Reacția României după ce Ambasada Rusiei la Chișinău i-a făcut pe soldații români căzuți pe front ”ticăloși fasciști”

Ultima actualizare: 27-10-2020 11:50
Reacția României după ce Ambasada Rusiei la Chișinău i-a făcut pe soldații români căzuți pe front ”ticăloși fasciști”
Facebook/ Ambasada României în Republica Moldova

Ambasada României la Chișinău a declarat că ”nu este surprinsă” de faptul că reprezentanța diplomatică a Rusiei în Republica Moldova a spus despre soldații români căzuți pe front că erau ”ticăloși fasciști”.

 

Oficialii români au precizat că declarațiile Ambasadei Ruse reprezintă ”o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași”, iar România nu se va lăsa atrasă în astfel de ”polemici lansate provocator” de ruși în timpul campaniei electorale din Republica Moldova.

”Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și face următoarele precizări:
Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, a scris Ambasada României în Republica Moldova pe pagina sa de Facebook.

”România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, se mai arată în postarea reprezentanței diplomatice.

Contrele dintre cele două ambasade de la Chișinău vin după ce diplomații ruși i-au acuzat, la rândul lor, de cinism pe omologii români în urma cuvintelor omagiale rostite de aceștia cu ocazia Zilei Armatei Române, pe 23 octombrie, despre soldații care au murit eroic în 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică.

 

Ce a spus Ambasada Rusiei

 

Ambasada Rusiei la Chișinău a spus despre soldații români căzuți pe front în Basarabia că erau ”ticăloși fasciști”.

„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Îndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a „memoriei eterne a eroilor” sună cinic. Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să „nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”, a declarat Ambasada Rusiei, într-un comunicat de presă.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut de Ziua Armatei Române că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în Republica Moldova.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO