turul al doilea, aşa să fie. Vom câştiga cu siguranţă aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reuşit să obţină votul de încredere aşteptat din partea poporului. Peste 50 la sută vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu.

El a menţionat, potrivit Haberturk, că în următoarele 15 zile va face totul pentru “a aduce legea şi dreptatea pentru Turcia”. “Poporul poate fi sigur că vom câştiga şi că vom aduce democraţia în această ţară”.

Turcii își vor alege președintele în turulal doilea

După numărarea a 98,67% din voturi, actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan are 49,35% din voturi, în timp ce principalul său candidat, Kemal Kilicdaroglu a ajuns la 45%.

După ce a urmărit desfășurarea alegerilor de la Istanbul, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns noaptea târziu în capitala Ankara, unde și-a salutat alegătorii dintr-un balcon.

Candidatul opoziției s-a arătat extrem de îngrijorat în cele câteva declarații făcute înainte de numărarea voturilor. ”Erdogan vrea să blocheze sistemul", a spus Kemal Kilicdaroglu, susținând că opozantul său contestă rezultatele în fiecare loc în care nu a obținut majoritatea.

Sinan Ogan (OAN), candidat din partea unei alianțe cu înclinații puternic naționaliste, s-a clasat pe locul al treilea în alegeri. Drept urmare, direcția în care se îndreaptă electoratul lui are un impact major în turul al doilea.

Al doilea tur ar urma să aibă loc în 28 mai, când peste 64 de milioane de alegători sunt chemați din nou la urne. Ieri, prezenta la vot a depășit 85%.

Scrutinul de ieri a avut loc în vremuri grele pentru Turcia - inflația a crescut vertiginos pana aproape de 44%, dar mulți turci cred că este mult mai mare în realitate. Și au trecut doar trei luni de la cutremurele devastatoare care au provocat moartea a peste 50.000 de oameni, în 11 provincii din sudul țării.

Autoritățile din provinciile afectate de cutremur au înființat secții improvizate pentru a facilita votul. Mulți dintre cei fugiți din orașele lor s-au întors pentru a vota. In Antakia, teribil lovit de calamitate, peste 100 de autobuze au adus localnici strămutați la urne.

Vedeți aici ce s-a întâmplat duminică, în ziua votului. Live text-ul de ieri

Alegeri în Turcia. Peste 60 de milioane de alegători au fost chemați să decidă dacă Recep Tayyip Erdogan rămâne sau nu președinte, după 20 de ani la putere. ȘtirileProTV.ro a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei.  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.