Alegeri în SUA. Donald Trump, marele perdant. Serie de victorii ale "diversităţii" şi felurite premiere

×
Codul embed a fost copiat

Peste ocean, republicanii americani obțin câștiguri modeste în alegerile de la jumătatea mandatului, în timp ce democrații par să se fi descurcat mai bine decât se așteptau.

Rămâne totuși neclar deocamdată cine va controla camerele Congresului. În Arizona, Nevada, Georgia și Wisconsin, cursa este atât de disputată încât rezultatele nu sunt așteptate mai devreme de câteva zile, ori chiar săptămâni.

Până una alta, în Senat, scorul este de 48 la 48, iar în Camera reprezentanților, republicanii au un avans de 19 mandate.

Pe de altă parte, Donald Trump este considerat marele perdant al alegerilor. Performanțele slabe ale candidaților pe care i-a susținut indică o distanțare față de tipul de haos electoral promovat de fostul președinte republican.

Kevin McCarthy, liderul republican din Camera Reprezentanților: „E clar că luăm înapoi Camera Reprezentanţilor!”

Citește și
Când va fi anunțat rezultatul final al alegerilor din Statele Unite. Cu ce întârziere ar putea fi aflat câștigătorul
SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Chiar dacă visul lui McCarthy se va adeveri, republicanii au obținut câștiguri mai degrabă modeste, în timp ce democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau.

Meg Kinnard, reporter Associated Press: „Republicanii se pot lăuda cu nişte victorii, dar în limitele a ceea ce e normal pentru alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial.”

Valul roşu n-a mai venit, au anunţat comentatorii, făcând referinţă la culoarea roşie, simbolul Partidului Republican al lui Trump, care a eşuat să acapareze zdrobitor şi imediat Congresul de la Washington.

Previziunile par să se fi adeverit, în sensul că republicanii o să aibă majoritate în Camera Reprezentanţilor şi democraţii vor conduce Senatul, la un mandat diferenţa, după ce un star de televiziune, candidat republican, a pierdut în ciuda celebrităţii sale.

Care este semnificaţia felului în care s-a votat în America? În primul rând, preşedintele Biden şi democraţii au scăpat cu reputaţia mai puţin şifonată, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024. Apoi, Trump, care ar vrea să candideze din nou, s-ar putea să piardă susţinerea partidului republican. Şi mai e ceva: pro sau anti Biden, americanii, mai ales cei tineri, au ieşit în mod covârşitor la vot pentru lucruri concrete şi de bun simţ: asistență medicală, drepturi civile elementare, un nivel de toleranţă mai mare în societate, o Americă cu mai puţine masacre în şcoli.

Frances Colon, analist, Centrul pentru Progres American: „În plus, ce vedem cu claritate sunt victorii în mai multe state ale militanţilor pentru protecţia mediului. Chiar dacă republicanii câştiga Camera Reprezentanţilor, nu vor putea întoarce legea privind climatul. Ne putem însă aştepta la obstacole, la încercări de a încetini tranziţia ecologică.”

John Fetterman, senator ales în Pennsylvania: „Voi fi următorul senator al Pennsylvaniei.”

Isabel Rosales, Washington, DC: „În Pennsylvania putem vorbi de o victorie uriaşă pentru democraţi. John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz. E mare lucru pentru că democraţii smulg astfel un mandat din cele deţinute până acum de republicani. ”

Alegerile de la mijlocul mandatului au prilejuit o întreagă serie de victorii ale "diversităţii" şi felurite premiere.

În Florida, "generaţia Z" - a dobândit un emisar în Camera reprezentanţilor, prin victoria democratului Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani. Progresistul afro-cubanez a avut o campanie în care a militat pentru reforma legislației privind deținerea armelor de foc și pentru asistență medicală universală.

Democrata Maura Healey a devenit prima guvernatoare lesbiană din Statele Unite. Ea a câştigat în statul Massachusetts.

În schimb, republicanul Markwayne Mullin devine primul indigen care reprezintă statul Oklahoma în Senatul american după aproape un secol.

Tot republican e şi Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani, senator de Iowa din 1981. Tocmai a câştigat un al optulea mandat.

Previzibil, guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, şi-a adjudecat al treilea mandat. La fel şi senatorul republican de Florida, Marco Rubio .

Reales şi el guvernator al Floridei, republicanul ultraconservator Ron DeSantis a declarat că statul său este locul unde "mișcarea woke merge să moară".

Meg Kinnard, Associated Press: „Se vorbeşte deja mult de posibilitatea ca Ron DeSantis să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale.”

De altfel, Donald Trump şi-a permis să-l avertizeze pe Desantis să nu care cumva să cocheteze cu o candidatură la Casa Albă în 2024. Trump chiar a ameninţat că, în caz contrar, va dezvălui informaţii deloc flatante despre politicianul în vârstă de 44 de ani.

Numai că atât analiştii, inclusiv postul Fox news, cât şi voci republicane pun rezultatele sub aşteptări ale partidului pe seama lui Donald Trump.

"Mulți dintre candidații aleși şi susţinuţi de fostul președinte au fost învinși ori s-au chinuit în curse care altfel puteau fi câștigate ușor - o garnitură de candidați neperformanți. Elitele republicane - și alți republicani anti-Trump - simt miros de sânge", rezumă Mike Allen de la site-ul Axios.

În sfârşit, rezultatele scrutinului de peste Ocean sunt privite cu mare atenţie şi la Moscova. Kremlinul şi acoliţii săi sperau ca republicanii să câștige controlul asupra Congresului, în speranţa că asta i-ar îngreuna lui Joe Biden trimiterea de ajutoare militare pentru Ucraina. Analiştii descriu însă acest raţionament drept greşit.

Dmitry Suslov, analist, Școala Superioară de Economie de la Moscova: „Şi republicanii adera la paradigma politicii externe americane, potrivit căreia SUA trebuie să-şi menţină dominanta globală, hegemonia. Iar pentru asta, au nevoie să sprijine Ucraina, să continue războiul hibrid cu Rusia. Din acest motiv, nu mă aştept la schimbări în politica externă a SUA.”

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA, iar, dacă nu, ”noi alegeri, imediat”
Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA, iar, dacă nu, ”noi alegeri, imediat”

Fostul președinte Donald Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA sau să se organizeze ”o nouă rundă de alegeri, imediat”.  

SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016
SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Administraţia americană a anunţat joi o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre presupusa ingerinţă a Rusiei în procesul electoral din SUA, atât din trecut, cât şi din prezent.

Președintele Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat, anunţă Casa Albă
Președintele Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat, anunţă Casa Albă

Preşedintele democrat Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat la Casa Albă, peste doi ani.

 

Joe Biden, indignat de o lege adoptată de republicani. Ce presupune
Joe Biden, indignat de o lege adoptată de republicani. Ce presupune

Joe Biden a criticat adoptarea în Georgia a unei legi electorale prezentate de republicani pentru a face alegerile mai "sigure".

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.